Política i xarxes

Twitter revela que el seu algoritme beneficia la dreta

  • Un estudi intern de la plataforma indica que el seu algoritme amplifica missatges conservadors, també a Espanya, un fenomen que no sap explicar

Twitter revela que el seu algoritme beneficia la dreta
1
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Grups conservadors de tot el món estan fent campanya sota l’argument que les xarxes socials els censuren. No obstant, la realitat és molt diferent. Aquest dijous, Twitter ha fet públic un estudi elaborat pels seus experts que conclou que l’algoritme de la plataforma amplifica els missatges de la dreta.

«Els tuits publicats per comptes de la dreta política reben més amplificació algorítmica que l’esquerra política quan s’estudien com a grup», assenyala l’informe elaborat per l’equip que dirigeix Rumman Chowdhury, responsable d’aprenentatge automàtic, ètica, transparència i responsabilitat de Twitter. Aquesta amplificació passa també amb els mitjans de comunicació conservadors.

No obstant, l’informe de Twitter reconeix que no coneix les causes d’aquesta amplificació dels missatges de la dreta. «No estem del tot segurs de per què està passant», apunta. «Per ser clars, (l’amplificació) podria estar impulsada pels usuaris, les accions de les persones a la plataforma... però és important que compartim aquesta informació».

L’equip que ha realitzat l’estudi planeja investigar a fons les arrels d’aquest fenomen. No obstant, Twitter utilitza diversos algoritmes que no poden ser oberts per detectar possibles biaixos, cosa que crea una important «complexitat a nivell del sistema».

També a Espanya

Notícies relacionades

La investigació ha analitzat milions de tuits de polítics i mitjans de comunicació compartits entre l’1 d’abril i el 15 d’agost del 2020. Per a això, s’han centrat en set països: Espanya, el Canadà, França, el Japó, els Estats Units, el Regne Unit i Alemanya. Aquest últim és l’únic on la dreta no surt beneficiada. La categorització entre dreta i esquerra s’ha fet d’acord a les definicions d’investigadors externs.

El 2016 Twitter va introduir un canvi en la forma en què es veu la cronologia: va permetre que els usuaris puguin triar veure els comentaris en un ordre cronològic en lloc d’aquells que selecciona l’algoritme de forma personalitzada en funció dels gustos i interessos del propietari del compte. L’estudi també detecta que quan opera l’algoritme s’amplifiquen més els missatges polítics. Actualment es pot elegir entre les dues funcions.