Crispetes i sofà

Cinc sèries per veure aquest Nadal i preparar-se per a la política del 2022

  • Algunes sèries que aborden les interioritats de la política guarden semblances bastant eloqüents amb episodis de la vida real al nostre país

Cinc sèries per veure aquest Nadal i preparar-se per a la política del 2022
4
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Qualsevol semblança amb la realitat és una mera coincidència’, diu l’inici d’algunes sèries i pel·lícules. Una frase que se sol acompanyar, almenys la majoria de vegades, per la de ‘la realitat sempre supera la ficció’. És a dir, que el que veiem en les sèries no res té a veure amb el món real, però perquè més aviat queda curt. Tot i així hi ha alguna cosa de veritat i ens deixen acostar-nos als límits d’universos que desconeixem. Amb aquest propòsit, i sobretot per disfrutar, aquest Nadal podem entregar-nos a l’exercici de submergir-nos en cinc sèries que ens permeten estar preparats per a la política espanyola del 2022. Això sí, recordin: qualsevol semblança amb la realitat és mera coincidència. 

‘Baron Noir’

Philippe Rickwaert (interpretat per Kad Merad, el popular protagonista de ‘Benvinguts al nord’) és un estrateg brillant que veu el tauler polític com una partida d’escacs constant. Sempre amb la màxima d’anar dues jugades per davant del contrincant, Rickwaert fa salts i cabrioles per intentar unir l’esquerra francesa amb l’objectiu últim de tenir el pròxim president gal. Pel mig, corrupció, deslleialtats, transfuguisme, coalicions polítiques...

El resum de ‘Baron Noir’ és el resum de la política espanyola. Sobretot, des que Pedro Sánchez i Pablo Iglesias van formar un Govern de coalició. Resulta curiós, a més, que el primer li recomanés al segon aquesta sèrie. Tots dos van coincidir en la seva brillantor. I amb l’entrada de Yolanda Díaz la sèrie és, si és possible, encara més actual. La líder dels morats no vol el «raconet» que queda a l’esquerra del PSOE, sinó ocupar tot l’espai. Rickwaert, tot i que del partit socialista, aspira al mateix.

Disponible a HBO

‘Parliament’

El Parlament Europeu forma part cada vegada més de la política nacional. Però ¿com funciona?, ¿què passa entre aquestes parets? ‘Parliament’ és una paròdia de tot això. De la institució, dels seus membres, de la lenta burocràcia i, sobretot, de la manera de legislar. Un jove ajudant francès haurà d’elaborar l’informe parlamentari contrari a la pràctica habitual de tallar les aletes del tauró per vendre-les, principalment al mercat xinès.

Les directives europees, com la que centra els 10 episodis de ‘Parliament’, semblen llunyanes a la política espanyola, però influeixen més del que pensem. Fa uns mesos, una norma aprovada el 2018 per la Unió Europea va tirar per terra l’acord del Govern amb ERC per a la futura llei audiovisual. I de ben segur que no serà l’últim cop que passi. Millor estar preparats i saber com funciona tot. 

Disponible a Filmin

‘El pueblo’

El pueblo. Una altra paròdia, tot i que amb un escenari totalment diferent. De les sales del Parlament Europeu a Brussel·les passem a l’Espanya buidada. Avançant-se al que va passar amb la pandèmia del coronavirus, aquesta sèrie espanyola que va per la tercera temporada, retrata les peripècies d’un grup de gent de ciutat que decideix instal·lar-se en un poble que consideren abandonat. Però, sorpresa. No ho està. Hauran de conviure amb els seus habitants, adaptar-se i fer seu el poble. I no sempre serà fàcil. 

Tot i que no hi hagi en la sèrie política de grans intrigues, la situació de l’Espanya rural és una qüestió política de primer ordre. Associacions de 23 províncies espanyoles estan preparant una eina per presentar-se a les eleccions locals, autonòmiques i nacionals per lluitar contra la despoblació i el reequilibri territorial. La plataforma de l’‘Espanya buidada’ estarà preparada abans que s’acabi el gener, així que encara hi ha temps per posar-se al dia de les seves reivindicacions. 

Disponible a Amazon Prime

‘Donald Trump. An American Dream’

En pocs dies serà el primer aniversari del moment que un individu amb banyes de bisó assaltava el Capitoli, al centre de Washington. Durant aquests dies es tancava l’època de Donald Trump com a president dels Estats Units d’Amèrica. ‘Donald Trump. An American Dream’ explica en quatre capítols l’ascens del magnat americà des de la seva joventut fins a convertir-se en una de les figures polítiques amb més poder del món. Encara està convençut que en les pròximes eleccions ho podrà tornar a ser.

L’auge de Trump o, més ben dit, del trumpisme és a l’ordre del dia a Europa. L’extrema dreta cobra forces en la gran majoria dels països europeus. I Espanya no s’escapa d’aquesta tendència. Vox ha copiat directament part dels seus eslògans i arguments ideològics i alguns observadors veuen també en la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, trets de la dialèctica incendiària de l’expresident nord-americà.

Disponible a Netflix

‘Vota Juan’

Juan Carrasco, interpretat per Javier Cámara, és ministre d’Agricultura. O almenys així comença aquesta sèrie de TNTsobre un polític una mica barroer, amb una alta dosi d’ego, una ambició desmesurada i un passat com alcalde de Logronyo que l’acabarà perseguint per corrupte. Una cosa gens insòlita a Espanya.

L’any vinent, l’Audiència Nacional continuarà instruint diferents casos de corrupció, com Púnica, Lezo i Gürtel, amb protagonisme del PP i les administracions controlades per aquest partit. No està previst que cap sigui jutjat l’any vinent. El judici per corrupció que sí que continuarà celebrant-se serà el primer dels previstos contra l’excomissari José Manuel Villarejo, que s’enfronta a una trentena de peces per espiar la competència d’empreses i particulars. Està previst que la declaració del considerat màxim exponent de les clavegueres policials tingui lloc el 10 de gener vinent.

Disponible a HBO