Puigdemont llança un altre dard a ERC i critica la Mesa del Parlament per suspendre'l com a diputat

L'expresident afirma, davant Ciutadans i el PP, que sí que podrà ser candidat a les europees

«Demano el vot contra els que volen silenciar-nos, deshumanitzar-nos o afusellar-nos simbòlicament», diu

zentauroepp46768360 l expresident carles puigdemont durant l atenci  als mitjans190130142605

zentauroepp46768360 l expresident carles puigdemont durant l atenci als mitjans190130142605 / Natalia Segura

1
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

L’expresident Carles Puigdemont s’ha convertit en el protagonista únic de la campanya electoral de Junts per Catalunya (JxCat) de cara a les eleccions espanyoles del 28-A. Puigdemont ha liderat, per videoconferència, una compareixença sense preguntes al costat del president Quim Torra i la número dos de Junts per Catalunya (JxCat)Laura Borràsi el candidat per Girona, Jaume Alonso-Cuevillas, en la qual ha carregat contra la decisió de la majoria de la Mesa del Parlament, presidida pel republicà Roger Torrent, d’avalar la decisió de suspendre’l com a diputat.

En un to combatiu, Puigdemont s’ha queixat d’un sistema judicial espanyol “prevaricador” per la decisió del jutge Llarena de suspendre’l com a diputat. “I una majoria de la Mesa del Parlament ho va donar per bo –s’ha queixat– i jo no ho dono per bo, lluitarem fins al final”. Puigdemont ha assegurat que, malgrat que no hi ha “cap argument jurídic” que avali la petició de populars i taronges d’“apartar-nos de les llistes europees, són capaços de fer-ho”.

“Ens volen apartar, ens voldrien veure a terra amorrats, rendits”, ha denunciat, reclamant el recolzament per deixar els seus adversaris “amb un pam de nas”, ha afegit, acusant els seus adversaris de recórrer a la justícia espanyola quan l’europea no els dona la raó o creuen que no els la donarà. “Els estàndards espanyols no colen”, ha denunciat, criticant una vegada més la qualitat de la democràcia espanyola i de la justícia, que ha acusat de fer “tripijocs” i actuar de vegades “com un disc sol·licitat”. En aquest sentit ha descrit la “cultura política autoritària de l’Estat” que actua “traient-te d’enmig”.

Torra eludeix parlar de la JEC

Notícies relacionades

El president Torra ha eludit parlar explícitament de l’expedient que li ha obert la Junta Electoral central pel seu missatge polític en favor de l’independentisme durant la Diada de Sant Jordi i la carta en un mateix sentit enviada a tots els funcionaris de la Generalitat en campanya electoral. “Tot s’hi val, sigui la Junta Electoral Central, el Suprem, les clavegueres de l’Estat per anar contra els que defensen la idea de la independència”, s’ha queixat.

Per la seva part, Cuevillas ha sentenciat: “No volem continuar vivint en un Estat demofòbic i autoritari”.