Primer dia dels presos a les Corts

Junqueras, Rull, Turull i Sànchez obtenen les seves actes de diputats i Romeva, de senador

ERC i el PDECat veuen els dirigents "feliços" de poder exercir els seus drets

3
Es llegeix en minuts
I. Mármol / P. Santos/ M.A. Rodríguez

Els presos independentistes elegits a les urnes de les generals el 28-A ja tenen les seves actes de parlamentaris, condició que obtindran finalment aquest dimarts, quan jurin o prometin la Constitució en el ple que obre la legislatura. 

Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull (JxCat) i Oriol Junqueras (ERC) han arribat al Congrés sota fortes mesures de seguretat a les deu del matí. Han viatjat des de la presó de Soto del Real en cotxes policials fins a l’aparcament subterrani de la Cambra Baixa, al qual han accedit per l’entrada de la carrera de San Jerónimo driblant la premsa que els esperava al carrer Zorrilla. Del pàrquing han accedit directament a la primera planta. Allà, esperant-los, hi havia alguns dels seus companys de files (també de Bildu) esperant per rebre’ls. Després de saludar-los ràpidament, els diputats han entrat a les sales on han presentat les seves credencials. En una mica més d’una hora han sortit. Al Senat, la mateixa operació s’ha repetit amb Raül Romeva (ERC). 

Mentre realitzaven els tràmits al Congrés, els presos han aprofitat per gravar uns missatges en vídeo, que han pujat a les xarxes socials. 

Els dirigents independentistes no s’han pogut emportar els ‘ipads' i telèfons mòbils com la resta de parlamentaris. Les carteres, que sí que els han sigut entregades, els les han guardat els seus companys de partit.

Fonts d’ERC i JxCat que han estat amb els presos diuen que els han vist “bé”,“feliços de poder ser diputats” i “força nerviosos”després de tant temps en pressió. 

Expliquen que, al ser traslladats des de Soto del Real en cotxes i no en furgons han pogut veure “la vida normal als carrers” per les finestretes.

Després del pas dels presos per les dues cambres, el portaveu al Congrés d’ERC, Gabriel Rufián,  ha llegit una carta firmada per Junqueras i Romeva: "Avui hem pogut sortir de la presó i abraçar els nostres amics i companys del grup parlamentari d’Esquerra. I ho hem fet gràcies als vostres vots", ha llegit Rufián. Un text en el qual posava de relleu la importància de les "urnes" davant la "repressió" que, asseguren, exerceix l’Estat. "Tindrem l’oportunitat de mirar a la cara els que ens volen tancats a la presó, callatssotmesos silenciats", sentenciava. 

whatsapp-video-2019-05-20-at-114831 / periodico

La diputada de JxCat Laura Borràs ha explicat, després del tràmit, que els presos els han transmès que "la seva determinació, la seva força i el seu compromís amb el poble de Catalunya està intacte". "Ells volen exercir la seva feina. Parlem sempre d’impediments, però aquests els prendran el Suprem o la Mesa del Congrés. Ells estan convençuts que la Mesa defensarà els drets dels diputats i això implica també defensar-los a ells", ha assenyalat.

Notícies relacionades

Els presos han pogut fer aquest tràmit autoritzats pel Tribunal Suprem. Aquest dimarts tornaran a sortir de la presó a primera hora del matí per ser presents en les sessions constitutives de les Corts, que se celebren de forma paral·lela en plens al Congrés i al Senat, que comencen a les deu. 

La previsió és que els presos tornin a ser traslladats com aquest dilluns i que accedeixin directament des dels aparcaments de les cambres als hemicicles, sense passar per despatxos i sense permís per sortir del ple. Els seus familiars podran ser a la tribuna de convidats. En les dues sessions hauran de jurar o prometre la Constitució. Després es constituiran les noves meses de les dues cambres. Excepte si hi ha sorpreses, Meritxell Batet presidirà el Congrés i Manuel Cruz el Senat. Quan acabin les sessions, entorn de les dues, els presos tornaran a Soto del Real. 

Temes:

Congrés