Álex Marín: "A mi també em posen a caldo en ForoCoches"

Aquest palentí és el dueño del fòrum en castellà amb més usuaris (i més bilis) del món

zentauroepp42893751 barcelona 12 04 2018 masperiodico alex marin fundador de for180412205000

zentauroepp42893751 barcelona 12 04 2018 masperiodico alex marin fundador de for180412205000 / ALBERT BERTRAN

6
Es llegeix en minuts
Núria Navarro
Núria Navarro

Periodista

ver +

Fins fa un any ningú sabia que ell era el llegendari Ilitri, el propietari de ForoCoches (FC), el fòrum en castellà més gran d’internet al món (780.000 usuaris i més de 280 milions de missatges). Ni tan sols els seus col·legues de l’equip d’hoquei Paliens de Palència. ¿Divisme? No, timidesa. Aquests dies Àlex Marín trenca la seva reserva per promocionar el llibre El motor del éxito. 35 claves para que tu idea triunfe (Temas de Hoy). La pena és que no podrà signar a Sant Jordi perquè s’ha trencat un lligament de la mà dreta després d’una caiguda al Circuit de la Ribera de València.

«Tota la vida pensant que era un friqui i resulta que és un visionari». 

Això ho diu la meva germana Teresa. 

¿Té raó?

Soc una persona senzilla. Un apassionat dels ordinadors des dels tres anys. Al principi, quan em preguntaven a què em dedicava, responia que era administrador de servidors. Més tard, deia que era webmaster. 

Un nerd, vaja.

Bill Gates, Jeff Bezos i Elon Musk van ser nerds. I no m’estic comparant amb ells, ¿eh? Jo vaig aprofitar l’arrencada d’internet, vaig anar a contracorrent amb certes idees i ho vaig encertar. Quan tothom feia blogs, vaig decidir crear un canal de comunicació. ForoCoches és anterior a Facebook, Twitter i Whatsapp.

Si en lloc de Palència hagués crescut a Massachusetts...

El meu entorn no és gaire tecnològic, però s’hi viu bé. És on tinc els pares i els fills. Em van oferir dos milions d’euros pel 51% de ForoCoches, però havia d’anar a Madrid a formar un equip i no ho vaig acceptar. Des de Palència, ForoCoches està en el top ten en temps d’accés (per sobre de 10 minuts). No està malament.

ForoCoches és l’expressió superlativa del cunyadisme.

A ForoCoches hi cap tot. El pitjor i el millor, la grolleria i l’ocurrència. Jo el comparo amb Homer Simpson.

Miri aquests tres fils: «¿Qué pasa si metes la marcha atrás a 120 km.?». «Vendo los puntos de carnet de mi abuela».  «¿Me masturbo con Google Maps?».

És com una conversa de cinc amics a la barra d’un bar, només que més gran. A fora, cadascú té el seu lloc, però al fòrum, emparats en l’anonimat, deixen anar el que no dirien en públic.

Es tornen rarots, de dretes i masclistes.

És un submón d’internet que no entens fins que no estàs dins. Hi ha 15.000 noies forococheras, eh?

 

Segur que no van votar Curri Valenzuela com la presentadora més sexi.

(Riu) El troleig [intervenir en un fòrum digital amb l’objectiu de generar polèmica] és trencar el sistema, obtenir l’inesperat.

Gabriel Rufián va dir al Congrés que ForoCoches és «una escissió de Ciutadans».  ¿Ho és?

Rufián, com Juan Carlos Monedero, van acceptar un AMA (Ask Me Anything) amb preguntes dels usuaris. A Ciutadans els ho hem proposat per Twitter i no ho han volgut.

Era una pregunta política.

Mai m’ha interessat la política. De la majoria de coses ni tan sols m’informo.

Hauria. L’aplicació del 155 a Catalunya li va donar entrades a grapats.

FC és una representació del debat que hi ha a la societat. 

Una societat que va enviar pizzes als guàrdies civils del Piolín.

També van enviar mariachis a Gavà. Però abans es van organitzar per enviar pizzes a la seu del PSOE del carrer de Ferraz, quan discutien sobre si deixaven o treien el que hi estava. Jo de política, zero. Em cansen les discussions de les tertúlies de la tele. Acumulen setmanes amb el màster de Cifuentes.

No és el mateix.

Tinc socis a Barcelona. Brutalsys em porta el capítol de seguretat de la meva empresa.

Total, ¿els continguts li donen orgull i satisfacció?

Cada dia hi ha 200.000 missatges i puc estar orgullós de 100.000.

¿No pot intervenir en les altres 100.000?

Són els mateixos usuaris els que reporten els missatges. No existeix la figura del moderador. Tres anys abans de que Youtube creés un procediment automàtic per eliminar un vídeo quan el reporta molta gent, jo vaig inventar un sistema de punts i vaig idear un algoritme a través del qual un usuari fos bloquejat.

¿Té compte en el fòrum?

Hi ha qui pensa que tinc multicomptes, però jo no hi participo. Vull ser neutre. A vegades em venen ganes d’opinar, però em continc. Sí que trolejo el 28 de desembre, per exemple, canviant el nick i l’avatar dels usuaris.

De tots els trolejos que hi ha hagut, ¿quin li sembla el més èpic?

Quan tenia tele –ara no en tinc–, recordo estar al saló i veure que John Cobra havia aconseguit gairebé 270.000 vots que el portaven a la final d’Eurovisió del 2010. «La que han armat», vaig pensar. Va ser la primera gran moguda.

Més tard van posar dels nervis Risto Mejide. I això no té preu.

Després de la votació organitzada per membres de ForoCoches per fer guanyador de Got talent a El Tekila, Risto va fer com si se n’anés enfadat. ¿Creu de debò que aquella nit no va poder dormir per això? 

¿Va poder?

Cadascú treu un benefici del que passa a la tele.

¿A vostè el posen fi alguna vegada en el SEU fòrum?

A mi també em posen a parir a ForoCoches. Després, quan vaig a esdeveniments, tots volen fer-se selfies amb mi i fins i tot els tremola la mà, com si jo fos David Bisbal. Em fa gràcia.

¿Qui li fa tremolar les mans?

Admiro Steve Jobs. M’agrada la seva idea de pensar fora de la caixa. Després hi ha lectures que m’han influït com El elemento, de sir Ken Robinson. Explica la història de Gilliam Lynne, una nena que no parava de moure’s a classe i que deien que tenia hiperactivitat. Va acabar sent ballarina de la Royal Ballet Company.

Com sir Ken, ¿opina que el sistema educatiu mata la creativitat?

Crec que si un nen té una passió, s’han de potenciar les seves habilitats, buscar la seva individualitat i no coartar-lo. El meu pare em va comprar aviat l’ordinador i una mestra em va prestar un manual d’html.

¿De què tenia fama al col·le?

Vaig fer l’EGB en un col·le de monges, a les Siervas de San José de Palència. Érem cinc nois en una classe de 40. I jo era el friqui que feia tots els treballs amb ordinador. Tenia fama de llest i de fer les coses molt ràpid.

¿I ara quant factura aquell friki?

Un milió a l’any.

Sense plantilla. Tot sol.

Ara tinc persones que em gestionen els servidors.   

¿Capritxos a grapats?

Em vaig comprar un BMW M2. 

Home moderat.

El que em fa més il·lusió és aconseguir que funcionin coses que fallen. Anys enrere, quan entrava tanta gent en un pic de trànsit i queia el fòrum, em passava tota la nit en blanc fins a arreglar-lo. Preferia això que anar de festa.

És afortunat en els negocis, i ¿desafortunat en l’amor?

A Espanya, el 70% de les parelles es trenquen en un temps límit, entre els 10 i els 15 anys de convivència. Jo entro en el percentatge.

La seva dona va utilitzar Tinder i tenien la ubicació compartida.

La vaig descobrir. Però vaig arribar a un acord i vaig aconseguir la custòdia compartida.

I es va apuntar al gym i va prendre calci.

Com a bon forocochero després d’un desamor.

¿Aquest aspecte ha millorat?

La veritat és que sí. 

Hem començat dient que era «visionari». ¿Què veu?

Jo visc en el present. Tinc una llista de tasques –To do List– i sempre intento tenir una sola cosa per fer. La resta l’esborro de la meva ment.

Digui una idea de negoci, va.

Amb Green Electric Cars, he comprat un Tesla Model X i dos Model S per llogar a Barcelona. Els cotxes són la meva tercera passió.

Notícies relacionades

¿La primera quina és?

Els meus fills. Abans de tenir-los no creia pas que es convertirien en passió. 

Temes:

Mems Forocoches