LES RIMES DE LA MORT

69 rapers han sigut assassinats als EUA en els últims 30 anys

Nipsey Hussle tanca la llista, que inclou il·lustres del hip-hop com ara Tupac i The Notorius B.I.G.

zentauroepp47592148 files  in this file photo taken on february 07  2019 nipsey 190410142128

zentauroepp47592148 files in this file photo taken on february 07 2019 nipsey 190410142128 / MATT WINKELMEYER

4
Es llegeix en minuts
Noelia Sastre

«En alguns aspectes el rap i la violència semblen anar de la mà. Però no és la música en si mateixa, és l’entorn en què vivim. La violència era aquí molt abans que el hip-hop», deia Scotty Morris a 'The New York Times' el 1987. Morris era el mànager de Scott La Rock, integrant del duo Boogie Down Productions que va ser assassinat amb diversos trets al coll i al cap l’agost d’aquell any al Bronx. Scott La Rock tenia 25 anys i la seva mort, segons la revista especialitzada 'XXL', va suposar la pèrdua de la innocència d’un estil musical que va néixer en aquest mateix barri novaiorquès en la dècada anterior, quan DJ Kool Herc el va posar al mapa a l’estrenar el ‘breakbeat’ el 1973. 

 

Aquest va ser també el primer assassinat relacionat amb el món del ‘hip-hop’ dels molts que no han sigut resolts per la policia. Entre 1987 i el 2018, 'XXL' ha documentat 68 rapers assassinats als EUA. Dos per any, als quals cal sumar-hi una víctima més, Nipsey Hussle (foto al capdavant), que va ser mort a trets el 31 de març a la seva botiga de roba al sud de Los Angeles. Al cap de dos dies van detenir un sospitós, Eric Holder, amb qui havia discutit unes hores abans. I, tot i que en un primer moment l’assassinat semblava estar relacionat amb la violència de les colles, la policia no té encara un mòbil clar. 

Passat violent

Hussle tenia 33 anys i, a més de raper nominat als Grammy que havia col·laborat amb Drake i Diddy, era empresari, activista i pare de dos fills. Tenia un passat violent de què va parlar públicament al reconèixer la seva llarga relació amb els Rollin 60’s, grup connectat amb els Crips als quals es va unir als 14 anys, però dels quals es va distanciar per centrar-se en l’activisme i ajudar adolescents de barris conflictius com ara Crenshaw, on va néixer el 1985. «En la meva colla ningú va sobreviure ni va evitar la presó. Tots tenien ferides de bala, així que sortir d’allà mentalment estable, sense passar per la presó ni enganxar-me a les drogues és una victòria», va reconèixer Hussle. 

Magnolia Shorty, assassinada a Nova Orleans el 2010.

A Big L. el 
van cosir a trets a
Harlem el 1999.
El van matar
per error al
confondre’l amb
el seu germà

El seu assassinat ha tornat a enfosquir la història del rap nord-americà, tan relacionada amb les colles «que donaven una estructura al caos», escriu Jeff Chang en el llibre ‘Can’t stop won’t stop: A history of the hip-hop generation’ (2005). «Per als fills d’immigrants amb pares absents, per als orfes que estaven fora del sistema, per a les noies que fugien d’un entorn abusiu, les colles eren un refugi, una font de comoditat i protecció». I així han anat caient els mites d’un gènere musical nascut en carrers violents. Stretch i Fat Pat als anys 90. Jam Master Jay el 2002. Proof, gran amic d’Eminem i respectada figura del rap de Detroit, el 2006. Magnolia Shorty, rapera de 28 anys assassinada a trets a Nova Orleans el 2010. XXXTentacion i Jimmy Wopo, morts el mateix dia, el 18 de juny del 2018, a Florida i Pittsburgh. I el doble assassinat de YNW Juvy i YNW Sakchaser, també el 2018. 

Proof, gran amic d’Eminem, va ser abatut el 2006.

40 casos sense resoldre

Hi ha encara 40 casos sense resoldre, entre els quals els més famosos: Tupac, The Notorious B.I.G. i Big L.  A Tupac Amaru Shakur, nascut a Harlem (Nova York) el 1971, li van disparar a Las Vegas el 7 de setembre de 1996. Va morir sis dies després, als 25 anys. Quan havien passat només sis mesos de la pèrdua de Tupac, el món del hip-hop va plorar la desaparició d’una altra de les seves icones, The Notorious B.I.G., company d’institut de Jay Z a Brooklyn. Tenia 24 anys quan el van disparar a Los Angeles el 9 de març de 1997 al sortir d’una festa. En aquell moment més de mil persones desallotjaven el museu on es va celebrar la festa, però la policia va trobar pocs testimonis al sentir-se «intimidats» per les «reputacions» d’alguns dels involucrats en el tiroteig, segons van reconèixer els detectius. 

Notícies relacionades

El disc pòstum de 'Biggie' es va publicar en la data prevista, a les dues setmanes del crim, amb el títol ‘Vida després de la mort’. 

També Big L. es va fer popular en l’escena del hip-hop novaiorquès dels 90, on va triomfar amb el seu propi segell. El 15 de febrer de 1999 li van disparar nou vegades a la cara i al pit a Harlem. Gerard Woodley, amic de la infància, va ser arrestat, tot i que va ser posat en llibertat per falta de proves. El 2010 el germà gran de Big L., Donald Phinazee, va declarar que la seva mort havia sigut un error: els assassins buscaven el seu altre germà, Lee, que va acabar trobant el mateix destí al morir als carrers de Nova York el 2002. 

A Big L. li van disparar nou trets a la cara i al pit a Harlem el 1999.