Estratègia conservadora

El PP dona per complert l’objectiu: «Sánchez i el PSOE s’avergonyeixen de l’amnistia»

Els populars rebutgen la mesura de gràcia per considerar-la una «petició de disculpes als independentistes»

Aragonès avisa que l’amnistia és només «el punt de partida» per arribar al referèndum

El PP dona per complert l’objectiu: «Sánchez i el PSOE s’avergonyeixen de l’amnistia»

David Castro

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Els principals dirigents del PP van acabar la jornada parlamentària extraordinària al Senat satisfets amb el resultat. Diferents barons i alts càrrecs consultats van coincidir aquest dijous a celebrar l’oportunitat de celebrar un debat sobre l’amnistia del procés, una mesura de gràcia que reclamen ERC i Junts i que pot suposar la clau de la investidura de Pedro Sánchez.

El cap de l’Executiu en funcions, segons aquestes fonts, continua «amagant-se per no donar explicacions sobre les negociacions de l’amnistia amb els independentistes, malgrat que ell mateix va dir al setembre que aclariria la seva posició quan el rei Felip VI el designés per a la investidura, una cosa que va passar fa més de dues setmanes». «Aquest debat al Senat ens ha permès denunciar-ho i remarcar-ho davant tots els espanyols», va afirmar un president autonòmic. Segons fonts parlamentàries, l’absència del Govern i dels barons autonòmics socialistes en la sessió de la Cambra alta va remarcar que «Sánchez i el PSOE s’avergonyeixen de l’amnistia». «Cal intentar posar-li malament i difícil a Sánchez i això és el que podem fer des del Senat», diu un altre parlamentari amb referència a la majoria absoluta amb què compta el PP en aquesta Cambra.

«Com demanar-los perdó»

Per a la formació conservadora, la possible amnistia seria com admetre que l’Estat es va equivocar al castigar els que van incomplir les lleis a la recerca de la independència de Catalunya el 2017. La direcció d’Alberto Núñez Feijóo rebutja una iniciativa legal que, des del seu punt de vista, suposaria «demanar disculpes als independentistes». Així ho va dir el PP en un comunicat que va emetre al migdia. Diversos dels presidents autonòmics que van prendre la paraula en el debat, entre ells Juanma Moreno (Andalusia) i Marga Prohens (Illes Balears) van posar el focus en aquesta idea. «Seria com demanar-los perdó i dir-los que mai haurien d’haver estat detinguts, que mai haurien d’haver sigut jutjats ni condemnats ni empresonats ni inhabilitats», va dir Moreno. En resum, va reblar, seria reconèixer «el 2023, en ple segle XXI» que l’Estat espanyol «ha estat perseguint idees polítiques».

En el comunicat de la direcció del PP es considera que la possible amnistia també semblaria mostrar que va ser un error aplicar l’article 155 de la Constitució, que va suposar la intervenció de la Generalitat de Catalunya i la destitució de tot el seu Govern, amb Carles Puigdemont al capdavant. Els conservadors recorden que Sánchez va recolzar llavors que Mariano Rajoy utilitzés el 155 per frenar el desafiament sobiranista. «L’amnistia no és res més que el reconeixement de culpa del nostre país en l’esdevingut en aquells dies», es recull en el comunicat. 

Per al partit de Feijóo és «dramàtic» per a les Corts Generals que el president Pere Aragonès hagi acudit a la Cambra alta a defensar la mesura de gràcia i el Govern central hagi declinat la invitació al debat, impulsat pel PP. «El respecte democràtic a les cambres hauria d’estar blindat per part dels grans partits», es queixen davant la decisió de Sánchez que els seus barons (Navarra, Castella-la Manxa i Astúries) no hagin participat en el debat.

Notícies relacionades

Isabel Díaz Ayuso, presidenta de la Comunitat de Madrid, va acusar el dirigent socialista de fer «política de terra cremada de fets consumats». «S’ha dit que si aquesta fellonia es consuma, hi haurà dos tipus d’espanyols; però és molt pitjor: si aquesta indignitat triomfa, aviat no hi haurà espanyols», va afirmar en un altre moment elevant el to del seu partit en el debat. «¿Quant dura una nació que es deixa trair, que nega les seves lleis, les seves institucions i els que es van jugar la vida per elles?», es va preguntar.

Incertesa «internacional»

En el seu torn en el debat, el president de la Comunitat Valenciana, Carlos Mazón, va advertir al cap de l’Executiu en funcions que l’amnistia tindrà un cost desconegut per a tots els espanyols «en un entorn internacional més incert que mai». «En democràcia tots valem el mateix i tots els vots valen el mateix. Que sàpiga Sánchez que els xantatges no acaben mai si la víctima de xantatge no es planta», va reblar.