Sánchez vol abordar aquest mes amb Feijóo el CGPJ i el finançament
El líder del PP confirma que hi haurà trobada a l’assenyalar la premsa que si rep la trucada del president anirà a la cita
El Govern convocarà dilluns el Consell de Política Fiscal i Financera
Pedro Sánchez es vol reunir amb Alberto Núñez Feijóo a la Moncloa "abans que s’acabi l’any" per explorar pactes d’Estat entre els dos principals partits. Així ho va explicar ahir el president del Govern en una conversa informal amb els periodistes durant els actes al Congrés del 45è aniversari de la Constitució. El líder del PP, per la seva banda, va confirmar en el tradicional grupet que si rep la trucada del president "hi anirà" com ha fet sempre, i confirmava així que hi haurà trobada.
Un nen llegeix la Carta Magna, ahir durant l’acte institucional amb motiu del Dia de la Constitució. | DAVID CASTRO /
Sobre la taula, el cap de l’Executiu plantejarà la recerca d’acords per renovar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), reformar l’article 49 de la Constitució i plantejar les bases per pactar el nou sistema de finançament autonòmic. "Podem avançar i arribar a acords", va assegurar Sánchez malgrat l’enfrontament pel bloqueig del CGPJ i les desconfiances mútues.
Sobre l’òrgan de govern dels jutges, que Brussel·les també ha apressat a renovar quan es compleixen cinc anys amb el mandat caducat, Sánchez es tanca a una reforma paral·lela sobre el sistema d’elecció, com demana el PP. "Cal deixar-se d’excuses i passar als fets", va reclamar després de recordar que els populars ja van intentar reformar la llei sense aconseguir prou majories. Per al cap de l’Executiu no hi ha alternativa a la no renovació, i va qualificar el bloqueig d’"irresponsable".
Negociar "sense condicions"
Feijóo, per la seva banda, es va mostrar escèptic sobre la possibilitat d’avanços en l’esmentada reunió d’aquest mes, coincidint amb l’inici de la legislatura. El líder popular va insistir que la seva postura sobre el CGPJ "és claríssima" i va deixar entreveure que, malgrat la insistència del comissari europeu de Justícia, Didier Reynders, en què "l’urgent" és la renovació, ell "coneix" la posició del dirigent, i el mandat comunitari és, va dir, avançar cap a un nou sistema d’elecció dels vocals. La prioritat de Sánchez passa per "obligar" el PP a negociar i fer-ho "sense condicions", amb referència a la seva exigència que es reformi de manera paral·lela la llei perquè en el futur siguin els jutges els que elegeixin directament els vocals. "No és acceptable que el PP miri d’imposar la seva posició quan no tenen majoria", va afirmar.
Davant la disjuntiva que els populars mantinguin el bloqueig, el cap de l’Executiu va reconèixer que "s’hauran de veure opcions". Així, una vegada més, va descartar rebaixar les majories parlamentàries per esquivar el PP al Congrés, però sí que va admetre que "està sobre la taula" la proposta plantejada pel mateix president del CGPJ, Vicente Guilarte. Això és, treure competències a l’òrgan constitucional. Principalment, la seva potestat per fer nomenaments en la cúpula judicial. Sense això, Guilarte entén que es forçaria la renovació.
La reforma pendent del sistema de finançament autonòmic és l’altra qüestió prioritària que es vol abordar en l’inici de la legislatura. El Govern no la portarà a terme si no és mitjançant un acord amb els barons populars, que de moment tampoc comparteixen una visió unitària. En l’entorn de Feijóo creuen que "el que toca" és que la ministra d’Hisenda cridi els representants autonòmics per tractar-ho. Fonts de l’Executiu van confirmar que dilluns es convocarà el Consell de Política Fiscal i Financera de les Comunitats Autònomes .
Derogació de la Constitució
Amb el xoc a propòsit de la renovació del CGPJ planant sobre l’acte del 45è aniversari de la Constitució, el president del Govern i el líder de l’oposició van aprofitar per acusar-se mútuament de situar-se fora de la llei fonamental. Sánchez va sustentar el seu missatge en la negativa dels populars a renovar l’òrgan de govern dels jutges. El líder del PP es va aturar en l’amnistia. A la seva arribada al Congrés va etzibar que Espanya va cap a "un pendent perillosíssim" que condueix a "una derogació tàcita" de la Carta Magna.
Acompanyat de la majoria dels presidents autonòmics del PP, a un costat la madrilenya Isabel Díaz Ayuso i, a l’altre, l’andalús Juan Manuel Moreno, el líder del PP va assegurar: "Avui ja els espanyols no som iguals". Pocs minuts després, Sánchez va replicar: "Davant els que donen lliçons de constitucionalisme, donant-se cops al pit en detriment d’altres, cal recordar que la millor manera de defensar la Constitució és complint-la cada dia".
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Barcelona, protagonista La compra més gran al passeig de Gràcia des del 2017
- Informe de la Cambra de Comerç Més de 33.000 persones a Catalunya cuiden els pares i fills i treballen
- La transformació de la ciutat La plaça de les Glòries entra en la recta final de la seva metamorfosi
- Ciclisme Crítiques a l’UCI per la mort de la suïssa Muriel Furrer
- Investigació oberta Els Mossos busquen un agressor de dones taxistes a Barcelona
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Dos ferits de gravetat en un xoc frontal entre dos cotxes a l'N-152 a Puigcerdà
- Efectes a la Terra ¿Què són les tempestes solars?
- La planta que has de posar al costat de la dutxa per evitar que es produeixi humitat
- Ciclisme Crítiques a l’UCI per la mort de la suïssa Muriel Furrer