Conseqüències polítiques del ‘Filomena’

Casado posa fre a les crítiques i demana que Madrid sigui declarat zona catastròfica

  •  «Tots han donat el millor de si mateixos», afirma ara el líder del PP després d’una visita amb Ayuso als serveis del 112

  • Destaca la tasca de tots els alcaldes, presidents autonòmics i l’Administració de l’Estat, en concret de l’Exèrcit

Casado posa fre a les crítiques i demana que Madrid sigui declarat zona catastròfica
2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Pablo Casado ha decidit aquest dimarts posar fre a les crítiques al Govern central per la gestió del temporal i ha reivindicat la tasca dels dirigents autonòmics i els alcaldes de les zones afectades i també el treball de «l’Administració de l’Estat». El líder del PP ha volgut «exemplificar» aquesta tasca del Govern central amb l’actuació de l’«Exèrcit i la ministra de Defensa [Margarita Robles]» i l’ajuda de la Unitat Militar d’Emergències (UME) per desbloquejar l’accés als hospitals i a les vies d’alta capacitat. «Tots han donat el millor de si mateixos», ha afirmat.

«Davant les catàstrofes, hem d’estar tots units», ha arribat a dir Casado, malgrat que diumenge els seus principals col·laboradors es van queixar de la presumpta «absència» de Pedro Sánchez en la gestió els danys del temporal. Dirigents del partit van denunciar que el cap de l’Executiu no va presidir presencialment el comitè de crisi fins diumenge al migdia. El líder del PP ha fet una breu declaració després de la seva visita a la seu dels Serveis de l’Agència de Seguretat i Emergències Madrid 112 (ASEM 112) amb la presidenta de la Comunitat, Isabel Díaz Ayuso.

Casado, fins i tot, ha fet una mica d’autocrítica: «Que tenim crítiques a fer en retards o coses que es poden fer millor, doncs segur que sí. Però jo estic convençut que tots ho hem fet el millor que hem pogut i ara queden dates complicades perquè la neu s’ha convertit en gel».

El cap de l’oposició ha remarcat que el seu partit recolzarà els alcaldes que demanin la declaració de zona catastròfica, una cosa que ha de dictaminar el Consell de Ministres. El Govern ha demanat temps per analitzar els danys personals i de béns i veure si és necessari. Aquesta declaració, que després d’una reforma de la llei el 2015 es diu «declaració de zona afectada greument per una emergència de protecció civil», comporta ajuts econòmics extraordinaris a les administracions i als ciutadans afectats.

Els alcaldes tenen 15 dies després de l’inici de la catàstrofe per sol·licitar a l’Estat aquest dictamen. Per a això han de presentar un escrit en el qual descriuen els fets, el territori i el volum de població afectats. L’alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, està analitzant la situació per decidir si ho demana.

Notícies relacionades

En la seva intervenció, sense possibilitat de preguntes, perquè no hi havia periodistes, l’única crítica que Casado ha llançat al Govern central ha sigut per la pujada de la llum. El dirigent popular ha demanat «coherència» a Sánchez, perquè en l’oposició demanava que no hi hagués un augment del preu dels subministraments en les onades de fred i aquesta és la pitjor de les últimes dècades.

Campanya d’inspecció dels edificis

De fet, l’ajuntament de la capital ha iniciat una campanya d’inspecció de danys en edificis tant municipals com de vivenda privada, així com en vivendes en construcció, i la quantitat de tots aquests desperfectes podria superar els 20 milions d’euros. La dada l’ha detallat la vicealcaldessa de Madrid, Begoña Villacís (Cs), durant la seva visita a l’històric pavelló La Nevera, de l’IES Ramiro de Maeztu, seu principal del planter del Movistar Estudiantes, que la coberta es va desplomar per la neu.