CORRUPCIÓ

El jutge asseu a la banqueta González en dues peces del 'cas Lezo'

El magistrat obre judici oral contra l'expresident madrileny i 29 persones més per la compra d'Emissao i Inassa

Se li imputa malversació i frau pel presumpte cobrament de comissions en la compra de l'empresa brasilera

ignacio-gonzalez-castro

ignacio-gonzalez-castro / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El jutge de l’Audiència Nacional Manuel García-Castellón ha obert judici oral en dues de les peces del ‘cas Lezo’, per les quals un total de 29 persones amb l’expresident de la Comunitat de Madrid Ignacio González al capdavant s’asseuran al banc dels acusats. Una és la relativa a l’adquisició pel Canal d’Isabel II d’Inassa per part de l’equip d’Alberto Ruiz-Gallardón, i l’altra és per Emissao, en la qual s’ha investigat el presumpte repartiment de comissions il·legals per part de González i altres exresponsables de l’empresa pública madrilenya.

En la peça en la qual s’investiga la compra de la brasilera Emissao pel Canal d’Isabel II i el presumpte repartiment de comissions, Anticorrupció demana vuit anys de presó i 19 d’inhabilitació per a González per frau a l’Administració i malversació. També demana set anys de presó i 16 d’inhabilitació per al que era la seva mà dreta, Edmundo Rodríguez Sobrino. Al costat seu, García Castellón inclou quatre persones més.

El fiscal explicava al seu escrit que el procés de compra d’Emissao es va dur a terme a través de les societats Canal Extensia i Inassa entre el 2012 i el 2014, i va estar «plena d’il·licituds», ja que va suposar «una sortida indeguda de fons públics» de l’Administració autonòmica per un import entre 6,8 i 9,7 milions d’euros, a causa del «sobrepreu pagat en la seva adquisició».

El jutge recorda en la seva interlocutòria que el fiscal també demanava que els acusats siguin també condemnats a indemnitzar el Canal d’Isabel II amb 2 milions d’euros en concepte de responsabilitat civil, conjunta i solidària. Alguns dels imputats han procedit ja a ingressar quantitats per reparar el possible perjudici causat, entre ells Rodríguez Sobrino, que va ingressar 2,7 milions de dòlars, informa Europa Press. 

Pla de González

Anticorrupció afirmava que tot es va deure al «pla ideat» per González i pel qui va ser la seva ‘mà dreta’ i expresident d’Inassa Edmundo Rodríguez Sobrino; l’exdelegat del Govern a Ceuta Luis Vicente Moro (vinculat a la mercantil Essentium); l’exgerent d’Inassa Diego García Arias, i l’exdirector d’una altra filial del Canal Ramón Navarro, pel qual s’haurien repartit 5,4 milions de dòlars (més de 4,8 milions d’euros) en comissions il·legals amb càrrec a aquest sobrepreu.

Per a això haurien comptat amb la «col·laboració essencial» del propietari d’Emissao, Sebastiao Cristovam, que va incrementar el preu de venda per «facilitar el repartiment dels fons públics», per la qual cosa es demanen per a ell sis anys i mig de presó. A més, l’exdirectora del Canal María Fernanda Richmond «va ocultar deliberadament» als altres membres del Consell d’Administració aquestes circumstàncies «a fi d'aconseguir que hi votessin favorablement, com així van fer». Per a ella, demana cinc anys de presó per malversació.

Inassa

Notícies relacionades

El jutge també ha acordat l’obertura de judici oral de la peça en què es va investigar la compra de la societat colombiana Inassa pel Canal d’Isabel II el 2001. Anticorrupció demana set anys de presó i 15 d’inhabilitació absoluta per als exconsellers madrilenys Pedro Calvo i Juan Bravo, antics col·laboradors de qui va ser alcalde de Madrid i president de la Comunitat de Madrid Alberto Ruiz-Gallardón.

Als dos exconsellers se’ls imputa un delicte de malversació en concurs amb prevaricació, igual com als altres 20 processats en aquesta causa, tots ells tècnics i exconsellers de l’empresa pública d’aigües així com gestors i mitjancers en l’operació, per a qui la fiscalia reclama entre sis i set anys de presó i entre 12 i 15 anys d’inhabilitació absoluta.