Apunts polítics de la setmana
Feijóo ja entén millor Casado i els seus vaivens per Vox
No hi ha respir. Acaba de conformar-se el nou Gabinet de ministres de Pedro Sánchez, el PP ha reformat la seva cúpula i ja hi ha noves eleccions a la vista. I no unes ni dues, sinó tres: gallegues, basques i europees. Els socialistes miraran de fer que la llei d’amnistia i la resta de pactes amb els independentistes no els passin factura. Els populars intentaran demostrar que els espanyols desaproven els acords de Pedro Sánchez mentre busquen reconquerir espai a Vox.
Galícia i la llei d’amnistia
Els quarters generals del carrer Ferraz (PSOE) i del carrer Génova (PP) estan ja preparant les estratègies per al pols per la Xunta de Galícia, probablement la primera de les batalles. No tenen data encara, tot i que alguns dirigents populars expliquen que el president gallec, Alfonso Rueda (PP), està fent números per avançar-les i que siguin al febrer o el març. Hauria de convocar-les al juliol com a límit, però els conservadors no volen donar marge de creixement al socialista, José Ramón Gómez Besteiro, i esperen agafar els votants molt mobilitzats. «Volem que fiquin la papereta pensant que Sánchez és president gràcies a l’amnistia i Carles Puigdemont», comenta un baró del PP.
Però el que més es juga en aquestes eleccions gallegues no és Rueda ni Besteiro, ni tan sols Sánchez. És Alberto Núñez Feijóo. L’ara líder dels populars va aconseguir treure quatre majories absolutes i va deixar la Xunta en mans de Rueda per anar-se’n a Madrid pensant que conqueriria la Moncloa a la primera. El temor a Génova és que la majoria actual (42 escons) es vegi minvada. Miguel Tellado, portaveu dels populars al Congrés, va recomanar aquesta setmana a Vox (0 diputats) que no es presenti, tot i que Santiago Abascal ha rebutjat la idea. La majoria absoluta són 38 escons: el PP no pot baixar d’això si vol assegurar-se el poder.
Els socialistes, que ara són tercera força (14 escons) per darrere del BNG (19), van començar a l’octubre les reunions per a la campanya i enfortir Besteiro, molt conegut a Lugo i Ourense i no tant a Pontevedra i la Corunya. A ells també els afecta la divisió del vot a l’esquerra (no se sap com acabarà l’espai de Sumar i Podem). Els ministres i el mateix Sánchez faran fora a la resta perquè, si el PP no aconsegueix un bon resultat a Galícia, Feijóo en sortirà debilitat. ‘Sánchez vai falar galego na intimidad’.
Espai per als ‘falcons’ del PP
El president dels populars arriba a aquest nou cicle electoral amb un nou equip en el qual ha deixat bastant espai als polítics de l’ala dura: Tellado, portaveu al Congrés, tindrà com a adjunts Cayetana Álvarez de Toledo i Rafa Hernando. Els tres diputats tenen hemeroteca de sobres en la qual han demostrat que són molt combatius dialècticament i els agrada sortir a l’atac.
Diuen que Feijóo admet en privat que ara, ja a la cúspide del PP, entén millor algunes decisions de Pablo Casado en el seu intent de reconquerir el votant de Vox. Casado va col·locar Álvarez de Toledo com a portaveu principal al Congrés, una decisió contestada pel Feijóo de llavors, el dels anys de baró moderat. En paraules de la mateixa Álvarez de Toledo, era un «baró tou». El Feijóo d’ara, en canvi, no dubta a recuperar la diputada i donar-li un paper rellevant.
Al PSOE es freguen les mans amb aquests perfils. A Sánchez, expliquen els seus assessors, el preocupa el PP «quan se’n va al centre», com quan Casado, en la primera moció de censura de Vox, va decidir votar-hi en contra. «Amb Tellado i amb Álvarez de Toledo és molt més fàcil que es vegi que de vegades es comporten com un partit antisistema», afegeixen.
Manifestació al carrer del PSOE
El PP ha convocat per a aquest diumenge a Madrid una nova manifestació contra l’amnistia, l’última abans de Nadal, segons expliquen fonts de la direcció. El més rellevant d’aquesta nova convocatòria és que l’organitza al costat de la seu del PSOE, al carrer de Ferraz. «La distància que separa Feijóo de Vox són 700 metres», es burlen a la seu socialista. L’acte es realitzarà hores després de la primera reunió amb un verificador internacional entre el PSOE i Junts a Suïssa, de la qual els socialistes no han donat informació prèvia.
Feijóo ha donat llum verda a aquesta protesta malgrat que, durant dies, les manifestacions convocades per Vox i grups d’ultradreta davant l’edifici socialista han acabat amb càrregues policials.
Fa tot just 20 mesos ningú s’hauria cregut que Feijóo hagués sigut partidari de convocar una protesta a prop de Ferraz en aquest context de crispació. A les xarxes socials corren missatges per anar a la seu quan acabin els discursos. La idea no està ben vista en part del PP i alguns diputats i senadors no es mostren partidaris de «jugar amb foc».
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
Apunts polítics Elias Bendodo Alberto Núñez Feijóo PP - Partit Popular Isabel Díaz Ayuso Juan Manuel Moreno
- Tornada a les aules Radiografia del professorat
- ‘El corredor del fuet’ (4) L’escola antisegregació, al límit a Manlleu i Torelló
- Pugna pel lideratge ERC pressiona perquè el seu centenar de càrrecs al Govern l’abandonin
- BARCELONEJANT El Rei es relaxa i Colau se’n va
- Obres pendents Rosari de queixes a l’estació del Nord