Maria Andreescu, la diva de l'Open dels EUA

zentauroepp49724156 bianca andreescu s parents maria andreescu and nicu andreesc190910144059

zentauroepp49724156 bianca andreescu s parents maria andreescu and nicu andreesc190910144059 / JOHANNES EISELE

2
Es llegeix en minuts
Núria Navarro

Mentre la tennista Bianca Andreescu entrava al ’top 5’ del gremi mundial de la raqueta –amb rebequeria de la seva oponent, Serena Williams, inclosa–, la seva mare, Maria, encetava un huracà a les xarxes. Així, sense més ni més, per ser a la grada, amb el pelàs com Raquel Bollo en una festa ‘camp’ de Terelu Campos, les ulleres de sol, les ungles fosforescent i Coco, el caniche que va aconseguir una acreditació com a ‘membre de la família’ en una competició gens ‘pet friendly’. «¡Que li ofereixin un ‘reality show’ JA!», demanava un tuitaire enlluernat amb els seus ‘outfits’ del Grand Slam. «¡És una icona absoluta!», va bramar un altre. I això que Meghan Markle i Anna Wintour llepaven tot el focus.

Però estalvieu-vos jutjar la senyora Andreescu a la lleugera, perquè té molt a veure amb l’escalada de Bianca des del lloc 208 del rànquing mundial en només un any. ¿Els cereals de l’esmorzar? No. Des que era una escolar, la va entrenar en visualització creativa, una tècnica de gimnàstica mental que cultiven BeyoncéArnold Schwarzenegger i Katy Perry per atraure el que desitgen i tenir control mental en moments de pressió. «Des que vaig guanyar l’Orange Bowl [2015], he visualitzat [el triomf] cada dia», va revelar Bianca després d’agafar el xec de 3,8 milions de dòlars de l’Open. «Repeteixo frases com ‘agafa-la i pega-la’», ha dit.

Bianca Andreescu, amb el trofeu de l’Open dels EUA. / mike stobe (afp)

Una paella i una cassola

Maria, com el seu marit, Nicu, és oriünda de Vaideeni, província de Valcea (Romania). Als anys 90, el país estrenava democràcia representativa, però els estàndards de vida socialistes se n’anaven en orris. La parella –ella, llicenciada en Econòmiques i ell, enginyer mecànic– tenien un parent al Canadà i no van dubtar a tramitar el visat. Ho van aconseguir a través d’Hongria i van partir «amb una paella i una cassola amb menjar per a dos dies», segons ha relatat l’àvia materna de la campiona a la premsa romanesa. Instal·lats a Mississauga, Ontario, un suburbi de Toronto, els Andreescu van viure amb poc luxe i van donar a llum, el 2000, Bianca.

Però a Maria  se li va ficar entre cella i cella que el millor sistema educatiu per a la nena era el romanès. Així que, el 2006, va creuar amb la seva filla l’Atlàntic i va obrir un negoci de camions de material de la construcció. L’empresa va ensopegar amb obstacles burocràtics, però l’estrambòtica ‘aposta romanesa’ va destapar un filó: a Bianca –que va apuntar a diversos esports– era excel·lent al tennis. Als 11 anys, ja l’havien posat al Centre Nacional de Capacitació Sub-14 de l’Equip Canadà a Toronto.

Els Andreescu, amb Coco eventualment entretingut a terra. / timothy a. clary (afp)

Notícies relacionades

Des d’aleshores, els Andreescu han aconseguit tenir «una casa amb 10 habitacions, dos garatges i molta estabilitat», segons l’àvia romanesa. Maria, que té un càrrec directiu a la financera Global Maxfin Investments, sol estar al costat del seu marit –i Coco– a les grades, i si no, demana wi-fi allà on fos per seguir-la en ‘streaming’. I malgrat els seus ‘looks’ cridaners, és de les que prefereix el segon pla, molt als antípodes de Samantha Stevenson, la mare de la tennista Alexandra Stevenson, que va afirmar que acompanyava la seva filla per protegir-la de les lesbianes a la gira.

Serà, doncs, molt difícil arrencar-li què hi ha dins del potet que la seva filla olora abans de cada partit. (Apunt especulatiu: en la visualització creativa s’utilitzen aromes. ¿Hi hauria a l’últim partit una barreja de notes de l’‘Eau des Merveilles’ d’Hermès –la colònia favorita de Serena Williams– amb essència de gripaus i serps?).