a l'espera del 'cas Junqueras'

La justícia belga ajorna la decisió sobre Puigdemont fins que s'aclareixi la seva immunitat

La defensa de l'expresident i els exconsellers Puig i Comín havia sol·licitat aquesta mesura

zentauroepp50639651 former catalan leader carles puigdemont and his lawyer paul 191029085110

zentauroepp50639651 former catalan leader carles puigdemont and his lawyer paul 191029085110 / JOHANNA GERON

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez / Bruselas

Nova garrotada per alTribunal Suprem espanyol en la tramitació de l’euroordre cursada el 14 d’octubre contra Carles Puigdemont i els exconsellers Toni Comín i Lluís Puig. El Tribunal de Primera Instància neerlandòfon de Brussel·les, responsable d’examinar el cas, ha decidit ajornar fins al 3 de febrer la vista sobre l’execució de l’ordre de detenció i entrega europea contra els tres polítics catalans fins a aclarir si el líder independentista català i Toni Comín tenen immunitat com a eurodiputats.

Es tracta d’un dels arguments que ha esgrimit l’equip de defensa dels polítics catalans en les al·legacions per escrit remeses al jutge belga responsable d’examinar el cas. Segons la seva interpretació, la tramitació de l’euroordre ha de quedar paralitzada fins que quedi resolt el tema de la immunitat que aquest dijous té una cita important a la cort europea amb seu a Luxemburg. 

Després de conèixer-se la decisió, Puigdemont ha mostrat la seva confiança que finalment no s’accepti l’euroordre: «Hem confiat des de fa mes de dos anys en la justícia europea. Teníem raó a confiar-hi, en Bèlgica, Alemanya i Escòcia. Veurem què decideix Luxemburg. La decisió s’ha de basar en la independència judicial i no tinc res més a afegir. Han de fer la seva feina lliures de pressions».

Lagran sala del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), formada per 15 jutges, s’ha de pronunciar aquest dijous sobre l’abast de la immunitat del líder d’ERC, Oriol Junqueras, que també va treure un escó en les eleccions europees del maig passat i que, igual com Puigdemont i Comín, no han sigut reconeguts com a tal al no acudir a la Junta Electoral Central a acatar la Constitució, tot i que en el seu cas va ser per la negativa del Tribunal Suprem a deixar-lo sortir de presó. 

Cobert per la immunitat

Notícies relacionades

En les seves conclusions del 12 de novembre, l’advocat general del TJUE, Maciej Spuznar, ja va concloure que el líder independentista republicà, condemnat en els judicis del procés a 13 anys de presó per sedició i malversació, hauria d’haver sigut reconegut com a eurodiputat i, per tant,  hauria d’haver estat cobert per la immunitat parlamentària.

De moment, la Cambra del Consell de Brussel·les –tal com es coneix el tribunal de primera instància encarregat de resoldre les euroordres– ha decidit ajornar el cas durant una vista breu que arrencava passades les dues de la tarda i a la qual han assistit els tres polítics catalans acompanyats dels seus advocats.