Sánchez tem perdre el recolzament d'ERC per als Pressupostos

El Govern intentarà que la votació al Congrés no coincideixi amb les eleccions catalanes

El PP ultima una querella contra Torra per no renunciar al càrrec de president

zentauroepp51629147 spanish caretaker prime minister  socialist pedro sanchez  d200107125202

zentauroepp51629147 spanish caretaker prime minister socialist pedro sanchez d200107125202 / PIERRE-PHILIPPE MARCOU

3
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol / Juan Ruiz Sierra / Pilar Santos

Quim Torra té a les seves mans crear el pitjor escenari possible per a la nova etapa de diàleg que intenta obrir Pedro Sánchez. La potestat de decidir la data de les eleccions catalanes permet al president influir sobre els Pressupostos Generals de l’Estat, fet que situa ERC  en una tessitura incòmoda. En plena campanya, ¿recolzarien els republicans els comptes a Madrid? Tot i que hi ha veus en el partit d’Oriol Junqueras que consideren que els comicis no arruïnen necessàriament el suport a un projecte progressista, el Govern sospita que puguin aguantar la pressió i dona per fet que el camí es complica. En les anàlisis de l’Executiu, les dues millors opcions eren unes eleccions ràpides, a l’abril, o ja passat l’estiu. Totes dues deixaven ERC lliure de pressió per a una votació que Sánchez volia portar al Parlament al juny. Ara el president podria adaptar la tramitació pressupostària perquè la votació final no depengués del ritme electoral a Catalunya. 

L’Executiu ha assumit que Torra tensarà tot el possible perquè els seus encara socis en el Govern no treguin rèdit d’un pacte a favor del diàleg, i que aquesta estratègia inclou posar-los contra les cordes, atiant l’opinió pública catalana contra l’«Estat opressor» perquè qualsevol pacte amb Sánchez es vegi com una traïció a la causa independentista. En aquest context, admet la Moncloa, és impossible determinar si els republicans es mantindran ferms en el recolzament fonamental, l’aprovació dels Pressupostos, o bé es distanciaran de Madrid. 

Fonts governamentals indiquen que, probablement, el partit independentista es vegi obligat a anar movent la seva posició en funció dels esdeveniments, les enquestes i del tipus de campanya que plantegi JxCat. A la Moncloa admeten que la maniobra de Torra va ser una jugada intel·ligent perquè obre la contesa electoral, es pot arrogar haver aprovat els Pressupostos catalans i, a més, guarda en secret la carta més important: la data dels comicis. 

Fins que no la faci pública, el president obliga la Moncloa a jugar amb diversos escenaris per protegir els Pressupostos Generals, sense l’aprovació dels quals la legislatura no podria continuar. L’anunciat aquest dimarts situa les eleccions com a molt aviat el mes de maig. La Moncloa calcula que, si són aquell mes, al juny ERC podria recolzar els comptes públics sense més tensions. No obstant, si Torra les fixa per al juny, els republicans tindrien complicat fer campanya a Catalunya mentre donen vots a favor de Sánchez a Madrid. En aquest cas, indiquen fonts governamentals, no és descartable que el tràmit parlamentari es demorés fins després de vacances. Totes les anàlisis passen per aplanar al màxim el camí d’ERC. 

De moment, tot es mou en el terreny del voluntarisme. La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, va desitjar després de conèixer els plans de Torra que les eleccions no enterboleixin l’aprovació pressupostària i ERC continua dient que la taula de diàleg entre governs ha de ser impermeable als sotracs de la política. No obstant, tot està en l’aire. Tot, tret de l’entrevista entre Sánchez i Torra, que continua a l’agenda de tots dos per al dijous 6 de febrer. El Govern va decidir tancar-la dilluns a la tarda, després d’assistir amb inquietud a l’esbroncada entre JxCat i ERC al Parlament i valorar fins a quin punt convenia ajudar a calmar la situació, justament, per evitar unes eleccions en el pitjor moment. 

«Usurpació de càrrec»

Notícies relacionades

Mentrestant, el president del PP, Pablo Casado, va tornar a amenaçar Torra de presentar una querella per «usurpació» de càrrec públic. Els conservadors ja van advertir el 10 de gener que el denunciarien per aquest delicte quan van veure que desatenia el Tribunal Suprem, que havia confirmat la pèrdua de l’escó dictaminada per la Junta Electoral Central (JEC). Un portaveu de l’equip jurídic que Casado ha muntat per marcar de prop el Govern de coalició i els independentistes va informar que l’està ultimant i la presentarà en «els pròxims dies». El líder del PP ha inclòs en aquest departament, entre d’altres, Enrique López (actual conseller de Justícia de la Comunitat de Madrid i exportaveu del Consell General del Poder Judicial, CGPJ) i Fernando de Rosa (senador i exvocal del CGPJ). Casado ho veu com una part més del «Govern a l’ombra» que està preparant perquè no sap «el que durarà la legislatura», va apuntar. 

Fa setmanes que el PP defensa que Torra està «inhabilitat» pel Tribunal Suprem, obviant que aquesta institució no s’ha pronunciat encara sobre aquest extrem, ja que encara ha de decidir sobre la resolució de la JEC que li va retirar l’acta de diputat, cosa que encara tardarà setmanes. No obstant, des del punt de vista dels conservadors, qualsevol decisió del president, qualsevol firma (en els Pressupostos catalans o en la convocatòria de les eleccions, per exemple), «no tindrà validesa jurídica».