Cita a Barcelona

Illa consolidarà el seu control del PSC al congrés del cap de setmana

  • La secretaria d’Organització, l’executiva i el rol d’Iceta, incògnites d’un conclave sense convulsions

Illa consolidarà el seu control del PSC al congrés del cap de setmana

EFE / ANDREU DALMAU

4
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre
Daniel G. Sastre

Periodista

Especialista en política catalana i espanyola

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El misteri més gran del 15è congrés del PSC, que el partit celebra aquest cap de setmana al Centre de Convencions Internacionals de Barcelona, és qui elegirà Salvador Illa per envoltar-se durant els pròxims anys en la seva estratègia d’assalt a la Generalitat. En una formació amb una història recent tan convulsa com la dels socialistes catalans, dir això és el mateix que dir que les coses van bé.

Illa va guanyar les eleccions catalanes el passat 14 de febrer, després de rellevar per sorpresa setmanes abans com a candidat Miquel Iceta. La victòria electoral li ha regalat un ascens tranquil a la primera secretaria del PSC. El seu antecessor en el càrrec, ara ministre de Cultura, és el seu principal aval. En aquests dies previs al congrés, les federacions elucubren sobre quin pes decidirà atorgar el nou líder a cada una d’elles 

Però en cap cas hi haurà convulsions com les de l’etapa dura del procés. Per posar un exemple: un dels protagonistes de les guerres internes d’aquells primers anys, Joan Ignasi Elena, és ara conseller d’Interior de la Generalitat per ERC. Ell –que havia sigut alcalde socialista de Vilanova durant sis anys– i altres companys que van abraçar postulats pròxims a l’independentisme ja han deixat el PSC. Primer Iceta, i ara Illa, han aconseguit una cohesió interna difícil d’imaginar fa poc més d’un lustre.

Secretari d’Organització ‘in pectore’

Cap de les fonts consultades dubta que el conclave del cap de setmana servirà perquè Illa consolidi el seu control del dia a dia del partit. «Iceta el va fer secretari d’Organització perquè a ell aquestes coses no li interessaven gaire. Però ara Illa seguirà al comandament de l’àrea, nomeni qui nomeni com a nou secretari. Això no té gaire importància perquè, en realitat, no la deixarà en mans de ningú», afirma un membre de la direcció del partit.

«¿Qui hi ha a l’executiva del PSOE? Ningú ho sap», diu una altra veu del partit per donar a entendre que, així com al PSOE el lideratge de Pedro Sánchez és incontestable, Illa sortirà del congrés del cap de setmana amb tot el poder al PSC. «La missió és ara consolidar un grup de gent per aconseguir els objectius marcats», afegeix. El nou líder del socialisme català és ambiciós; ningú en el seu entorn dubta que creu que és possible desbancar l’independentisme els pròxims anys.

Ascens fulgurant

De moment, l’arribada d’Illa a la cúspide de la piràmide del PSC –després d’una etapa com a ministre de Sanitat en què, per culpa de l’epidèmia de covid, va adquirir una notorietat pública que ningú esperava– ja ha tornat al partit a un lloc on feia molts anys que no era: als cenacles catalans on es prenen les decisions importants. Només cal recordar el paper principal del partit en la negociació, encara en curs, per a la renovació de més d’un centenar d’alts càrrecs el mandat dels quals està caducat en institucions tan importants com el Síndic de Greuges, la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals o el Consell de l’Audiovisual de Catalunya.

El nou líder del PSC ha procurat que, des del primer dia de la seva regència, els catalans visibilitzessin el partit com una opció real per a la Generalitat. Vet aquí el Govern Alternatiu, que, malgrat les crítiques que va rebre dels seus rivals, continua reunint-se cada divendres i proposant plans sobre àrees concretes; l’últim, sobre l’educació entre 0 i 3 anys. Illa qualifica la seva oposició de «contundent però constructiva», i no ho ha sigut més per la negativa en rodó del president de la Generalitat, Pere Aragonès, a negociar amb ell els pressupostos de la Generalitat. Els republicans volen substituir els socialistes a l’àrea metropolitana, no donar-los oxigen.

El paper d’Iceta

A les càbales sobre qui ocuparà els llocs de més pes en la nova direcció s’han unit les que es fan entorn de quin paper es reserva per a Iceta a la nova cúpula. Malgrat el silenci que manté Illa sobre tots aquests assumptes, s’assumeix que el ministre de Cultura pot convertir-se en el nou president del partit. «Miquel no dirà que no a una cosa que li demani Salvador, si és que l’hi demana», diu un dirigent que coneix molt bé l’encara primer secretari.

Notícies relacionades

Si això passa, i malgrat el pes polític d’Iceta i que el reconeixement de la seva tasca al capdavant del partit en els últims anys és pràcticament unànime, el nou president del PSC intentarà tenir «un paper més institucional que orgànic».

Les fonts consultades remarquen que el congrés arriba aquesta vegada en un moment en què «el partit està bé», a diferència d’altres conclaves del passat recent. Els socialistes creuen que les últimes eleccions catalanes demostren que han capgirat la tendència descendent dels primers anys del procés, i que colliran els fruits de la voluntat de gran part de la societat catalana de girar full. La cita deixarà el partit preparat per afrontar els pròxims comicis, siguin quan siguin.