Segona sentència sobre la llei mordassa
El TC avala que sigui infracció greu tota pertorbació en espectacles públics
La sentència rebutja el recurs del Parlament que considera sancionable tot acte que alteri actes multitudinaris
La resolució compta amb el vot discrepant de Balaguer i de Conde-Pumpido, partidaris de graduar les alteracions
És la segona resolució de l’alt tribunal en relació amb aquesta polèmica normal en què es van ratificar les devolucions en calent

/
El ple del Tribunal Constitucional ha dictat una segona sentència en la qual avala la polèmica llei de seguretat ciutadana aprovada pel PP el 2015, en aquesta ocasió al rebutjar el recurs presentat pel Parlament contra cinc dels seus articles i la seva primera disposició final. D’aquesta manera, l’alt tribunal ha avalat que es consideri infracció greu qualsevol alteració en actes públics, espectacles esportius o culturals i oficis religiosos, així com reunions a les quals assisteixin nombroses persones, sempre que no siguin delicte penal.
La sentència, que es donarà a conèixer en la seva totalitat en els pròxims dies i de la qual ha sigut ponent el president del tribunal, Juan José González Rivas, comptarà amb els vots particulars discrepants dels magistrats Cándido Conde-Pumpido i María Luisa Balaguer, que no comparteixen que tota pertorbació pugui considerar-se infracció greu.
La majoria dels magistrats, en canvi, consideren que el contingut de l’esmentat precepte «no constitueix per part del legislador un ús extralimitat de l’ampli marge d’opció que posseeix per determinar l’abast de la reacció sancionadora que resulta convenient per protegir el bé jurídic de la seguretat ciutadana en una situació concreta».
La resolució precisa, no obstant, que «aquest judici del tribunal ve específicament determinat pel curs processal en què ho fa, [...] així que s’ha d’entendre sense perjudici de l’examen de proporcionalitat art. 25.1 CE que procedeixi, per part de l’aplicador del Dret i en última instància d’aquest tribunal en la via d’empara constitucional, en el moment aplicador d’aquest precepte legal, en l’ocasió del qual s’haurà de prestar atenció a les precises circumstàncies del supòsit concret».
Velocitat i venda ambulant
Notícies relacionadesEl Constitucional també considera d'acord amb la Carta Magna que es pugui tipificar com a infracció greu l’incompliment de les restriccions a la navegació d’embarcacions d’alta velocitat i aeronaus lleugeres, sempre que aquestes restriccions a la navegació s’imposin per raons de seguretat pública, en una interpretació d’acord amb el precepte.
També s’avala com a infracció lleu l’«ocupació de la via pública per a la venda ambulant no autoritzada» sempre que n’impedeixi l’ús comú. La sentència entén que la redacció d’aquest precepte s’ajusta al principi de legalitat establert a l’article 25 de la Constitució.
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- Guerra a Ucraïna Trump es limita a amenaçar Rússia amb aranzels mentre rearma Ucraïna
- Comissió Bilateral Estat-Generalitat ERC veu insuficient el nou finançament: "La música sona bé, però les concrecions són mínimes"
- Finançament autonòmic Andalusia esclata contra l’acord de finançament amb Catalunya i el Govern li ofereix acollir-se al mateix model
- Successos La investigació de l’incendi de Paüls apunta a l’acció humana com a causa: negligència o provocat
- Estudi científic ¿Per què algunes persones necessiten posposar més vegades el despertador? La ciència té una resposta (i afecta més les dones)