PERFIL

Chenoa: la 'triunfita' promesa

Acaba d'anunciar el seu compromís amb l'uròleg Miguel Sánchez Encinas, amb anell inclòs. Que lluny que queden aquelles amargues llàgrimes pel desamor de Bisbal.

zentauroepp48804096 mas periodico chenoa por tassies190627183308

zentauroepp48804096 mas periodico chenoa por tassies190627183308

3
Es llegeix en minuts
Ramón de España
Ramón de España

Periodista

ver +

El millor que es pot dir de Chenoa és que no molesta. Reconec que no és gran cosa, però no es pot dir el mateix dels seus companys d’Operación Triunfo, que em resulten bastant irritants: David Bisbal i les seves cabrioles a l’estil d’Elvis a Las Vegas, Rosa de España (no som família, hi insisteixo) i els seus refilets, Manu Tenorio i aquesta cursileria que li surt a raig pels porus, Bustamante i els seus brams... Ja sabem que Operación Triunfo és una puntada de peu a la boca de la història de la música pop, però unes puntades de peu fan més mal que d’altres i jo diria que les de Chenoa són pràcticament inofensives. 

És més, molta gent es fascina amb les seves cançons, ja que acumula set discos de platí i dos d’or, que, tot i que el platí i l’or s’han devaluat molt discogràficament parlant –ja ningú es refereix a vendes de milions d’exemplars, crec que s’aconsegueix l’or amb 40.000 còpies venudes d’un cedé i el platí amb 100.000–, no és tonteria.

Ha tingut el
detall, hasta
ahora, d’
estalviar-nos
escàndols,
bodes,
separacions
i baralles 

María Laura Corradini Falomir –sí, Chenoa és un àlies– va néixer a Mar del Plata, Argentina, el 1975, però vuit anys després la seva família es va traslladar a Mallorca (motiu pel qual a TV-3 sempre es refereixen a ella com la cantant mallorquina). La nena cantava des de petita i va estudiar solfeig i ballet. Ja de joveneta, va formar un parell de grups musicals, Quo Vadis i Koan Fussion, que van donar de si el que havien de donar –o sigui, no gaire cosa– i es van dissoldre. El primer treball seriós de la nostra heroïna va ser com a cantant al Casino de Mallorca, on es va passar una bona temporada entretenint els ludòpates de la zona.

La gran oportunitat li va arribar el 2001, quan va ser admesa a l’acadèmia d’Operación Triunfo (primera edició), per on també pul·lulaven Bisbal, Bustamante, Tenorio, Rosa de España (no som família, no sé si ja ho he dit) i altres llumeneres de la cançó amateur, alegres nois i noies que la família i els amics, sens dubte, havien animat a provar sort en aquell nou concurs. 

Un fan anomenat Maragall

El primer lloc se'l va emportar Bisbal, que en aquells temps lluïa una cabellera arrissada molt vistosa, i el segon, Chenoa, per a disgust de Pasqual Maragall, que s’havia declarat fan seu. El 2002 va publicar el seu primer disc, titulat simplement Chenoa, que va ser un èxit de mil dimonis. Després de participar en una cosa anomenada Eurobest –crec que era una reunió paneuropea de ‘triomfets’ –i tornar a endur-se el premi gros– la seva carrera discogràfica va assolir la velocitat de creuer: Soy mujer (2003) –que incloïa el hit ‘En tu cruz me clavaste’, que va tenir molt èxit a Veneçuela com a tema central del serial ‘Estrambótica Anastasia’–, ‘Nada es igual’ (2005), ‘Absurda Cenicienta’ (2007) –en el qual totes les cançons estan compostes per ella mateixa i amb això demostra més habilitats que els altres ‘triomfets’–, ‘Desafiando la gravedad’ (2009), ‘Otra dirección’ (2013) i ‘Soy humana’ (2016). El seu últim single és ‘A mi manera’ (2019).

 

Notícies relacionades

Perquè vegem que és una persona amb substància, el 2017 va publicar un llibre, ‘Defectos perfectos’, que recollia els seus comentaris i reflexions sobre la vida i l’univers: la primera edició es va esgotar en dos dies. Malgrat haver participat en programes de televisió com ‘Tu cara me suena’ o ‘Tu cara no me suena todavía’, se li ha d’agrair que no s’hagi convertit en una d’aquestes celebrities pesades que et trobes a tot arreu. Ja els vaig dir que era una persona que no molestava. En cap sentit. En el terreny musical, recorda una mica a Paloma San Basilio, que facturava un pop ensucrat i anodí que no feia mal, tot i que tant feia escoltar les seves cançons com no escoltar-les: és una opció en la qual tant Paloma com Chenoa han brillat amb llum pròpia. 

Chenoa ha tingut també el detall d’estalviar-nos escàndols, casaments, separacions, baralles per la custòdia dels fills... Sabem que va sortir amb Bisbal una temporada, que després va tenir algun nòvio més i que un dia d’aquests se’ns casa amb un uròleg madrileny anomenat Miguel Sánchez Encinas. Persona discreta en el terreny artístic i en el personal, Chenoa fa feliços els seus fidels i no ens irrita als altres. No es pot demanar més al món del qual procedeix. 

Temes:

Chenoa Música