L’informe de l’Eurocambra proposa aixecar la immunitat a Puigdemont, Comín i Ponsatí

El document es votarà dimarts en la comissió d’assumptes jurídics i en el ple del Parlament Europeu al març

1
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

L’informe sobre els suplicatoris de Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí proposa aixecar la immunitat parlamentària de què gaudeixen l’expresident i els exconsellers, segons han confirmat a EL PERIÓDICO fonts parlamentàries. El ponent del document, l’ultraconservador búlgar Angel Dhambazki, que pertany al grup dels Conservadors i Reformistes Europeus (ECR) al qual també està adscrit Vox, va remetre la seva proposta d’informe aquest dimecres passat als membres de la comissió d’assumptes jurídics del Parlament Europeu per al seu debat en comissió aquest dilluns i la votació dimarts.

Notícies relacionades

El document, de caràcter confidencial i avançat per ‘Abc’, advoca d’aquesta manera per respondre positivament a la sol·licitud remesa fa poc més d’un any pel president del Tribunal Suprem, Pablo Llarena. Una vegada que la comissió d’assumptes jurídics es pronunciï dimarts, l’informe es traslladarà al ple de l’Eurocambra que tindrà lloc durant la setmana del 8 de març. Si finalment el Parlament Europeu decideix aixecar la immunitat parlamentària –es requereix una majoria simple– la justícia belga i escocesa podran reactivar els processos d’extradició que van quedar congelats quan van ser designats eurodiputats.

Un procediment que si es posés en marxa de nou podria donar també sorpreses, almenys a Bèlgica. El Tribunal d’Apel·lació de Brussel·les ja va rebutjar el 7 de gener l’entrega a Espanya de l’exconseller de Cultura Lluís Puig, reclamat per malversació de fons públics en relació amb l’1-0 i el procediment del qual no va quedar congelat al no ser eurodiputat. En el seu cas, la cort belga va rebutjar l’ordre europea de detenció i entrega cursada pel Tribunal Suprem espanyol al considerar que el Suprem no era l’òrgan competent per jutjar-ho i per l’existència d’un risc de vulneració del dret a la presumpció d’innocència del polític català. Els dos elements han format part dels arguments esgrimits per Puigdemont i la resta de polítics catalans durant el procediment del suplicatori a l’Eurocambra.