Aragonès desafia el Govern de «republicans asimptomàtics» a «posar-se les piles» amb la monarquia

El vicepresident del Govern assegura que l'aportació d'ERC serà «avançar en el procés republicà català»

Adelante Andalucía, el BNG i Més per Mallorca recolzen despenalitzar les injúries a la Corona

aragones / periodico

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Pere Aragonès ha desafiat el Govern de Pedro Sánchez i Pablo Iglesias a «posar-se les piles» amb la monarquia. El vicepresident de la Generalitat i coordinador nacional d’ERC s’ha mostrat confús davant l’actitud que el PSOE Unides Podem, dos partits que es declaren republicans, estan tenint davant la Casa Reial després de la sortida de Joan Carles I a causa del degoteig d’informacions comprometedores sobre els seus suposats negocis opacs.  «En cap cas poden mirar cap a altre costat», ha sentenciat el dirigent republicà. 

En una trobada mantinguda amb Teresa Rodríguez, líder d’Adelante AndalucíaAna Pontón, portaveu nacional del BNG –les dues van ser acusades, igual que Aragonès, per injúries a la Corona fa uns dies– i la dirigent de Més per Mallorca, Neus Truyol, el coordinador d’ERC ha apuntat que si «ara hi ha republicans» en l’Executiu, tot i que siguin «asimptomàtics», això «s’ha de notar» mitjançant la implantació d’una agenda republicana. En aquest sentit, ha demanat al Govern que no vulgui separar Joan Carles I de la institució que representa, ja que la «monarquia és una plataforma per cometre els delictes». 

Pontón ha dit paraules semblants. La dirigent gallega ha posat èmfasi que «el que no poden pretendre [a l’Executiu] és tapar tota la corrupció que existeix en aquests moments» entorn de la institució «anacrònica» de la monarquia. «Més valentia» és el que ha exigit Truyol al PSOE Unides Podem per encarar la delicada situació en la qual es troba la direcció de l’Estat. La política mallorquina s’ha mostrat molt «alarmada» perquè des de l’Executiu s’estiguin «justificant» les decisions adoptades per la Casa Reial en les últimes setmanes. 

La líder d’Adelante Andalucía ha volgut fer un cop de mà a Iglesias, el seu antic company de partit, i ha aplaudit que hagi expressat «de manera clara el seu malestar i una posició diferent» a la dels socialistes. «El PSOE és el que em crida l’atenció», ha sentenciat Rodríguez abans de criticar que els de Sánchez siguin «inamovibles» en la «defensa i blindatge» de la monarquia. 

Autodeterminació

Notícies relacionades

Després del qüestionament a la monarquia i a les eines de què disposa l’Estat per blindar aquesta institució, com el delicte d’injúries a la Corona que demanen eliminar del Codi Penal, Aragonès ha remarcat que l’ajuda més gran que pot oferir la seva formació en el camí cap a la república és treballar per l’autodeterminació de Catalunya. «La millor aportació que podem fer és avançar en el procés republicà català des d’una visió fraternal amb la resta de pobles de l’estat», ha sentenciat.

«El camí és república, és república catalana», ha remarcat el vicepresident del Govern, que ha carregat durament contra Felip VI després de recordar el discurs del 3 d’octubre del 2017. Així, ha demanat l’abdicació del monarca actual per trencar «tots els candaus del règim del 78 que estan limitant la llibertat dels pobles».