PERFIL

Michelle Bolsonaro: el rostre amable de la ultradreta

«Simple i pudorosa». Així defineix la dona del president electe del Brasil el telepredicador Malafaia que la coneix molt bé

zentauroepp45663331 jair bolsonaro  far right lawmaker and presidential candidat181029195809

zentauroepp45663331 jair bolsonaro far right lawmaker and presidential candidat181029195809 / RICARDO MORAES

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

Ella somriu, és el rostre amable i pudorós de la ultradreta que governarà el Brasil a partir del primer dia del 2019. Michelle de Paula Firmo Reinaldo, coneguda des de fa una dècada com a Michelle Bolsonaro, aporta al conservadorisme ranci una imatge sense la superfície agressiva del seu espòs, el capità retirat. Entre ells tenen una diferència de 25 anys. Es van conèixer el 2007 a la Cambra de Diputats, on treballava com a secretària parlamentària. Nou dies després de ser contractada, tots dos van firmar un pacte prenupcial. Sis mesos després, es van casar i van començar a treballar junts per un projecte més ambiciós. 

La presidència aconseguida diumenge a la nit va tenir la contribució silenciosa però constant de la futura primera dama. No se la coneix per les declaracions estridents. Evita la provocació. Però sempre està al costat del seu marit i aprova amb suavitat allò que està carregat d’aspror.

Bolsonaro ja s’havia casat en dues oportunitats abans que el destí els aparellés. Amb Rogeria va tenir els tres fills que el van acompanyar en la seva conquesta del poder. Ana Cristina li va donar una filla. Michelle va voler que el capità retirat comencés de la seva mà una nova vida, beneïda per altres paraules i rituals. 

Religiosa

El casament que va simbolitzar la unió va ser encapçalat pel pastor televisiu Silas Malafaia Lima, líder de l’Asamblea de Dios i, segons 'Forbes', el tercer evangelista més ric del Brasil, amb 150 milions de dòlars acumulats gràcies a una prèdica que barreja les promeses de salvació, el permís a la feligresia per enriquir-se sense remordiments i les condemnes a les minories sexuals o el dret a l’avortament.

El capità
retirat ja s’
havia casat
dues vegades i tenia
quatre fills abans
que el destí
els aparellés

Els que la coneixen diuen que Michelle Bolsonaro no li agrada cridar l’atenció (per fer-ho ja hi ha el capità retirat). Tampoc es vesteix de manera cridanera. Promou l’ordre i el respecte estricte als manaments de les Escriptures. I segons aquests preceptes educa les seves dues filles, Leticia Aguiar, de 16 anys, fruit d’una relació anterior, i Laura, de vuit anys, del seu matrimoni amb Bolsonaro. “Sempre està observant el que fan [les nenes]»”, diu el marit. 

Llenguatge de signes

Notícies relacionades

Pietosa, dedica part del temps a treballar amb persones discapacitades a laIglesia Bautista Actitud de Barra de Tijuca. Cada diumenge treballa com a traductora de signes dels sermons del pastor. “Jo tinc un oncle sord, i ell va ser qui va plantar aquesta llavor en la meva vida. Em va despertar amor pels signes, vaig anar a estudiar i vaig aprendre’n sola, i aquest amor només va anar augmentant”, ha explicat. Abans, Michelle portava a terme diferents tasques caritatives juntament amb el 'bispo' Malafaia. El telepredicador la defineix com una dona “simple i pudorosa” i diu que, per sobre de totes les coses, evita les càmeres. “No li agrada aparèixer: prefereix treballar als bastidors”. 

“És el meu amor”

Jair Bolsonaro no va desaprofitar la possibilitat de capitalitzar el perfil de la seva dona en l’últim tram de la campanya electoral, quan li va fer lloc en les publicitats i la va presentar com “una dona forta i sensible, dedicada a la causa de les persones amb discapacitat”. Michelle també s’ha encarregat d’endolcir la figura del capità retirat. “És un home molt humà, que es preocupa per la gent. Ell és molt juganer, molt natural, molt entregat. És el meu amor, ¿oi?», va dir. El deu estimar molt.