Política i xarxes
Twitter revela que el seu algoritme beneficia la dreta
Un estudi intern de la plataforma indica que el seu algoritme amplifica missatges conservadors, també a Espanya, un fenomen que no sap explicar

Grups conservadors de tot el món estan fent campanya sota l’argument que les xarxes socials els censuren. No obstant, la realitat és molt diferent. Aquest dijous, Twitter ha fet públic un estudi elaborat pels seus experts que conclou que l’algoritme de la plataforma amplifica els missatges de la dreta.
«Els tuits publicats per comptes de la dreta política reben més amplificació algorítmica que l’esquerra política quan s’estudien com a grup», assenyala l’informe elaborat per l’equip que dirigeix Rumman Chowdhury, responsable d’aprenentatge automàtic, ètica, transparència i responsabilitat de Twitter. Aquesta amplificació passa també amb els mitjans de comunicació conservadors.
No obstant, l’informe de Twitter reconeix que no coneix les causes d’aquesta amplificació dels missatges de la dreta. «No estem del tot segurs de per què està passant», apunta. «Per ser clars, (l’amplificació) podria estar impulsada pels usuaris, les accions de les persones a la plataforma... però és important que compartim aquesta informació».
The latest from META — an analysis of algorithmic amplification of tweets from elected officials in Canada, France, Germany, Japan, Spain, UK, & US.
— Rumman Chowdhury (@ruchowdh) 21 de octubre de 2021
The team: @fhuszar, @s0f1ra, Conor O’Brien, @__lucab, @sagemintblue @mrtz. 1/nhttps://t.co/1RcTw5Rcbd
L’equip que ha realitzat l’estudi planeja investigar a fons les arrels d’aquest fenomen. No obstant, Twitter utilitza diversos algoritmes que no poden ser oberts per detectar possibles biaixos, cosa que crea una important «complexitat a nivell del sistema».
També a Espanya
Notícies relacionadesLa investigació ha analitzat milions de tuits de polítics i mitjans de comunicació compartits entre l’1 d’abril i el 15 d’agost del 2020. Per a això, s’han centrat en set països: Espanya, el Canadà, França, el Japó, els Estats Units, el Regne Unit i Alemanya. Aquest últim és l’únic on la dreta no surt beneficiada. La categorització entre dreta i esquerra s’ha fet d’acord a les definicions d’investigadors externs.
El 2016 Twitter va introduir un canvi en la forma en què es veu la cronologia: va permetre que els usuaris puguin triar veure els comentaris en un ordre cronològic en lloc d’aquells que selecciona l’algoritme de forma personalitzada en funció dels gustos i interessos del propietari del compte. L’estudi també detecta que quan opera l’algoritme s’amplifiquen més els missatges polítics. Actualment es pot elegir entre les dues funcions.
- Entre el dolor i la nostàlgia
- Recomanacions «Dinar de 10»: els elogis al millor restaurant de Cornellà de Llobregat, segons Tripadvisor
- Temps Com controlar la temperatura de casa? Com dormir? Sis consells davant les onades de calor
- Portal de transparència Artur Mas, l’expresident que més gasta
- Mor una treballadora del servei de neteja municipal de Barcelona en plena onada de calor
- El Govern de Mazón xifra el pla de reconstrucció en 29.000 milions
- Moviments precongressuals Gamarra deixa la secretaria general del PP però seguirà en la direcció
- La fuga d’agost del 2024 Sallent reconeix que els Mossos no van sospesar la fugida de Puigdemont
- Comissió bilateral El PSC defensarà la singularitat de Catalunya en matèria de finançament
- Comptes reials La suma total dels sous dels Reis i Sofia es congela en 554.714 euros