Carles Puigdemont: "A les empreses no els espanta el procés, sinó la burocràcia"

Entrevista al candidato de Junts, Carles Puigdemont.

Entrevista al candidato de Junts, Carles Puigdemont. / ZOWY VOETEN

2
Es llegeix en minuts
Albert Sáez
Albert Sáez

Director d'EL PERIÓDICO

ver +
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Hi ha partits que diuen que Catalunya està en "decadència" pel procés. ¿Què n’opina?

La xifra d’empreses era més alta el 31 de desembre del 2017 que l’1 de gener del 2017. A les empreses no els espanta el procés, els espanta la burocràcia. La decadència és la que han intentat provocar amb els trens, les inversions, el tracte a la llengua...

¿Com s’aconsegueix reduir la burocràcia?

S’ha de reestructurar l’administració. Tenim un país aturat per tràmits administratius. El problema és la teranyina de normes i reglaments absurds, no els funcionaris. Proposem una cosa que funciona molt bé a Europa, que és el silenci administratiu positiu.

¿Catalunya és un infern fiscal?

Catalunya té una pressió fiscal molt per sobre de les seves possibilitats, però no m’agrada parlar d’infern fiscal perquè té la càrrega política d’[Isabel Díaz] Ayuso.

¿Com es reverteix el descens de l’ús social del català?

Cal complir amb la llei d’educació i, si no es compleix, hi ha d’haver conseqüències. També ha de ser oficial a Europa i ser una llengua d’acollida i de cohesió, per això volem les competències en immigració.

¿El seu espai polític fa autocrítica sobre com ha sigut la gestió de la sequera?

Vam gestionar l’Agència Catalana de l’Aigua [entre 2010 i 2021] i sort que ho vam fer. Quan vam entrar-hi estava en fallida, i la vam deixar més que sanejada. Nosaltres vam preparar algunes polítiques en cas de sequera, però al sortir del Govern no es van aplicar. Anem amb retard amb mesures que probablement no haurien sigut suficients, però l’alarma seria menys greu.

¿Creu que cal interconnectar la xarxa d’aigua de Tarragona amb la de Barcelona en casos d’emergència?

Això és un pedaç. Sabem que hi haurà sequera i inundacions i, a més, estem creixent demogràficament i som un país turístic. Cal preparar a nivell d’infraestructures, tecnologia i cultura, una nova relació amb l’aigua . Qui volgués convertir el debat sobre la sequera en una confrontació entre territoris seria molt poc honest, no trobaria la solució i empitjoraria les coses.

¿Com s’ha d’ampliar l’aeroport de Barcelona?

No tenim l’aeroport que necessitem i ens mereixem. Si no fem res, acabarà sent una pista més de Barajas. Si hi estem d’acord, busquem quines són les mesures més eficients, que tinguin menys impacte i aconsegueixin els objectius amb el menor temps possible. N’hi ha, però algú ha de prendre decisions.

¿Què té pensat fer en matèria de vivenda?

Ningú ha pensat en la demografia. Molt alegrement ens hem despertat dient que som vuit milions d’habitants. Cada any falten milers de pisos per construir i les polítiques d’intervenció pública no han funcionat. Algú ha de prendre decisions al marge de les pancartes i dels prejudicis ideològics.

¿I en ensenyament, amb els resultats PISA?

Notícies relacionades

S’han encès totes les alarmes i estem tocant fons. El problema és estructural. Cal escoltar la gent que està a les aules i trobar-hi solucions el més a prop possible del territori.

¿Defensa el Hard Rock?

És una demanda del territori, té un consens extraordinari i dona més qualitat a l’oferta turística perquè aporta capacitat de convencions, de congressos i de concerts. ¿Cal omplir Catalunya de Hard Rocks? No. Anna Navarro no ha vingut a fer Hard Rocks. Cal atraure el talent, investigar i treure’n profit.