CAMÍ DE LISBOA

Netta Barzilai: l'estrella israeliana que va patir 'bullying' de petita

zentauroepp42598634 mas periodico netta barzilai180326212958

zentauroepp42598634 mas periodico netta barzilai180326212958

3
Es llegeix en minuts
Carles Savalls

Té una «veu enèrgica i una personalitat magnètica». «És el contrast entre la tendresa i la ingenuïtat i el gran carisma sobre l’escenari». Així la presenta la premsa del seu país, on està causant furor. És Netta Barzilai, té 25 anys i representarà Israel en el pròxim Festival d’Eurovisió, que se celebrarà el pròxim mes de maig a Lisboa. És la gran favorita per guanyar el certamen, on competirà amb Toy, un tema amb missatge feminista. «Wonder Woman, no ho oblidis mai: tu ets divina i ell se’n penedirà (…) ¡No soc la teva joguina, noi estúpid!», diu la lletra de la peça, que han escrit Doron Medalie i Stav Beger inspirant-se en el moviment #MeeToo, que denuncia a les xarxes socials l’assetjament sexual a les dones.

L’artista reconeix que fins fa un any no se sentia preparada per fer el salt des de l’anonimat artístic fins al firmament musical, pas que de moment la portarà a ser vista per més de 200 milions de teleespectadors quan actuï a Eurovisió. Toy serà el seu primer treball discogràfic, ja que fins ara havia cantat en casaments i en hotels. També va cantar a la banda de l’Armada d’Israel durant el seu servei militar. Va arribar a participar en el càsting d’un musical però li van notificar per correu electrònic que no l’havien acceptat. Va pensar que el millor era estudiar Psicologia o formar-se com a mestra de primària, però segons ha explicat, va fer un esforç per acceptar el seu desig i lluitar per ell; ha dit a la premsa israeliana que la música és la seva verdadera vocació i que la vida és massa curta per desaprofitar-la. 

Acceptar-se com a persona era una conseqüència lògica de tot aquest procés; ha revelat que la seva infància no va ser gens fàcil; a causa de la seva imatge, i que va ser víctima de bullying per part dels seus companys de classe.

Des que va començar a competir a la televisió amb  quatre artistes més per intentar representar Israel a Eurovisió, el fenomen mediàtic va anar in crescendo. 

Cacofonies d’un gallI és que Netta destaca per la seva originalitat, interpretant amb un looper acústic; un dispositiu que grava la seva veu i la reprodueix com si fos un ressò durant la seva actuació. Ha explicat que per comprar-se’n un, es va posar a treballar de cambrera. 

El tema amb què buscarà la quarta victòria del seu país en el concurs inclou cacofonies d’un gall, amb les quals Netta vol caricaturitzar els «covards» que discriminen les dones. En el seu videoclip, fins i tot recrea l’aleteig dels galls per reforçar la seva crítica. Des de la seva publicació, el passat 11 de març, el tema no ha baixat del podi de la llista d’èxits d’Israel. El clip acumula vuit milions de visualitzacions en tan sols tres setmanes; cap de les altres 42 cançons que participaran a Eurovisió està tenint tant èxit a Youtube. 

Una banda de joves ballarins d’Uganda està triomfant també a la xarxa amb un vídeo en què coreografien el Toy de Netta. Són els Spoon Youth Group, que treballen per integrar socialment els joves dels suburbis urbans. Són els mateixos ideals de Netta, que col·labora amb un moviment israelià que té com a objectiu aconseguir el desenvolupament comunitari de les minories del seu país. La tornada del tema també ha sigut reversionada per a una campanya animalista a Israel, de manera que allà on es canta No soc la teva joguina, al vídeo de la campanya se sent a una gallina dir No soc el teu menjar. 

Notícies relacionades

 

    Netta Barzilai defensarà la seva candidatura a la semifinal eurovisiva del dimarts 8 de maig. Si arriba a la final, el dia 12, lluitarà per la victòria juntament amb Alfred i Amaia, els representants espanyols, que competiran amb el tema Tu canción.