EL PERSONATGE DE LA SETMANA

Carola Rackete: la consciència d'Europa

zentauroepp48930174 mas periodico  carola rackete  por tassies190705131218

zentauroepp48930174 mas periodico carola rackete por tassies190705131218

4
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

"No tinc paraules [...] Si els jutges volen fer política, que es presentin a les eleccions". Incapaç de guardar les formes contra la justícia del seu propi país, un furiós Matteo Salvini reaccionava així davant de la decisió de la jutge d’Agrigent de posar en llibertat i sense mesures cautelars Carola Rackete, capitana del barco de l’oenagé alemanya 'Sea Watch' que s’enfronta a penes de presó per haver portat sense permís al port de Lampedusa 40 persones que havien rescatat al Mediterrani.

Amb a penes 31 anys, Rackete ha sigut capaç de fer emmudir per uns instants el ministre de l’Interior italià, indignat perquè la magistrada Alessandra Vella no va donar suport a les seves tesis i va sostenir que el salvament marítim és un «deure» humanitari, no un crim. Però més enllà de molestar el també líder de l’extrema dreta italiana, l’activista s’ha convertit en un mirall simbòlic que reflecteix una amarga dualitat d’Europa: la que rescata els més vulnerables i la que encimbella l’onada neofeixista que els sepulta.

Després del seu alliberament, espera el seu pròxim interrogatori en un lloc que no s’ha fet públic a causa de les amenaces que ha rebut

Com la política migratòria comunitària que ha posat en dubte, Rackete desperta tanta admiració com odi, una cosa que va quedar clara el 29 de juny a la nit. Després d’atracar al port de l’illa de Lampedusa ignorant la prohibició de Salvini, la capitana va ser detinguda per la policia fronterera davant dels aplaudiments dels seus partidaris i els insults racistes i homòfobs dels seus detractors, que fins i tot li van desitjar que fos violada “per negres”. Després del seu alliberament, espera el judici en un lloc que no s’ha fet públic a causa de les amenaces que ha rebut.

Nascuda el 1988 a la petita localitat del nord de Preetz, a prop de Kiel, va tenir clar des de petita que la seva vida pertanyia al mar. Es va llicenciar en ciències nàutiques a l’escola marítima d’Elsfleth i més tard es va mudar al Regne Unit per cursar un màster en conservació del medi ambient. El seu domini de cinc idiomes i aquesta passió per la naturalesa la va portar a unir-se a Greenpeace, treballar en un programa britànic d’investigació polar i en un parc natural d’Escòcia. Des del 2011 ha navegat per la Xina, l’Antàrtida i els confins àrtics russos.

Capitana contra ‘capitano’

Cansada de les “pobres excuses dels estats de la UE” davant de la tragèdia que es viu al Mediterrani –on s’han ofegat almenys 10.165 persones des del 2014–, Rackete va fer un pas endavant valent. El 2016 es va prestar voluntària en una missió de rescat a Líbia i poc després va ser promoguda com a coordinadora de les operacions. Quan el ‘Sea Watch 3’ va salpar el mes passat, un capità va renunciar al lloc i ella va assumir les responsabilitats.

La seva actitud racional, reflexiva i calmada, que contrasta amb el populisme narcisista i egòlatra de Salvini, la va portar a prendre el timó del barco de rescat. “És una dona forta i sempre sap el que fa”, va explicar el seu pare, antic tinent coronel de l’Exèrcit alemany, al ‘Corriere della Sera’. La premsa alemanya l’ha descrit com una “rebel silenciosa” o una “assenyada lluitadora de la resistència”.

“Soc blanca, alemanya i tinc el passaport adequat; sento el deure moral d’ajudar els que no tenen les mateixes oportunitats”, ha assegurat

Amb el seu conflicte obert a ‘Il Capitano’, com es coneix Salvini, la capitana s’ha convertit en el centre d’una atenció no desitjada, una cosa que, segons el seu progenitor, és “desagradable”. Els seus amics en la tripulació apunten en la mateixa direcció i expliquen que, tot i que no és tímida amb la càmera, van ser ells que li van demanar gravar-se per informar de la seva situació. “Això no és en absolut una autopromoció”, ha afegit Ruben Neugebauer, portaveu de l’oenagé.

Pel líder de La Liga, la capitana del Sea Watch 3 és una dona “perillosa per a la seguretat nacional”, cosa que l’enfronta a més de 13 anys de presó per resistència a l’autoritat o a ser expulsada d’Itàlia. El pròxim dia 9, Rackete se sotmetrà a un interrogatori, acusada de fomentar la “immigració irregular”per portar a territori italià 40 persones que navegaven a la deriva des del 12 de juny. L’oenagé remarca que va actuar segons la legalitat i el principi d’”emergència”; els seus detractors afirmen que va cometre un acte criminal.

Notícies relacionades

“Soc blanca, alemanya, nascuda en un país ric i amb el passaport adequat”, va dir al diari ‘La Repubblica’. “Sento el deure moral d’ajudar els que no tenen les mateixes oportunitats”. L’amarga dualitat d’Europa espera ara al banc dels acusats.