DES DE MENJAR FANG FINS A L'ÚS DE SANGONERES

Els famosos fan ximpleries per no envellir

Hi ha 'celebrities' que s'entossudeixen a mantenir-se joves i guapos, tot i que algunes pràctiques de bellesa siguin pernicioses per a la seva salut

zentauroepp45101798 cuaderno del domingo peligrosas chaladuras180919132813

zentauroepp45101798 cuaderno del domingo peligrosas chaladuras180919132813

6
Es llegeix en minuts
Noelia Sastre

Els tractaments en nom de la bellesa tenen mil·lennis d’antiguitat i un gènere com a conillet d’índies: el femení. No parlem d’estètica o modes, d’antropologia o ideals de bellesa al llarg dels segles i les societats (ja sigui a Europa o a Papua-Nova Guinea), sinó de les ximpleries que posen en perill la salut dels qui les practica. En aquesta llista hi ha vells coneguts, una mica d’història i molta publicitat enganyosa. I sempre, com a denominador comú, un altíssim grau d’ignorància, obsessió, famosos i desesperació. 

Menjar fang: del Segle d’Or a Zoë Kravitz

El búcar vermell que María Agustina Sarmiento  ofereix a la infanta Margarida a ‘Las meninas’ de Velázquez reflecteix un dels costums més populars entre les dones espanyoles del segle XVII: la bucarofàgia, el consum de fang cuit en petits mossos, com una llaminadura, o triturat en pols. Buscaven així la pal·lidesa tan de moda en el barroc, però també cert efecte anticonceptiu provocat per la pèrdua de la menstruació després de la ingesta de la ceràmica més apreciada: la d’Estremoz (Portugal) o les Índies. Transmesa per les serventes morisques de l’alta societat, al Segle d’Or ja era present en totes les classes socials i a les obres de Lope, Quevedo o Calderón, que es referien, a aquest hàbit femení amb frases com a “‘niña de color quebrado / o tienes amor o comes barro’”.

El primer que em va parlar dels beneficis de menjar fang va ser un taxista africà”, va revelar Sahilene Woodley

La perillosa pràctica, també coneguda com a geofàgia, va desaparèixer al segle XIX, però torna a formar part de l’excèntrica dieta d’actrius com araShailene Woodley  i Zoë Kravitz, companyes en la sèrie ‘Big little lies’. La primera va reconèixer el 2014 que prenia una cullerada d’argila al dia per eliminar toxines. “El primer que em va parlar dels seus beneficis va ser un taxista africà. Em va explicar que al seu país el prenen les dones embarassades. Així vaig descobrir que el fang és genial”, va dir Woodley en una entrevista amb la web de bellesa Into the Gloss. Poc després, Kravitz va confessar a ‘US Weekley’ que la seva dieta per perdre nou quilos a la pel·lícula ‘The road within’ va consistir a “beure argila perquè et neteja el cos i t’omple”. Però els metges alerten del perill pel fet de contenir elements tòxics com ara plom o arsènic. 

ZOË KRAVITZ. Ha confessat que per perdre nou quilos a la pel·lícula ‘The road within’ “bevia argila perquè et neteja el cos i t’omple”. / AP (CASEY CURRY)

Transfusions de sang jove per no envellir

Una llegenda urbana que ve de lluny i ha perseguit senyores de la noblesa i estrelles del rock, com Mick Jagger, arriba ara en forma de 'start-up'. Es diu Ambrosia i opera a Monterrey (Califòrnia). El seu fundador, Jesse Karmazin, és un metge format a Stanford que fa més d’una dècada que investiga sobre l’envelliment i, segons la premsa americana, el seu invent ha cridat l’atenció de Thiel Capital, la firma d’inversió del cofundador de PayPal, obsessionat amb la immortalitat.

MICK JAGGER. Està estès que algunes estrelles del rock reben transfusions per mantenir-se joves. / GTRES

El 2016 va començar els seus assajos: participants sans d’entre 35 i 80 anys reben transfusions de donants menors de 25. Durant els següents dos anys monitoren la seva sang per controlar els indicadors moleculars de salut i envelliment. Tot havent pagat 8.000 dòlars per cap i sense que de moment n’hagin publicat cap resultat.  

Els ous vaginals de Gwyneth Paltrow 

El setembre no ha començat amb bon peu per a ‘Goop’, la web on Gwyneth Paltrow recomana dubtoses pràctiques de bellesa i benestar per a la dona com els ous vaginals de jade, els beneficis dels quals no tenen base científica. I com que no la tenen i l’han denunciat per publicitat enganyosa, ha acordat pagar 145.000 dòlars, tornar els diners a qui ho sol·liciti (66 dòlars per ou) i canviar el text que n’acompanyava la venda (equilibrar les hormones, regular el cicle menstrual, augmentar el control de la bufeta) per un altre que afirma: “Utilitzats per les dones per augmentar l’energia sexual i el plaer, aquesta pedra ajuda a connectar els xacres”, acompanyat pels consells d’una “guaridora i amiga” que parla del “secret que utilitzaven les concubines de l’Antiga Xina per estar en forma per als emperadors”. Això sí, la web adverteix que aquestes opinions no poden substituir les recomanacions mèdiques.

GWYNETH PALTROW. L’actriu ha sigut multada per publicitar ous vaginals de forma enganyosa.

“Qui sap quins bacteris poden haver-hi als ous vaginals”, addueix la ginecòloga Jen Gunter

¿I què en diuen els metges? Doncs segons la ginecòloga Jen Gunter: “Els ous vaginals són pedres poroses, no silicona mèdica, i qui sap quins bacteris poden haver-hi en aquests racons. Per enfortir el sòl pèlvic el millor és fer exercicis musculars”.

Sangoneres i la cambra hiperbàrica

Primer va ser  Demi Moore, pels volts del 2008, qui va admetre en el xou de David Letterman ser molt fan del tractament de bellesa amb sangoneres que et xuclen la sang del cos. Fa uns mesos, Miranda Kerr va explicar que el seu secret per mantenir la pell tersa inclou neteges facials amb sangoneres. “Aquesta teràpia existeix des de fa milers d’anys”, va afirmar la model. El tractament consisteix a posar les bestioles vives a la cara i repartir pel rostre la sang que consumeixen a tall de màscara.

DEMI MOORE. Va revelar en el xou de David Letterman ser molt fan del tractament de bellesa amb sangoneres. / AP / WILLY SANJUAN

Se suposa que estira la pell i rejoveneix. I com les sangoneres no poden ser reutilitzades per raons d’higiene, Kerr se les emporta a casa perquè no les matin. “Les guardo al meu estany”. Un altre excèntric de manual, Michael Jackson, va arribar a dormir en una cambra hiperbàrica d’oxigen per conservar-se eternament jove i arribar als 150 anys. Va morir als 50 per intoxicació de propofol, un potent anestèsic administrat pel seu metge. 

MICHAEL JACKSON. Va arribar a dormir en una cambra hiperbàrica d’oxigen per mantenir-se jove. Va morir als 50 anys per intoxicació de propofol. / AP

Remeis de Hollywood

Notícies relacionades

Pot ser que això de les famoses d’ara es quedi en una broma si ho comparem amb l’edat daurada del cine i les seves grans estrelles. Les anècdotes són interminables. Marlene Dietrich insistia que li empolvoressin or sobre les perruques per donar-los una brillantor especial en pantalla. Els executius de MGM van ordenar a Judy Garland  seguir una estricta dieta de sopa de pollastre, cafè negre i 80 cigarrets al dia per baixar de pes. Rita Hayworth (Margarita Carmen Cansino, de pare espanyol) va suportar tota mena de tractaments per semblar menys “ètnica”. I Joan Crawford feia que els seus ulls brillessin netejant-los dues vegades al dia amb àcid bòric.

MARLENE DIETRICH. L’actriu de l’època daurada de Hollywood insistia que empolvoressin les seves perruques amb or per donar al cabell una brillantor especial. / AP

Injecció de vitamines per a la ressaca

A les ja clàssiques injeccions de B12 que les Kardashian, Hailey Baldwin o Paris Hilton utilitzen per a l’energia, la brillantor de la pell o perdre pes sense que encara se sàpiga si fan algun bé o tenen simplement un efecte placebo, s’hi uneix la proposta de The Hangover Club, una empresa novaiorquesa amb servei a domicili. “És la cura més gran per a la ressaca. La nostra infermera arribarà en 45 minuts i t’administrarà un còctel mèdic de vitamines i antioxidants perquè et desfacis del mal de cap i estómac o de les nàusees”, prometen a la seva web, amb paquets de 119 a 249 dòlars. Qüestió de necessitat quan es tracta de salvar una reunió de feina després d’una nit boja.