Conclave socialista

Iceta llança la candidatura d’Illa: «Catalunya necessita de nou un president socialista»

El fins ara líder del PSC reivindica l’orgull socialista i reivindica el seu mandat dins el partit

Iceta llança la candidatura d’Illa: «Catalunya necessita de nou un president socialista»

PSC

2
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre
Daniel G. Sastre

Periodista

Especialista en política catalana i espanyola

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Miquel Iceta ha utilitzat el seu discurs de comiat com a primer secretari del PSC per exhibir orgull per la història dels socialistes catalans, reivindicar la seva gestió durant la «dramàtica» etapa del procés i proclamar que ha arribat el moment de Salvador Illa, perquè Catalunya «necessita de nou un president socialista, un nou projecte progressista i integrador».

El fins ara primer secretari ha afirmat que fa falta «completar el relleu» que va començar quan ell va retirar la seva candidatura a les últimes eleccions per deixar pas a Illa. «La primera secretaria exigeix dedicació exclusiva i no pot estar subordinada a res», ha dit. I ha afegit: «Això no va d’Iceta o Illa, va del PSC, de Catalunya, d’Espanya, del nostre somni federalista, socialdemòcrata i progressista, i per això és un bon moment per retre homenatge a qui ha mantingut la fidelitat al PSC».

Referents internacionals

Pel discurs d’Iceta han desfilat els presidents socialistes de la Generalitat (Pasqual Maragall i José Montilla), però també referents internacionals (Salvador Allende i Olof Palme), i fins i tot referents tradicionals del catalanisme, com Raimon i Salvador Espriu. 

El repàs històric li ha servit per afirmar que «el PSC no és una moda, no és una anècdota, no és fruit d’una experiència de laboratori ni un globus inflat mediàticament», i que és «un projecte ben sòlid».

També s’ha aturat en els primers anys del procés, que, com ha admès, van posar en serioses dificultats el partit. «La polarització va tenir un fort impacte intern en el PSC, que sempre ha sigut el termòmetre més precís de la societat catalana. I per això vam patir esquerdes abans que ningú. Se’ns va voler silenciar, van intentar menysprear les nostres advertències, quan era més còmode callar el PSC va decidir parlar. Vam dir la veritat sobre el greu error de trencar la legalitat, sobre la temeritat i la ingenuïtat de minimitzar els obstacles i els costos», ha assenyalat.

Contra TV-3

Notícies relacionades

El fins ara primer secretari del PSC també ha exhibit la seva tradicional ironia. Sobretot ho ha fet en dos moments, i contra dos adversaris. Primer, contra TV-3, que ha rebut crítiques durant tot el matí. «Sí, companyes, companys, TV-3: som el primer partit de Catalunya», ha remarcat per queixar-se del tracte que reben els socialistes de la televisió pública.

Però també ha carregat contra els independentistes que es manifesten contra la sentència del 25% de castellà a les escoles. «Massa coses s’han trencat, i no ens podem permetre cap altra ruptura. Volem una sola escola, no dues línies. Que els nens dominin les dues llengües, aprenguin l’anglès i que el català sigui el centre de gravetat i l’eix. Si no en saben o no volen fer-ho, que ens deixin fer-ho a nosaltres. Que sàpiga tot Espanya que els nens catalans fan pipi. No permetrem que uns i altres divideixin el nostre poble, que perjudiquin la nostra convivència, que és el dret més important a preservar», ha afirmat.