Recta final de les presidencials franceses

Recolzament de Sánchez i Scholz a Macron amb el MidCat de fons

A la recta final de la segona volta, el president espanyol, el portuguès i l’alemany donen auxili al mandatari francès amb l’esperança que la seva victòria desbloquegi el gasoducte amb França

Recolzament de Sánchez i Scholz a Macron amb el MidCat de fons
3
Es llegeix en minuts

En les hores finals de la campanya de la segona volta de les presidencials franceses, Espanya, Alemanya i Portugal han donat auxili a Emmanuel Macron, que aquest diumenge lliura un nou combat electoral amb la ultradretana Marine Le Pen. Un lustre després, la distància que separa l’actual president de la República de la seva rival no és tan àmplia i la candidata de Reagrupament Nacional és més a prop que mai del Palau de l’Elisi.

L’escenari no és tan favorable perquè Macron pugui estar tranquil. I aquesta incertesa s’ha palpat aquest dijous amb la carta de recolzament a la seva candidatura que han firmat conjuntament el president del Govern, Pedro Sánchez, el canceller alemany, Olaf Scholz, i el primer ministre de Portugal, António Costa, publicada a ‘El País’ i a ‘Le Monde’. Una advertència de la repercussió que podria tenir a Europa una França d’extrema dreta, amb el rerefons també de la necessitat d’eliminar com més aviat millor la dependència del gas rus. I una de les vies per fer-ho és que els francesos desbloquegin el rebuig al gasoducte, el projecte denominat MidCat, que uniria el país gal amb la península Ibèrica a través del Pirineu. Una connexió que té el suport d’Alemanya i que el Govern espanyol espera que pugui impulsar-se després de les eleccions, amb un nou triomf de Macron.

Amenaça per a Europa

A l’article els tres líders socialdemòcrates demanen el vot per al president francès, tot i que sense arribar a citar-lo, però identificant clarament els dos aspirants. «És l’elecció entre un candidat demòcrata, que creu que la força de França s’amplia en una Unió Europea poderosa i autònoma, i una candidata d’extrema dreta, que obertament es posa al costat dels qui ataquen la nostra llibertat i la nostra democràcia, valors basats en les idees franceses de la Il·lustració», amb referència a Vladímir Putin.

«França ha sigut un país central en el projecte europeu», afirmen. «Una Europa forta i unida no limita la sobirania nacional, i és l’única manera de garantir que els nostres països puguin prosperar i competir amb potències autoritàries, com Rússia», assenyalen. L’estreta relació de Marine Le Pen amb Putin i el seu euroescepticisme van ser alguns dels arguments esgrimits per Macron contra la seva adversària en el debat electoral de dimecres passat.

Gasoducte del Pirineu

A Brussel·les hi ha por que les conseqüències econòmiques de la invasió russa d’Ucraïna doni força als nacionalismes identitaris, al marge de la reivindicació que fins ara l’extrema dreta ha fet de Putin. Aquesta és una motivació suficient per a la implicació de Sánchez, Costa i Scholz. Però no és l’única. Espanya ha desempolsegat el projecte d’interconnexió amb França per al transport de gas i també d’una energia neta, com l’hidrogen verd. Aquesta novetat, introduïda per l’Executiu espanyol, busca salvar així les reticències internes i aconseguir finançament europeu.

Per ara els francesos mantenen l’oposició al gasoducte, però la pressió alemanya ha entrat en joc en les últimes setmanes. Diferents fonts del Govern consultades per aquest diari apunten que després de la segona volta de les presidencials gal·les el projecte de connexió de gas, MidCat es reactivarà. A l’Executiu donen per fet que França farà «una reflexió» sobre el rebuig a aquesta infraestructura que permet rebaixar la dependència del gas rus, que en el cas alemany arriba al 60%. Però per a això és necessari que guanyi Macron. I en recolzament seu han sortit tres els països més abocats en aquests moments a la consecució d’aquest gasoducte: Espanya, Portugal i Alemanya.

Notícies relacionades

El MidCat podria servir per enviar gas procedent d’Algèria, però també per transportar el que es pugui regasificar al nostre país, ja que hi ha set plantes per reconvertir el gas liquat, comprat pels 27 als mercats internacionals i que arribaria amb barco fins als ports espanyols. Al marge de l’interès per a Espanya, per a l’Executiu alemany suposaria disposar d’una alternativa afegida a Itàlia, que sí que està connectada amb el nord d’Europa a través de Suïssa, Àustria i Eslovènia.

De fet, en una recent entrevista a ‘La Vanguardia’, l’ambaixador de la República Federal d’Alemanya a Espanya, Wolfang Dold, va declarar que el seu govern donava suport al Midcat i va revelar que estan «parlant amb França i amb Espanya sobre aquest assumpte». Per això, el recolzament que aquest dijous Sánchez, Costa i Scholz li han donat a Macron, suposa sens dubte un intent de frenar la ultradreta, però també d’esperar que el segon mandat serveixi per rellançar aquesta infraestructura que ara és estratègica per a Europa.