Balanç dels dos últims anys

Belarra atribueix el «soroll» en el Govern als intents del PSOE d’incomplir el pacte de coalició

  • La líder de Podem exigeix al PSOE que la rebaixa del preu de la llum vagi més enllà de març

Belarra atribueix el «soroll» en el Govern als intents del PSOE d’incomplir el pacte de coalició

Juan Carlos Hidalgo EFE

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Ione Belarra ha atribuït el «soroll» intern en el Govern central als seus socis de coalició. A poques setmanes d’arribar a l’equador de la legislatura, la secretària general de Podem ha fet balanç dels dos anys de Govern bicolor i ha denunciat que els xocs al si de l’Executiu s’han degut majoritàriament al fet que el PSOE es negava a complir l’acord que van firmar Pedro Sánchez i Pablo Iglesias a finals del 2019.

«Massa vegades s’ha etiquetat com a soroll els intents d’Unides Podem perquè el Govern es mantingués fidel amb el pactat. En realitat era el PSOE el que s’estava resistint a complir els acords», ha sentenciat Belarra davant el Consell Ciutadà Estatal del partit, el màxim òrgan entre assemblees. En la mateixa línia, la líder morada ha afirmat que «els acords hi són per complir-se» i que així ho continuaran exigint fins al final de la legislatura.

Lluny de quedar-se aquí, Belarra ha denunciat que «determinats sectors del PSOE» volen que l’entrada d’Unides Podem en el Govern es quedi en una «fita exòtica», en «una cosa breu» en la història dels morats. Moments abans, ha recordat que els socialistes es van abstenir després de les eleccions generals del 2016, i van permetre així la investidura de Mariano Rajoy; que en unes altres dues ocasions van intentar una coalició amb Cs; i que, finalment, va ser necessària una repetició electoral per consensuar un pacte amb Podem.

Mantenir la rebaixa

Un altre dels missatges que ha enviat Belarra als seus socis ha sigut sobre el preu de l’energia. La també ministra de Drets Socials ha anunciat que exigiran al PSOE que totes les mesures aprovades per rebaixar el preu de la llum continuïn vigents més enllà de març, quan està previst que caduquin. Els morats volen que les mesures impulsades per retallar els anomenats «beneficis caiguts del cel» que reben algunes empreses energètiques es prorroguin «el temps que sigui necessari».

Notícies relacionades

Davant el Consell Ciutadà Estatal –el màxim òrgan entre assemblees de Podem– Belarra ha defensat que la retallada d’aquests beneficis ja era necessària abans de l’escalada de preus de l’electricitat, però que en la situació actual ha resultat essencial per aconseguir «algunes baixades i sens dubte almenys contenir pujades». Així, ha reclamat que aquestes mesures «han de continuar mentre persisteixin els altíssims preus del gas a escala internacional» i mentre «sigui necessari».

El mateix ha dit de les mesures fiscals. No obstant, en aquest aspecte el Govern de coalició ja ha mogut fitxa. La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, va anunciar dimecres que estendran el paquet de rebaixes fiscals durant el primer quadrimestre del 2022. De moment, estan aprovades fins al 31 de desembre la baixada del 21% al 10% de l’IVA, la suspensió de l’impost de generació al 7% que paguen les empreses, i la rebaixa de l’impost especial elèctric del 5,11% al 0,5%, mínim legal.