Negociacions avançades

Junts no descarta votar la investidura de Sánchez la setmana vinent

Junts no descarta votar la investidura de Sánchez la setmana vinent

AFP PHOTO / JOSEP LAGO

3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

El que fa tan sols tres mesos semblava impensable comença a ser una realitat gairebé definitiva: Junts s’avé a votar la investidura de Pedro Sánchez perquè continuï sent president del Govern. I fonts de la direcció del partit, consultades per EL PERIÓDICO, a més, obren ja la porta que aquesta investidura se celebri la setmana vinent al Congrés. Això sí, per a això fa falta que es resolguin esculls pendents de la negociació, que està molt avançada. Tant que un bon coneixedor d’aquesta negociació afirma que hi ha un 90% d’acord. Del 10% restant depèn l’acord final, la fumata blanca i, per tant, el calendari per a la investidura. JxCat ha de ratificar el pacte davant el consell nacional, màxim òrgan entre congressos, que es podria celebrar aquest cap de setmana. També es podria convocar una consulta a tota la militància.

Junts ja va dissenyar l’evolució de la negociació en un calendari en el qual la reunió de l’expresident Carles Puigdemont amb representants del PSOE o del Govern a Brussel·les representava la culminació del pacte, com va explicar EL PERIÓDICO. La reunió va tenir lloc aquest dilluns a l’Europarlament amb el número tres socialista, Santos Cerdán, acompanyat de dos representants més del PSOE en les institucions comunitàries i del secretari general de JxCat, Jordi Turull. Així doncs, està tot més que madur per a l’acord «històric» que va reclamar l’expresident en la seva conferència del 5 de setembre.

La reunió

Per tant, la reunió d’aquest dilluns és per a Junts un missatge en si mateixa. És el reconeixement explícit que va reclamar Puigdemont en la seva conferència perquè l’independentisme que representa JxCat estigui en pla d’igualtat a les taules de diàleg i pacte de la política espanyola i representi la normalització de les posicions defensades per l’expresident. Va ser una reunió que va entrar dins de l’estudiada orfebreria de l’acostament entre dues posicions antagòniques fins fa poques setmanes. La fotografia de l’urna de l’1-O estava ja des de fa anys a la sala on Puigdemont va rebre els seus interlocutors. I les imatges que es van difondre no tenien so. Els dos partits van emetre un comunicat gairebé idèntic. De nou, coreografia estudiada i emmarcada en la fase final negociadora, després de l’acord sobre l’amnistia i els tràmits del Govern per reclamar l’oficialitat del català a la UE, entre altres mesures.

Dijous, data clau

Notícies relacionades

Ara s’haurà de veure com es plasma, en l’acord, aquesta voluntat de Junts que Catalunya sigui reconeguda com a nació, mentre el PSOE ha mantingut que tot el que s’acordi s’ha d’emmarcar en la Constitució. També cal veure si Sánchez accepta la figura d’un mediador en les negociacions sobre el conflicte català que es desenvolupin durant la legislatura, en paral·lel a la taula en la qual s’abordaran qüestions sectorials d’autogovern (finançament, infraestructures, etc). La comissió permanent del partit, que reuneix els principals càrrecs institucionals i orgànics, coneixerà probablement aquest dijous l’acord. I a partir d’allà podria fixar una reunió del consell nacional per al cap de setmana. Ningú a Junts dubta que, si Puigdemont dona per suficient i «històric» el que s’ha pactat amb Sánchez, la immensa majoria del partit ho secundarà amb entusiasme.

Per tot això, no és en absolut una quimera veure Pedro Sánchez ja investit la setmana vinent amb els vots, entre d’altres, de l’independentisme d’un Puigdemont que mesos enrere va assegurar en una entrevista al diari ‘Ara’ que el seu partit no investiria cap president del Govern.