Futurs polítics

Duran Lleida posa en marxa a Barcelona una acadèmia per «formar líders»

  • L’exlíder d’Unió pretén crear quadros que combatin «els postulats populistes»

Duran Lleida posa en marxa a Barcelona una acadèmia per «formar líders»
2
Es llegeix en minuts

Josep Antoni Duran Lleida, exportaveu de CiU al Congrés i exlíder d’Unió Democràtica, ha impulsat Acadèmia Europea Leadership (AEL) a Barcelona, un centre dedicat a la «formació de líders per afrontar els reptes de futur» i «combatre els postulats populistes». Així ho ha explicat Duran en declaracions a Efe, en les quals ha assenyalat que la nova acadèmia seguirà el model que ja funciona a Roma i a París, als centres creats a iniciativa de l’exprimer ministre italià Enrico Letta, ara líder del Partit Demòcrata italià i que va ser degà de l’escola de relacions internacionals de ciències polítiques de París.

«Des que vaig deixar la política, he tingut la voluntat de contribuir a la formació de líders per afrontar els reptes de la nostra societat i fer-ho, a més, amb capacitat per combatre els postulats populistes que cada vegada més s’estenen a dreta i esquerra com un autèntic càncer de la democràcia», ha afirmat Duran Lleida. Duran serà el president de l’acadèmia, mentre que Letta presidirà la comissió d’admissió d’alumnes, que disposaran d’un sistema de beques per facilitar el seu accés als cursos, en els quals s’impartirà anualment un «Programa de lideratge per a l’Europa del segle XXI».

Per a joves de 21 a 30 anys

Els cursos, destinats a la formació de joves d’entre 21 i 30 anys, inclouran conferències, classes, diàlegs i col·loquis, en què participaran membres de governs, líders empresarials i figures de prestigi, en camps com la sociologia i la demoscòpia. Seguint el model italià i francès, l’AEL, que preveu que en l’alumnat hi hagi paritat i es garanteixi la diversitat, establirà un marc de relació amb la Scuola Politica de Roma i l’Acadèmia Europea creada a l’Institut Jacques Delors de París.

A més, l’AEL firmarà un conveni amb la Societat Barcelonina d’Estudis Econòmics i Socials de la patronal catalana Foment del Treball, que cedirà les aules per impartir l’activitat acadèmica. Com a contrapartida, Foment del Treball tindrà dret a proposar un contingent d’alumnes per seguir els cursos i les activitats de l’AEL, que està previst que arrenquin al setembre.

No només polítics

L’activitat que es cursarà a l’AEL, ha remarcat Duran, no anirà dirigida només a «persones del món de les ciències polítiques o jurídiques, sinó també a joves del món de la biologia, de les matemàtiques, de la física o de l’art». «No es tracta de formar només líders polítics, sinó d’ajudar a generar lideratges econòmics, socials i polítics», ha assenyalat. Els alumnes, segons ha explicat Duran, «seran seleccionats per una comissió de prestigi», presidida per Letta i que «tindrà en compte la formació, les capacitats i les disponibilitats econòmiques» dels sol·licitants.

Notícies relacionades

«Hi haurà un programa de beques per garantir l’accés d’aquelles persones que no poden pagar-se una formació similar en una escola catalana, espanyola o internacional per no tenir els mitjans econòmics per fer-ho», ha apuntat.

Duran, que va ser president de la comissió d’exteriors del Congrés dels Diputats, manté una relació d’amistat amb Enrico Letta, que va apadrinar el naixement de la plataforma Construïm, impulsada per l’exlíder d’Unió el 2014. Duran va guanyar les eleccions generals del 2011 a Catalunya com cap de llista de CiU al Congrés, però, com a conseqüència de l’acceleració del procés independentista el 2015, Unió es va separar de la Convergència d’Artur Mas i es va presentar, sense sort, en solitari als següents comicis.