ADEU A UNA LLEGENDA DEL FUTBOL

Els 5 amors polítics de Maradona

L'astre argentí sempre va deixar molt clares les seves conviccions ideològiques dins i fora de l'Argentina

'El Pelusa' ha mort el mateix dia en què, quatre anys enrere, va morir el seu admirat Fidel Castro

zentauroepp195788 argentine soccer legend diego maradona meets cuban president201125185031

zentauroepp195788 argentine soccer legend diego maradona meets cuban president201125185031 / STR

2
Es llegeix en minuts
Jose Rico

Diego Armando Maradona mai va amagar les seves conviccions polítiques. L’astre argentí, mort aquest dimecres, sempre va exhibir el seu recolzament als règims de Fidel Castro a Cuba i Hugo Chávez a Veneçuela. I al seu país natal, es va confessar un acèrrim peronista. Casualitats de la vida, ‘El Pelusa’ ha mort el mateix dia que, quatre anys enrere, va morir Castro. Així ho ha recordat Izquierda Unida al seu compte de Twitter amb un «Hasta siempre, comandantes». [Segueix l’última hora en directe i les reaccions a la mort de Maradona]

Aquests van ser els posicionaments polítics més sonats de Maradona.

HUGO CHÁVEZ

Maradona va recolzar públicament Chávez i, fins i tot, va assegurar que eren amics. «El que em va deixar Chávez va ser una gran amistat, una saviesa política increïble. Hugo Chávez ha canviat la manera de pensar del llatinoamericà, nosaltres estàvem entregats als Estats Units i ell ens va posar al cap que podíem caminar sols», va reconèixer en una entrevista a Telesur.

FIDEL CASTRO I EL CHE

La relació entre Maradona i Cuba va ser molt estreta. Ídol del Che Guevara, el crac argentí també es considerava amic de Fidel Castro, a qui visitava pràcticament cada any i va arribar a anomenar «segon pare». I dos dels seus tatuatges eren per a ells. A Cuba, a més, va començar un dels seus tractaments de desintoxicació de les drogues.

ELS KIRCHNER

Els expresidents argentins Néstor Kirchner i Cristina Fernández de Kirchner van obtenir sempre un fervent recolzament per part de Maradona, davant la ferotge oposició que li va brindar a l’actual mandatari de la Casa Rosada, Mauricio Macri. En aquest últim cas, no només per qüestions polítiques, sinó pel passat de Macri com a propietari del Boca Juniors. «No sap llegir i és president. Continua sent un cartonaire i va arribar a executiu pel seu pare», va dir d’ell.

EVO MORALES

Un altre mandatari preferit del ‘Pelusa’ va ser el bolivià Evo Morales, a qui va definir com un polític «de les grans lligues». El país andí el va condecorar en diverses ocasions pel seu recolzament a moviments socials.

JOAN PAU II I FRANCESC

Notícies relacionades

La relació de Maradona amb els papes de l’Església va ser canviant, malgrat que es confessava creient. Es va enfrontar obertament a Joan Pau II, a qui va arribar a insultar en una autobiografia escrita l’any 2000 en la qual recordava una visita seva al Vaticà. «Vaig entrar i vaig veure el sostre d’or. I em vaig dir com pot ser tan fill de puta de viure amb un sostre d’or i després anar als països pobres i besar els nois amb la panxa així. Vaig deixar de creure, perquè ho estava veient jo».

En canvi, la seva visita al seu compatriota el papa Francesc el 2016 va ser tot cordialitat, segellada en una emotiva abraçada. El Pontífex el va anomenar «capità».