Tancament de campanya

Iglesias fa una última crida als votants del PSOE

"El vot de qualsevol val igual que el vot de Botín", va sentenciar

Del resultat que obtinguin dependrà el futur d'Iglesias dins del partit

undefined47911581 pablo iglesias190426230640

undefined47911581 pablo iglesias190426230640 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Última crida de Pablo Iglesias als votants socialistes perquè pugin al tren d’Unides Podem aquest diumenge. El líder morat espera donar la sorpresa a les urnes i tornar a posar en evidència la demoscòpia que, assegura, els han donat per morts més d’una vegada. Apel·lant, per última vegada en aquesta campanya electoral, a la Constitució i presumint un pacte entre el president del Govern, Pedro Sánchez i els d’Albert Rivera, Iglesias va llançar un últim crit alsindecisos  de l’esquerra i alsque no estan contents  amb la política. D’aquests dependrà la força negociadora d’Unides Podem al Congrés i, a més, el futur del secretari general al capdavant del partit.

Els eixos clau sobre els quals Unides Podem ha estructurat la seva estratègia van tornar a ser presents aquest divendres a l’amfiteatre a l’aire lliure del parc lineal del Manzanares, a Madrid, l’acte més multitudinari de la campanya. Davant de6.000 persones, segons l’organització, Iglesias va tornar a atacar els poderosos, a encoratjar la por a un acord entre socialistes liberals i a llegir els articles de la carta magna que diu que no es compleixen. Va tancar, així, dues setmanes en què ha anat de menys a mes, enfortint-se amb el pas del temps, sobretot, a partir de la celebració dels debats de RTVE AtresMedia en els quals va provar d’allunyar-se de les discussions i del clima de crispació predominant. 

Ara, veus dins del partit defensen que enrere va quedar aquest escenari inicial en el qual Unides Podem estava en caiguda lliure en la demoscòpia, colpejats per la traïció del cofundador del partit, Íñigo Errejón, que va anunciar d’improvís la seva marxa a Más Madrid i amb un líder desaparegut els tres mesos anteriors a la convocatòria d’eleccions. Els morats van saber aprofitar l’escàndol de les clavegueres de l’estat per tornar a un discurs més propi dels inicis de la formació i que es creia oblidat. El pas d’Iglesias per l’Audiència Nacional  per personar-se com a acusació en la investigació sobre la trama policial de la qual havia sigut objecte Podem el 2016 per impedir la seva entrada en el Govern els va situar en el focus mediàtic, preparats per arrencar la seva lluita pels indecisos. 

Indecisos, socialistes i desencisats

Notícies relacionades

Iglesias va tornar a buscar el vot dels que tenen pensat votarSánchez, que va demanar diferenciar entre "els embolcalls sense contingut" i aquells que porten garanties per aplicar polítiques d’esquerres. Després, va esgrimir que la papereta d’Unides Podem suposa un "vot doble" per frenar la dreta del PPCs Vox i per implantar un programa progressista, buscant convocar a les urnes els indecisos. Finalment, va sentenciar que "diumenge és un dia estrany perquè aquell dia el vot de qualsevol val igual que el vot de Botín, que el de Florentino Pérez i que el de Villar Mir", una picada d’ullet als desencisats amb la política. 

En mans d’aquests votants queda ara, no només la capacitat de negociació d’Unides Podem en la pròxima legislatura i la possibilitat d’una majoria progressista, sinó quin serà el paper que jugui Iglesias dins del partit en els pròxims anys. Si es compleixen els pronòstics, aconseguirien una trentena de diputats, la meitat dels que tenen ara, la qual cosa situaria el dirigent madrileny al disparador de sortida, amb Irene Montero com una més que previsible substituta per dirigir la formació. No obstant, tot queda en conjectures fins que diumenge a la nit demostrin si han aconseguit convèncer elsindecisos,  progressistes desencisats