LA DESTINACIÓ

Els Fanjul, la família asturianocubana que sembla que acull Joan Carles a la República Dominicana

La relació del rei emèrit amb la dinastia sucrera desencadena el rumor del seu possible trasllat al país caribeny

zentauroepp54352873 el rey juan carlos y el presidente dominicano  danilo medina200804133914

zentauroepp54352873 el rey juan carlos y el presidente dominicano danilo medina200804133914

4
Es llegeix en minuts
María José Iglesias

Prenen força els rumors sobre el possible trasllat del rei Joan Carles a la República Dominicana i creix la curiositat per la família Fanjul, la dinastia asturianocubana, una de les fortunes més grans dels Estats Units, que ha aixecat un imperi amb el sucre, i sobretot, per dos dels seus membres: els germans Pepe i Alfonso (Alfie) Fanjul, un demòcrata i l’altre republicà, íntims amics del monarca emèrit des de fa dècades i que, pel que sembla, pot ser que hagin prestat ajuda al rei Joan Carles en aquests moments. Des que el rei Joan Carles va anunciar la seva intenció d’abandonar Espanya, i malgrat els rumors que el situaven a Estoril (Portugal), l’opció d’un ‘exili’ caribeny sembla ara l’opció més factible.

La relació entre els Fanjul i el monarca emèrit va començar a forjar-se als estius de Mallorca, en les reunions organitzades per Cristina Macaya a casa seva. Fa anys que Pepe i Alfie són amfitrions del pare de Felip VI en les seves propietats de Casa de Campo, a La Romana (República Dominicana), un Sotogrande caribeny, en què recalen aristòcrates, polítics com Felipe González, multimilionaris i artistes com Marc Anthony o Beyoncé. Un estat dins del mateix estat dominicà.

El «rei del sucre»

El fundador de la saga empresarial va ser Manuel Rionda Polledo, natural de Noreña (Astúries), que va emigrar a Amèrica el 1870, als 16 anys, i al qual a Wall Street va batejar com ‘el rei del sucre’. Alfonso, Pepe i els seus germans Alexander i Andrés es van criar en una casa del barri d’El Vedado, a l’Havana, envoltats de quadros de Goya, Murillo, Caravaggio, Boucher, Lebrun i Sorolla, amb visites de personatges de rellevància com els ducs de Windsor. Una casa que el castrisme va requisar i va convertir en Museu Nacional d’Arts Decoratives el 1964. El museu ha estat més tancat que obert, amb la sospita de la venda, a càrrec del Govern, de les obres que eren al seu interior.

El 1959, l’imperi industrial dels Fanjul a Cuba ocupava el tercer lloc en producció de sucre al món. Era una de les famílies més adinerades de l’illa als anys 50 i el més semblant a la noblesa en una república. Quatre ingenis sucrers, una dotzena de cases, quatre edificis d’apartaments i un port eren alguns dels béns que formaven el patrimoni de Lilian Gómez Mena i Alfonso Fanjul, pares dels empresaris que avui gestionen l’empresa familiar a Florida.

Explotació laboral

En aquell 1959 la revolució castrista va suposar l’expropiació d’empreses i béns i l’exili. El 1960 els Fanjul, igual que van fer famílies com els Bacardí, van haver de tornar a començar. Avui subministren dues de cada tres cullerades de sucre que es prenen als EUA. Fanjul Corp. és el refinador de sucre més gran del món, amb una producció de set milions de tones a l’any. Els seus productes són venuts sota les marques Domino i Florida Crystals, entre d’altres.

Els Fanjul, sobre els quals s’han abocat acusacions d’explotació laboral en el seu negoci, es van estendre a la República Dominicana, el lloc més semblant a Cuba, quan van adquirir l’ingeni sucrer Central Romana a la multinacional nord-americana Gulf & Western per 240 milions de dòlars. L’operació va incloure la compra de l’ingeni –el més gran del món, amb una producció de 300.000 tones de sucre a l’any, i en què treballen unes 30.000 persones–, així com de 971 quilòmetres quadrats de canyars i els 28 quilòmetres de Casa de Campo, un dels 10 complexos residencials més luxosos del planeta, al qual diuen que podria mudar-se Joan Carles I.

Parentiu llunyà

Notícies relacionades

Entre els Fanjul i els Borbó també pot buscar-se cert parentiu llunyà a través d’Edelmira Sampedro, que va ser comtessa de Covadonga pel seu casament amb Alfons de Borbó, primogènit d’Alfons XIII i tiet de Joan Carles. Edelmira era filla del milionari sucrer Pablo Sampedro i Ocejo, natural de Matienzo (Cantàbria), i de la cubana Edelmira Robato i Turro, filla de l’asturiana Edelmira Margarita Turro Rivera. L’avi d’Alfie, José Gómez-Mena, conegut com Don Pepe, es va casar en segones núpcies amb Elizarda Sampedro, germana d’Edelmira. Va arribar a ser ministre d’Agricultura de Cuba, fundador de la companyia Destiladora San Nicolás i propietari de la Nueva Compañía Azucarera Gómez-Mena. L’única filla de Don Pepe, Lilliam Gómez-Mena Seiglie, es va casar amb Alfonso Fanjul Estrada, el pare d’Alfie.

Alfie i Pepe, amics dels Bush i els Clinton, mantenen opinions polítiques oposades. El primer ha visitat Cuba en diverses ocasions i s’ha mostrat partidari del final de l’embargament. Va ser un dels 40 empresaris que va firmar la carta enviada a Obama demanant la retirada de les mesures que impedeixen comerciar als negocis nord-americans amb l’illa. Pepe Fanjul està més pròxim a les tesis republicanes. En el que estan d’acord és en aquest afecte incondicional que processen al rei Joan Carles.