Mohammed Bin Salman, un príncep a Hollywood

L'hereu al tron de l'Aràbia Saudita, de gira per Amèrica del Nord, es fa 'selfies' amb Morgan Freeman, Michael Douglas i James Cameron.

zentauroepp42755069 file photo  u s  president donald trump shakes hands with sa180404131326

zentauroepp42755069 file photo u s president donald trump shakes hands with sa180404131326 / Jonathan Ernst

2
Es llegeix en minuts
Núria Navarro

l’Aràbia Saudita el coneixen com a Mr. Everything, perquè toca tots els pals del poder. La defensa, la política exterior, el banc central, els assumptes de desenvolupament i la petrolera estatal Aramco. Mohammad bin Salman (Jiddah, 1985), el (nou) príncep hereu, és vist pels súbdits –el 70% de la població té menys de 30 anys– com el timoner d’un canvi que permet conduir les dones, obrir cines i fins i tot muntar una futura còpia de Hollywood.

Amb aquesta idea d’apertura per als seus –per al Iemen, és el cruel causant d’una horrible crisi humanitària–, Bin Salman se n’ha anat de tournée pels EUA, i en cada parada ha ocupat 285 habitacions d’hotel. Dilluns, li va tocar Los Angeles, amb sopar a la mansió de Bel Air de Rupert Murdoch, el CEO de la Fox, on va coincidir amb estrelles com Morgan Freeman, Michael Douglas, James Cameron i Dwayne La Roca Johnson. (A fora, mentre ells es feien selfies, segons el Hollywood Reporter, el grup feminista Code Pink organitzava una sonora protesta a l’exterior).

La CIA assegura que és "l'home misteriós" que va comprar per 366 milions el ‘Salvator Mundi’ de Leonardo da Vinci

¿Qui és aquest jove lleó de l’Aràbia? Això és una biografia de solapa: és el gran dels fills del rei Salman, de 81 anys (que avui dia, segons el Washington Post, pateix demència senil), i la seva tercera esposa, Fahda; va treure la segona millor nota de la seva promoció de Dret; el 2015 es va convertir en el ministre de Defensa més jove del país; el juny de l’any passat va desbancar en la successió al tron el seu cosí Mohammad bin Naief (tenia «un problema de drogues»,  va comentar en una entrevista de la BBC), està casat amb la seva cosina Sarah i té quatre fills. 

Notícies relacionades

Els que el coneixen asseguren que no li tremola el pols. Al novembre, per exemple, va detenir quatre ministres, 11 prínceps –entre ells, Alwaleed bin Talal, antic accionista majoritari de la Fox– i alts empresaris. Ho va justificar com una operació anticorrupció, tot i que els afectats ho veuen com la purga dels molestos. A més té un pla, el Visió 2030, per modernitzar (el mínim) el país sota l’advocació, assegura, de Steve Jobs i Bill Gates.

El 'château' Louis XVI, a prop de Versailles. / (AP) / stephane de sakutin

Com ells, està més en la línia de crear un innovador imperi –o sigui, arrabassar el poder de l’Iran, el seu rival regional– que d’abraçar l’opulència, com altres membres de la seva família. Té fortuna, és clar. I és propietari del château Louis XIV, a prop de Versalles (275 milions d’euros), que va ser escenari d’un cameo de Kim Kardashian; però el gran capritx que se li coneix és el iot Serene, que va comprar a un oligarca rus per 500 milions d’euros. (La CIA afegeix que és «l’home misteriós» que al novembre va comprar el 'Salvator Mundi' de Leonardo da Vinci per 366 milions, però Christie’s ho nega).

El 'Salvator Mundi', de Leonardo da Vinci. / KiRSTY WIGGLESWORT (AP)