L’estratègia dels partits independentistes

Junts exigeix que Sánchez s’impliqui en la negociació del català a la UE

Comín acusa el PSOE de no utilitzar "totes les cartes" per a l’oficialitat de la llengua

Junts exigeix que Sánchez s’impliqui en la negociació del català a la UE
2
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Junts eleva les exigències a Pedro Sánchez en plena campanya per a les eleccions europees i mentre discorren les negociacions per a la Mesa del Parlament i la posterior investidura. En el primer dia de la carrera cap al 9J, el candidat del partit en aquests comicis, Toni Comín, va exigir ahir la "implicació directa" del president del Govern en les negociacions per a l’oficialitat del català a la UE.

Així ho va manifestar en una roda de premsa des de la capital europea, en la qual va acusar el PSOE de no haver utilitzat "totes les cartes", amb referència al paper de Sánchez, i va assegurar que Espanya té "prou recursos diplomàtics per aconseguir-ho". A més, va afirmar que no hi ha "cap argument legal" que justifiqui frenar l’entrada del català en la llista de llengües oficials de la UE. No es tracta d’un problema "jurídic", sinó "polític", va dir. "Depèn que el Govern posi tots els recursos al servei d’aquest objectiu", va afegir.

La negociació amb el PSOE

Junts va acordar amb el PSOE, l’agost de l’any passat, a canvi de la presidència del Congrés per a Francina Armengol, posar en l’agenda europea l’oficialitat del català. No obstant, la qüestió va quedar encallada pels dubtes d’alguns estats –es requereix unanimitat perquè prosperi– i va passar a un segon pla a principis d’aquest any, quan Espanya va cedir el testimoni de la presidència del Consell de la UE a Bèlgica. Davant aquesta situació, Comín va alertar el PSOE que Junts "va de debò amb aquesta qüestió" i que li ha donat "màxima prioritat". "Hauria de ser la seva prioritat també si volen continuar avançant amb nosaltres", va afegir, recordant subtilment que la majoria del Congrés depèn dels seus set escons.

Una advertència que arriba enmig de les negociacions per a la investidura del nou president de la Generalitat. Junts manté que és possible la investidura de Carles Puigdemont, que va quedar segon en els comicis del 12M i a set escons del PSC. No obstant, perquè fos possible, el líder independentista necessitaria els vots d’ERC i l’abstenció dels socialistes, que ja han rebutjat aquesta opció, malgrat l’amenaça de Junts de retirar el seu suport a Sánchez.

Notícies relacionades

Tot això en una campanya que estarà clarament marcada per l’aprovació definitiva de la llei d’amnistia el 30 de maig. A aquesta qüestió es va referir Puigdemont en la presentació de la versió neerlandesa del llibre Cartes des del cor d’Europa, escrit per Comín. L’expresident va celebrar que a partir de la setmana que ve "s’acaba l’etapa de l’exili", però va lamentar que les institucions europees no entressin en aquesta qüestió. "No ha sigut gràcies als esforços de la UE, sinó perquè el vam posar com a condició per donar suport a l’actual Govern", va remarcar Puigdemont.

Comín, per la seva banda, va aprofitar per carregar contra Espanya acusant l’Estat de tenir una democràcia "de mala qualitat" i "no homologable" a la resta de països europeus. "Els jutges espanyols, com hem comprovat, no tenen res a veure amb els belgues", va reblar.

Temes:

Govern PSOE