Eleccions del 28M

La polèmica de Vinícius es cola a la campanya electoral sis dies abans de votar

Podem considera que els insults al jugador són conseqüència de la «normalització del discurs d’odi» i demana una llei contra el racisme

  • Tot el que està passant aquesta campanya d’eleccions municipals, en directe

  • El cas Vinícius: racisme al futbol espanyol, fets, denúncies, suport, sancions

  • Article d’Emilio Pérez de Rozas: Primer, educació, i després, Vinicius Júnior

La polèmica de Vinícius es cola a la campanya electoral sis dies abans de votar
4
Es llegeix en minuts
Ana Cabanillas
Ana Cabanillas

Periodista

ver +

L’esport es converteix en un element de campanya per a les autonòmiques i municipals d’aquest diumenge. Els insults racistes proferits a Vinícius per part de l’afició valencianista aquest diumenge a Mestalla ha irromput de pla en la recta final de la carrera a les urnes. Dirigents d’uns i d’altres partits s’han pronunciat sobre aquests fets, des del president del País Valencià, Ximo Puig, fins a les ministres Ione BelarraIrene Montero i la vicepresidenta Yolanda Díaz.

El que va passar diumenge al partit que enfrontava el València CF i el Reial Madrid ha despertat sensibilitats en la política valenciana, que serà precisament un dels escenaris més disputats la nit electoral de diumenge. Una de les polèmiques ha arribat de la mà del portaveu del PSOE a l’Ajuntament de València, Borja Sanromán, que es mostrava especialment sensible per les acusacions de racisme rebudes per l’afició. «No podem acceptar el relat imposat que tot Mestalla i tota l’afició del València són racistes», ha defensat el també tinent d’alcalde de la ciutat en declaracions a La Sexta, on també ha defensat que «Viníciusva faltar el respecte a l’afició».

Aquestes paraules arribaven després que el dirigent socialista aixequés polseguera al qüestionar l’existència dels insults racistes. «Mai defensaré cap insult racista que hi hagués pogut haver a cap jugador, però això no és el que passa amb Vinícius. Aquest jugador és una vergonya per al futbol», va escriure.

En un altre missatge, criticava l’entrenador madridista per acusar «tot l’estadi d’una cosa que no ha passat». «Mestalla és molt més que Vinícius i les mentides de ningú», assegurava a Twitter. Aquest dilluns, Sanjuan ha demanat l’expulsió dels membres del públic que proferien els càntics racistes, tot i que ha insistit a rebutjar la generalització. En un comunicat a última hora del matí, el València CF anunciava en un comunicat l’expulsió vitalícia d’alguns dels responsables. La Fiscalia també ha obert investigacions als implicats per possible delicte d’odi.

El president del País Valencià, Ximo Puig ha condemnat la situació aquest dilluns al matí, però ha volgut aïllar els fets a un sector reduït del públic. «És preocupant que hi hagi expressions racistes en la societat. Aquest caldo de cultiu que genera l’extrema dreta és present, desgraciadament. Però no crec en absolut que el públic de Mestalla sigui racista. Hi ha alguna persona que va dir alguna barbaritat», ha assenyalat el dirigent socialista.

Ariet electoral de Podem

Més lluny ha anat Podem, que ha fet servir l’episodi per alimentar el seu discurs de polarització advertint que és només una mostra de la «normalització dels discursos d’odi» per part de l’extrema dreta.

En un acte a Renteria, Irene Montero ha dedicat les seves primeres paraules a aquest succés: «Vull condemnar rotundament els atacs racistes a Vinícius. Són agressions que desgraciadament es repeteixen en determinats àmbits esportius», ha començat.

«És conseqüència de la normalització dels discursos d’odi, racistes i xenòfobs, com el d’Ana Rosa Quintana», ha assegurat la titular d’Igualtat, que ha demanat «un gran cordó social» davant el racisme, la xenofòbia i el negacionisme de la violència contra la dona. Montero també ha aprofitat per treure pit de la gestió al Govern de coalició i «recordar a les persones racialitzades que aquesta legislatura hem posat en marxa el telèfon 021, que permet donar assessoria tohom que pugui patir una agressió racista».

Podem aprofita l’episodi per demanar l’aprovació d’una llei contra el racisme i reformar la llei d’estrangeria

A més de les aquestes consideracions, Irene Montero ha portat l’assumpte al terreny purament polític per demanar una llei contra el racisme i la reforma de la llei d’estrangeria. «Contra el racisme, ja comptem amb eines institucionals: sancions i expulsions dels racistes que hi ha als partits. Però necessitem tramitar ja la llei contra el racisme: educació, formació i canviar la política d’estrangeria per avançar cap a un país millor», ha expressat a Twitter.

En el mateix sentit s’ha pronunciat la secretària general de Podem i ministra de Drets Socials, Ione Belarra. «La normalització del racisme i el feixisme als grans mitjans de comunicació i en política és el caldo de cultiu en el qual creixen aquestes agressions», ha assenyalat a Twitter.

Notícies relacionades

La vicepresidenta segonaYolanda Díaz, també ha dedicat uns minuts a l’episodi al començament de l’acte que protagonitzava aquest matí a Sevilla. «Començar l’acte amb un missatge de solidaritat amb Vinícius i amb la gent del nostre país», ha començat, informa Isabel Morillo. «El futbol és molt important i reprodueix conductes socials. El que ha passat amb comentaris racistes és intolerable en una democràcia sòlida», ha denunciat la líder de Sumar. «No tolerarem comportaments racistes». En aquest sentit, ha demanat a les autoritats del futbol que reparin el mal causat, abans d’advertir que «això no pot tornar a passar en democràcia».

La portaveu del PP, Cuca Gamarra, també ha condemnat l’ocorregut en un acte a Cadis, on ha assegurat que a Espanya «no té cabuda el racisme». En declaracions a periodistes ha dit «que hi actuïn aquells que en tenen capacitat» i ha apuntat que «sempre es pot fer més» per frenar aquests comportaments.