L’escenari postelectoral

Aragonès reclama al proper president un nou finançament

El cap del Govern en funcions reivindica la seva gestió econòmica davant l’empresariat català i demana que no decaiguin els acords ERC-PSOE

Aragonès reclama al proper president un nou finançament
2
Es llegeix en minuts
Quim Bertomeu
Quim Bertomeu

Periodista

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Des que Pere Aragonès va anunciar que deixava la primera línia política després del daltabaix electoral del 12M, els seus actes traspuen un aire de comiat. Ahir va assistir per última vegada com a president a la reunió anual del Cercle d’Economia i ho va aprofitar per reivindicar davant l’empresariat català els seus tres anys al capdavant de la Generalitat. No va voler parlar molt de política ni de la investidura del seu successor, però sí que va posar deures al proper Parlament i al proper president: aconseguir un nou sistema de finançament per a Catalunya. Així, tot i que no va voler abordar els pactes postelectorals, sí que va deixar alguna pista del que hauria de passar si algú vol comptar amb els vots d’ERC.

El president en funcions considera que la sostenibilitat de la Generalitat passa per aconseguir més recursos perquè, si no, es tensarà tot el sistema de protecció social. "O hi ha un acord clar i significatiu en el finançament o la Catalunya dels vuit milions [d’habitants] no la podrem pagar", va concloure. Per tant, va demanar al Parlament que es constituirà el 10 de juny que focalitzi la pròxima legislatura en aquesta qüestió perquè Catalunya "mereix un increment significatiu dels recursos". És l’única manera, al seu parer, d’afrontar el canvi demogràfic que ha experimentat en les últimes dècades.

La qüestió del nou finançament era un aspecte clau de l’acord entre ERC i el PSOE per mirar de desencallar, el novembre de l’any passat, la investidura de Pedro Sánchez.

"ERC continuarà treballant"

Fruit d’aquest acord –que incloïa el tema de l’amnistia– també es va pactar negociar el traspàs integral de Rodalies i una condonació parcial del deute de la Generalitat. Ara, el president vol que, malgrat el retrocés electoral del seu partit, aquests acords no quedin aparcats. "ERC continuarà treballant perquè s’implementin", va avisar.

Notícies relacionades

La intervenció del president va acabar tenint una atmosfera una mica contradictòria. D’una banda, va dir que no parlaria de la investidura del proper president de la Generalitat perquè considerava que "corresponia al Parlament" prendre la iniciativa. Per altra banda, però, va semblar que quan parlava de finançament, de Rodalies i de la condonació del deute de la Generalitat deixava un rastre de pistes per si el PSC vol els vots d’Esquerra per a la investidura d’Illa. El líder socialista es trobava entre el públic.

I és que aquest és l’únic gran consol que li queda a ERC de les eleccions catalanes: perdrà la presidència de la Generalitat, però els seus vots són decisius per desencallar la investidura d’Illa. Ara, els republicans només han d’acabar de decidir si volen entrar en el joc dels pactes. Si ho fan podria aconseguir contrapartides com que continuïn implementant els acords amb el PSOE. Tindrien la clau de la governabilitat a Catalunya compartida amb els Comuns i també la tindrien a Madrid compartida amb Junts.