El 60% dels catalans creuen que hi ha massa immigrants

Set de cada 10 ciutadans consideren que els immigrants "no són fonamentalment diferents" de la resta de la població

jjubierre12090685 immigrantes catalunya mercado de vic170227141723

jjubierre12090685 immigrantes catalunya mercado de vic170227141723

1
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

¿Per què Junts s’ha decidit a explotar el debat sobre la immigració a Catalunya? ¿Les traves de l’alcaldessa ultra de Ripoll als immigrants per empadronar-se entronquen amb la percepció ciutadana sobre els estrangers? Una enquesta recent, l’últim baròmetre del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) de la Generalitat, elaborat entre l’octubre i el novembre del 2023, mostrava una fotografia actual de l’opinió dels catalans sobre aquesta matèria que contribueix a entendre l’estratègia de JxCat.

El 60% dels catalans estaven d’acord o molt d’acord amb l’afirmació que hi ha massa immigració a Catalunya, davant un 37% que rebutjava aquesta tesi. Hi cal sumar que el 63% creia que el Govern "ha perdut el control de qui entra" a Catalunya, davant el 33% que considerava el contrari. Però la balança s’equilibrava amb dues respostes més. D’una banda, el 71% dels 2.000 entrevistats assenyalaven que els immigrants "no són fonamentalment diferents" a la resta dels ciutadans, una cosa que sí que opinava un de cada quatre enquestats. I un clamorós 89% negava haver "pensat a anar-se’n a viure a un altre municipi o barri per motiu dels immigrants".

Inquieta el 4%

Resulta difícil comparar aquesta fotografia actual amb les d’anys anteriors perquè en altres baròmetres del CEO no es feien aquestes mateixes preguntes. La que sí que es repeteix sempre és la que interroga els catalans pel principal problema de Catalunya. En aquesta última enquesta, la immigració apareix en novè lloc i amb prou feines inquieta el 4% dels ciutadans.

Notícies relacionades

Si desglossem les preocupacions per afinitats ideològiques, els votants de Vox l’assenyalen com a primer problema (23%), però cap altre electorat l’esmenta. Tampoc ho fa el de Junts. El percentatge dels votants postconvergents que consideren que hi ha massa immigrants (64%) se situa per sobre de la mitjana catalana, però en això coincideixen amb els electors del PSC (64%), el PP (85%), Vox (92%) i Ciutadans (75%).

L’opinió que hi ha massa immigrants a Catalunya és majoritària a totes les franges d’edat, amb un suport una mica inferior entre els 25 i 49 anys. Però el percentatge entre els més joves (de 18 a 24) és similar al de la franja de 50 a 64. n