Pocholo Martínez-Bordiú, un aristòcrata amb motxilla

zentauroepp48586442 mas periodico pocholo por tassies190611175943

zentauroepp48586442 mas periodico pocholo por tassies190611175943

3
Es llegeix en minuts
Núria Navarro

Entre altres mèrits, a Pocholo Martínez-Bordiú se li han d’agrair tres coses: 1/ demostrar que els cabells no cauen per més que sacsegis el crani; 2/ popularitzar la motxilla abans que Mary Kate i Ashley Olsen la convertissin en un 'must have', i 3/ donar la raó a l’antipsiquiatria sobre com d’imprecisa que és la línia divisòria entre ser assenyat i estar com un llum.

Aquestes tres coses són les que precisament han donat al cosí de Carmen Martínez-Bordiú –els pares eren germans, i fins aquí la seva connexió amb el franquisme– l’accés a la fama des que va debutar el 2003 a 'Hotel Glam' (Tele 5), per a sorpresa del seu entorn i malestar del president José María Aznar, que, malgrat viure en aquell moment el seu propi 'reality' a les Açores, va qualificar el programa de "televisió porqueria".

Va ser a 'Hotel Glam' on Pocholo va muntar un antològic sarau perquè un altre concursant –el cubà Dinio García, segons es descobriria 15 anys després– li va trencar la motxilla amb un ganivet. Aquest gran moment va ingressar als annals del pop peninsular i des d’aleshores no ha passat ni un dia sense que a Pocholo li preguntin pel complement, com li passava al finat Manolo Escobar amb el carro.

Molt Pocho

Després va entrar a 'Aventura en África' (Antena 3), va aparèixer en el ‘late night’ ‘Crónicas marcianas’ i va estrenar els seus propis programes: 'Pocholo Ibiza 06', un 'docu-soap' de La Sexta en el qual va propagar el crit de "mucho-pocho", i 'Pocholo 007 SDF' (sigles de Sin Domicilio Fijo), en el qual viatjava en una furgoneta proveïda d’un equip de ‘dj’. Però, tret d’aparicions fugaces a 'Masterchef' i 'First dates’ i confessions a casa de Bertín Osborne, des del 2011 no se li veia la cabellera. "Només m’oferien coses de xafarderies –es lamentava– i a mi això no m’agrada".

Pocholo, que en realitat es diu José María, però que el coneixen així perquè va néixer amb una hepatitis vírica ("està ‘pocho’, es morirà", deia la seva família) i no perquè fos una ‘pocholada’, estava destinat a ser un nen de bé de manual. Descendent d’una estirp que entronca amb el Papa Luna, va ser el primogènit del 17a baró de Gotor –títol que ostenta després de la mort del pare– i de Clotilde Bassó, una aristòcrata de Lloret de Mar. Des que Luis Miguel Dominguín el va apadrinar en el baptisme, tot semblava encarrilat. Estudis al privadíssim Alameda de Osuna, màrqueting i finances a Suïssa i als EUA i nòmina a l’Intercontinental Bank de Miami, amb algun flirteig en el 'showbiz' (va intervenir en dos capítols de 'Miami vice').

Nit, festa, Eivissa

A Miami va conèixer Ricardo Urgell, fundador de l’imperi Pacha, i de cop va canviar el vestit per les bermudes. "Estar tancat en un despatx no anava amb mi; me’n vaig anar a Eivissa i em vaig dedicar a la nit", va dir. Es va doctorar en festa al Pacha i es va fer càrrec d’una discoteca a Punta del Este (Uruguai), on va passar quatre mesos entre reixes per possessió de drogues. I el 1992 es va casar amb Sonsoles, la filla de l’expresident Adolfo Suárez –segons testimonis, en el casament hi va haver tal batibull que el líder de l’UCD va tardar més temps a recuperar-se que de la reunió clandestina amb Carrillo–, se’n van anar a viure a una finca amb cavalls a l’Argentina, ella no ho va resistir i va fugir a Moçambic.

De tornada, Pocholo es va convertir en raresa nobiliària assídua a 'Tómbola' –li va tirar un got d’aigua a Karmele Merchante per insinuar que era un traficant– i en profeta de festes il·legals a Eivissa, algunes de celebrades en espais protegits. Però no es va fer destruir definitivament. Abans d’Airbnb, ja arrendava propietats  –una, situada a la Rambla de Barcelona, va ser precintada el 2017 perquè el llogater la utilitzava com a 'meublé' –,  i és accionista i 'brand ambassador' de Scoobic, una firma d’escúters elèctriques per a serveis de repartiment.

Notícies relacionades

Aquestes setmanes podrem seguir els seus embogits dots d’amfitrió i saber com s’apanya a la cuina. Només s’ha de resar perquè Lomana, Saavedra Canales Rivera no li toquin la motxilla. O sí.