Els presos, primera batalla de les Corts

La dreta pressiona el PSOE perquè les meses suspenguin immediatament els diputats empresonats

Els partits independentistes responsabilitzen Pedro Sánchez del futur dels seus dirigents

zentauroepp48244730 madrid 20 05 2019 politica  los presos pol ticos electos  or190520113028

zentauroepp48244730 madrid 20 05 2019 politica los presos pol ticos electos or190520113028 / DAVID CASTRO

4
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol / Pilar Santos

La 13è legislatura arrenca aquest dimarts, a cinc dies de la tornada a les urnes, amb un conflicte per resoldre que enterbolirà el que queda de campanya electoral: la probable suspensió dels presos independentistes que van sortir elegits en els comicis generals del 28-A. ElPP, Ciutadans i Vox exigeixen al PSOE, que presidirà el Congrés i el Senat, que l’apliqui immediatament i anul·li els drets parlamentaris d’Oriol Junqueras (ERC), Jordi Sànchez, Jordi Rull, Josep Turull (JxCat) a la Cambra Baixa, i de Raül Romeva (ERC) a l’Alta. Les formacions separatistes assenyalen els socialistes com a responsables d’una decisió que haurà d’executar el nou Parlament. La situació és inaudita. Els cinc presos acudiran aquest dimarts a la sessió constitutiva de les Corts, votaran per elegir la configuració de la Mesa (l’òrgan sobre el qual el Tribunal Suprem posa la missió de suspendre’ls), i jurar o prometre la Constitució per ser parlamentaris de ple dret. 

Els presos tornaran al Congrés i al Senat sota fortes mesures de seguretat, on ja van ser aquest dilluns per tramitar les seves credencials com a parlamentaris. Traslladats des de la presó de Soto del Real, van arribar a les deu del matí a Madrid, escortats per agents de paisà. A les cambres els van rebre els seus companys de partit i van aprofitar el tràmit de les actes per gravar uns missatges en vídeo en què van defensar els seus drets. A diferència de la resta de parlamentaris, els presos no van poder emportar-se el telèfon i l’ipad  que entreguen les Corts. Els maletins marrons amb l’emblema oficial de les cambres els hi van guardar els seus companys. No van poder fer declaracions davant els mitjans perquè ho tenien prohibit, però quan els van preguntar com estan, van aixecar el polze.

Aquest dimarts hi tornaran a les deu. Junqueras, Sànchez, Rull i Turull, al Congrés. Romeva, al Senat. Les seves famílies seran a les tribunes dels convidats dels dos hemicicles per presenciar la constitució de les Corts que dona inici a la 13a legislatura. Per motius de seguretat, els presos accediran directament al ple. No tenen permís per estar en altres sales parlamentàries i quan acabi la sessió el previst és que els baixin directament a l’aparcament subterrani per tornar a Soto del Real.

Mur de contenció

Els presos seran l’epicentre de la sessió i del primer gran debat d’aquesta legislatura. El PP considera que les meses del Congrés i el Senat, la presidència del qual Pedro Sánchez vol que tinguin Meritxell Batet i Manuel Cruz (PSC), respectivament, han de ser el “primer mur de contenció” davant el desafiament independentista. Aquesta expressió va utilitzar aquest dilluns Ana Pastor, expresidenta d’aquest òrgan de la Cambra baixa i que hi continuarà com a vicepresidenta, a proposta de Pablo Casado.  Els populars van exigir al president del Govern ‘in pectore’ que ell i els seus parlamentaris prenguin les iniciatives que siguin necessàries perquè els presos independentistes siguin suspesos de manera “immediata”.

La pressió de Ciutadans arribarà aquest mateix dimarts via escrit a la nova Mesa, a la qual demanaran que actuï amb “absoluta celeritat” per impedir que els diputats que es troben en presó preventiva pel procés puguin exercir els seus drets com a parlamentaris. Santiago Abascal, líder de Vox, va remarcar el divendres que entén que el Tribunal Suprem hagi permès que prenguin possessió de les seves actes perquè respecten “la legalitat”, però que la seva missió prioritària serà canviar-la i “castigar els qui actuen deslleialment” amb el “projecte nacional”.

Des de les files independentistes assenyalen el PSOE com a responsable de la possible suspensió dels presos. Volen remarcar que existeix una presumpta contradicció entre el missatge de Pedro Sánchez apostant per l’apaivagament  i la realitat: un Parlament presidit per socialistes que anul·la les actes dels líders de l’1-O.

Elscomuns, presents a la Mesa amb el diputat Gerardo Pisarello, aposten per defensar els “drets” dels presos.

Informe dels lletrats

El previsible és que la nova Mesa elegida aquest dimarts demani un informe als lletrats parlamentaris per aclarir com ha de procedir davant l’ofici del Suprem, que comunica a les cambres que els seus propis reglaments preveuen la suspensió dels diputats processats en ferm i que es trobin presos, informa Ángeles Vázquez. Segons fonts jurídiques, no és necessari establir cap debat sobre això, ja que en els reglaments queda clar que han de procedir a la suspensió.

Notícies relacionades

En cas de fer-se efectiva la retirada dels drets parlamentaris dels presos, s’ha de veure si JxCat faria córrer la llista per preservar els seus escons. En el cas de Junqueras, ja ha avançat que cedirà el seu lloc al Congrés després de diumenge, ja que prefereix assumir l’acta d’eurodiputat en els comicis del 26-M.

Pastor i García-Escudero, a les meses

En una reunió amb els diputats i senadors del PP, el secretari general, Teodoro García Egea, va revelar quins membres formaran part de les Meses del Congrés i el Senat. A la primera Cambra hi haurà la presidenta sortint, Ana Pastor, i Adolfo Suárez Illana, mentre que els tres llocs del PP a la Mesa del Senat els ocuparan Pío García-Escudero, que també és president sortint de la institució, Rafael Hernando i Salomé Pradas.