Investigació

El PP s’alegra de l’arxivament de la causa contra la transferència a Joan Carles I i el PSOE demana «respecte»

«Hem d’agrair-li moltes coses», diuen els populars

4f6yxy3avrttxjzyqrzfk31100

4f6yxy3avrttxjzyqrzfk31100

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les reaccions dels principals partits espanyols a la decisió de la Fiscalia de Ginebra de tancar la causa en la qual investigava la donació de 65 milions d’euros de Joan Carles I a Corinna Larsen han basculat entre el respecte a aquesta resolució (PSOE), l’alegria (PP) i les suspicàcies (Podem).

El portaveu del PSOE, Felipe Sicilia, ha assegurat que el seu partit «respecta» la decisió de la Fiscalia de Ginebra, i ha afegit que la decisió de tornar a Espanya només correspon al rei emèrit i a la Casa Reial.

El portaveu socialista també ha manifestat la seva confiança que la justícia espanyola pugui aclarir qualsevol tipus d’investigació que tingui oberta contra el rei emèrit i que ho faci, ha dit, «al més aviat possible».

Més entusiasta amb la decisió ha sigut el PP. La vicesecretària de Sectorial dels populars i exministra de Medi Ambient, Elvira Rodríguez, ha assegurat que s’«alegra» de l’arxivament de la causa, i ha afegit que els espanyols han «d’agrair moltes coses» al rei emèrit.

Rodríguez ha assegurat que la Fiscalia de Ginebra «ha actuat igual que altres vegades» i ha recordat que en aquestes altres ocasions el seu partit no ha donat opinió sobre «el que han dit els tribunals».

«Tampoc la donaré amb Suïssa, però me n’alegro per ell perquè la veritat és que crec que li hem d’agrair moltes coses», ha manifestat. També s’ha pronunciat sobre aquest assumpte el portaveu nacional del PP i alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, que creu que «haurien de demanar disculpes» al rei emèrit aquells que es «van llançar a perseguir-lo» amb la intenció d’«estigmatitzar la monarquia».

Notícies relacionades

Per la seva banda, Podem ha remarcat els indicis de presumptes irregularitats que esquitxen el rei emèrit i ha assenyalat que la monarquia és una estructura que «implica la possibilitat de cometre corrupció».

El coportaveu estatal de la formació, Pablo Fernández, ha recordat que el rei emèrit té diverses línies d’investigació sobre indicis de múltiples «corrupteles». Sobre la possibilitat que Joan Carles I torni a Espanya, Fernández ha afirmat que si això es produeix hauria de ser per «retre comptes» davant la Justícia i la ciutadania per uns «fets gravíssims».