UNA EXPLICACIÓ VERSEMBLANT

El misteri que amaga el nom d'Archie

Ni un nen de Nova Zelanda ni un gat van inspirar Enric i Meghan Markle per posar nom al seu nadó. Tot indica que es tracta d'un homenatge del príncep al seu amic Tom Archer-Burton

zentauroepp48249247 maseru  lesotho   july 08   prince harry and major tom arche190522133649

zentauroepp48249247 maseru lesotho july 08 prince harry and major tom arche190522133649 / Michelly Rall

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

Els que tot ho saben d’arbres genealògics, rancis llinatges i sang blava en la família reial, no en van encertar ni una. Ningú va pensar en Archie, quan es van estudiar possibles noms per al primogènit dels ducs de Sussex, nascut a començaments d’aquest mes. Després de la sorpresa, va venir l’especulació. Per què Archie, abreviació d’Archivaldo, va ser un nom molt popular en un altre temps, que encara abunda als Estats Units, però fora d’ús a la Gran Bretanya. A falta d’una explicació dels pares de la nova estrella a Instagram, els mitjans britànics s’han posat a especular. Les teories són diverses.

Una d’ella suggereix que Enric i Meghan ho van decidir quan, al començament de l’embaràs, van saludar un nen anomenat Archie Somerville-Ryan el mes d’octubre passat, durant una gira per Nova Zelanda. D’acord amb el noi, que ha parlat al Canal 5 de la televisió, el príncep li va dir que li agradava el seu nom. ¿Coincidència?  Qui sap.

Meghan Markle i el príncep Enric, amb el seu fill Archie. / REUTERS-POOL (DOMINIC LIPINSKI)

El diari ‘The Sun’ ha buscat una inspiració ben diferent. D’acord amb una antiga amiga de Meghan, de les que tant abunden, l’avui duquessa va tenir de petita un gat anomenat Archie, que la seva mare, Dora, havia rescatat. El felí va morir pel que sembla a causa d’un afartament de raïm. Un dolç final de contes infantils, el d’un gat convertit ara en príncep. ¿Credibilitat? Ben poca.

L’oficial té
41 anys, està
casat, és
pare de tres
fills i té
la medalla d’
or de l’Exèrcit
britànic

L’explicació més versemblant apunta cap a un membre de l’exèrcit britànic, l’oficial de comandament Tom Archer-Burton (a la foto que encapçala aquest article, a l’esquerra). Al que tots anomenen ‘Archie’, va acompanyar el príncep durant la seva estada a l’Afganistan, on va servir durant 10 setmanes. Tots dos es van conèixer a l’escola militar de Sandhurst, on l’“oficial cadet gal·lès” es va graduar. La relació entre tots dos es va forjar en els anys al front i els qui els coneixen afirmen que va ser determinant en la vida d’Enric. Quan aquest va pensar a deixar l’exèrcit, frustrat per haver de suspendre la seva missió a causa d’una indiscreció de la premsa, Archer-Burton el va convèncer perquè no ho fes. L’amistat ha continuat després. L’oficial va ser un dels convidats al casament dels ducs. “Els dos es mantenen en contacte regularment i Archie coneix la major part de la família d’Enric, inclosa Meghan”. Quan va néixer el primogènit, la parella hauria decidit posar-li el nom d’Archie, en signe d’agraïment.

Genuí, decidit, bravo

Notícies relacionades

Archer-Burton, de 41 anys –set més que el príncep–, va despertar l’admiració del jove Windsor, que va descobrir en la vida castrense una disciplina desconeguda fins aleshores. El seu mentor, casat, pare de tres fills, cristià militant, va rebre la tardor passada la medalla d’or per la seva conducta i prolongats serveis en les forces armades. Descrit com un home discret, sense ànim de notorietat, fa un any va recórrer 120 quilòmetres amb bicicleta per Kenya, per recaptar fons per a una ONG. També va contribuir a la construcció d’una escola a Lesotho, a càrrec del príncep i el seu equip.

Archie significa “genuí”, “decidit”, “bravo”, un nom que escapa a la tradició real, per a un nen ‘arxifamós’ des del bressol.