EL LABERINT CATALÀ

Puigdemont 'torna' davant l'horitzó electoral

El sobiranisme assisteix dividit a l'acte a Perpinyà de l'expresident

JxCat s'hi aboca i espera pistes i directrius de cara als comicis

zentauroepp52544707 correction   european member of parliament and former catala200228215430

zentauroepp52544707 correction european member of parliament and former catala200228215430 / RAYMOND ROIG

3
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre

El país de la majoria dels independentistes catalans no s’acaba a la frontera francesa, ni als límits amb Aragó o el País Valencià. «De Salses a Guardamar i de Fraga a Maó», diu el vell adagi per delimitar el territori dels Països Catalans. Doncs bé: Carles Puigdemont és, des d’aquest divendres, dins d’aquesta àrea per primera vegada des que, fa dos anys i tres mesos, va declarar la independència i dos dies després va fugir a Bèlgica. L’expresident protagonitza, aquest dissabte, a Perpinyà, a només 30 quilòmetres de territori espanyol, un gran acte que el sobiranisme afronta amb expectació, però molt dividit, pel xoc intern d’estratègies i per la imminència de les eleccions.

Puigdemont ha aterrat a Carcassona a primera hora de la tarda, protegit per la seva immunitat com a eurodiputat. A l’espera que el Parlament Europeu es pronunciï sobre la seva extradició a Espanya, l’expresident s’ha vist amb prou ànim per trepitjar territori francès. Continua sent un dels principals actors de la política catalana i s’espera que aquest dissabte a Perpinyà contribueixi a aclarir l’horitzó electoral de JxCat, la seva formació política. En l’espai postconvergent conviuen ara mateix diverses famílies i propostes; l’acte hauria de servir per començar a posar ordre en el camí cap a les eleccions al Parlament.

«Hem entrat a Catalunya», ha escrit poc després a Twitter, al costat d’una foto en la qual se’l veu al monument anomenat Porta dels Països Catalans de Salses.  I després ha sigut aclamat en el partit de rugbi que enfrontava la USAP de Perpinyà amb el Rouen.

Entre 70.000 i 100.000 assistents

Puigdemont no estarà ni de bon tros sol en l’acte de demà. El Consell de la República, l’entitat que organitza formalment l’acte, espera que entre 70.000 i 100.000 catalans del sud es desplacin a Perpinyà per veure el seu referent polític. Les autoritats de la ciutat francesa, que pràcticament doblarà la seva població, seguiran de ben a prop l’acte.

Però els principals destinataris del missatge són al sud de la frontera. En la formació de Puigdemont esperen el seu discurs «entre l’expectació i la confiança que el seu missatge sigui revelador, esclaridor». El president Quim Torra, tots els consellers de JxCat i tots els senadors i diputats al Congrés i al Senat del partit seran a Perpinyà, i també Artur Mas. La setmana que ve es preveuen reunions entre els principals representants postconvergents i l’expresident sobre les llistes electorals.

Recels d’ERC i la CUP

Notícies relacionades

Tot i que el Consell per la República –un organisme creat per mantenir viva la influència política dels exiliats– insisteix que no serà un acte partidista ni de precampanya, tant la llista d’assistents com el desenvolupament previst de la cerimònia impulsen les suspicàcies. Només intervindran en directe els tres candidats de JxCat a les últimes eleccions europees (Toni Comín i Clara Ponsatí, a més de Puigdemont), mentre que els líders d’ERC, Oriol Junqueras i Marta Rovira, ho faran per vídeo. El partit republicà envia una delegació de perfil baix: no aniran a Perpinyà ni el vicepresident Pere Aragonès ni cap dels seus consellers. La portaveu parlamentària, Anna Caula, i el líder del grup municipal de Barcelona, Ernest Maragall, seran els seus representants. I la CUP ni tan sols hi estarà, perquè «formalment no participa en el Consell per la República» i perquè «certs partidismes s’entreveuen en el desenvolupament d’aquest acte».

A l’espera de saber si Puigdemont té intenció d’encapçalar la llista de JxCat, tot i que sigui de manera simbòlica –Mas ja va dir fa uns quants dies que, en aquest cas, hauria de deixar clar que no podrà ser president per la seva situació processal–, Junqueras ja va fer un pas en aquesta direcció. El líder d’ERC va afirmar que confia en la justícia europea per poder ser l’aspirant del seu partit.