Cas Palau

La fiscalia demana 4 anys per a Millet per ocultar béns per no pagar al Palau

Està acusat d’ocultar peces decoratives i altres béns que tenia embargats

La fiscalia demana 4 anys per a Millet per ocultar béns per no pagar al Palau
3
Es llegeix en minuts
EFE

La fiscalia demana quatre anys de presó per a l’exresponsable del Palau de la Música Fèlix Millet per ocultar peces decoratives i altres béns que tenia embargats, en la primera de les dues causes que té obertes per suposades maniobres per no indemnitzar l’entitat cultural per l’espoli.

Al seu escrit d’acusació, la Fiscalia Anticorrupció atribueix un delicte de malversació de cabals públics al saquejador del Palau de la Música i demana que se’l condemni a tornar els diners en què van ser taxats els objectes desapareguts, que ascendeixen a 3.395 euros més interessos.

D’aquesta forma, Fèlix Millet tornarà a asseure’s al banc dels acusats, aquesta vegada arran de la causa que li va obrir el 2021 un jutjat de Granollers (Barcelona), després de comprovar que de la seva casa de l’Ametlla del Vallès havien desaparegut més de 40 objectes que li van ser embargats pel jutge d’instrucció a l’entrada i registre que hi va practicar el 2012, per cobrir les responsabilitats civils derivades de la condemna.

Segons manté la fiscalia al seu escrit, després d’aquesta entrada i registre Millet va ser nomenat dipositari dels béns embargats, que van quedar a càrrec seu a l’interior del seu domicili amb la prohibició de disposar-ne i entre els quals hi ha 10 figures d’ivori de motius animals, tres de nadius africans, dues maces i dos ullals d’ivori llavorats.

No obstant, afegeix el Ministeri Públic, l’exresponsable del Palau «va incomplir» les seves obligacions de conservar els béns embargats, que no van ser trobats al seu domicili quan la comitiva judicial va acudir a la seva casa a buscar-los el març del 2021, una vegada s’havia iniciat l’execució de la sentència de l’espoli, per la qual va ser condemnat a nou anys i vuit mesos de presó.

A més, les indagacions portades a terme per la Unitat de Patrimoni Històric dels Mossos d’Esquadra per localitzar aquests béns han resultat «del tot infructuoses», afegeix la Fiscalia Anticorrupció al seu escrit.

No és l’única causa que té oberta Millet per intentar eludir suposadament la seva obligació de tornar al Palau de la Música els 23 milions espoliats: un altre jutjat de Barcelona l’investiga, junt amb qui va ser la seva mà dreta, Jordi Montull, per ocultar a la justícia ingressos de lloguers d’immobles embargats.

També Montull té una segona causa oberta per amagar les rendes que cobrava del lloguer d’una finca embargada, cas pel qual serà jutjat el 3 d’octubre i en el qual la fiscalia li demana dos anys de presó per un delicte de frustració a l’execució.

Des de fa unes setmanes, Millet, de 86 anys, disfruta del tercer grau penitenciari que el Departament de Justícia li va concedir pels seus problemes de salut en una residència privada triada per la seva família, i per això no ha de pernoctar a la presó.

El Departament de Justícia va concedir a l’octubre el tercer grau a Millet partint de l’article 100.4, que permet facilitar el règim obert als reclusos per motius humanitaris, però la fiscalia el va recórrer davant el jutjat de vigilància penitenciària al considerar que les seves xacres de salut no justifiquen que disfruti del règim obert.

Notícies relacionades

El 13 de gener, la conselleria va decidir aplicar-li a més l’article 86.4, que permet als interns complir la seva condemna íntegrament fora de la presó, sense l’obligació de tornar a dormir al centre penitenciari.

Fins ara, el Palau de la Música i l’Orfeó Català han recuperat només 12 dels 23 milions d’euros de l’espoli, sis d’aquests procedents de Millet –a qui es van embargar béns i propietats immobiliàries–, gairebé 3 de la seva dona, Marta Vallès, ja difunta, 1,6 de Jordi Montull i gairebé 0,8 de Gemma Montull.