LA INTERNACIONAL ULTRA

OpenDemocracy descobreix els vincles d'una organització de recolzament a Vox amb els ultres dels EUA, Rússia i Itàlia

CitizenGO i la seva secció espanyola, Hazte oir, contrària a l'avortament i al matrimoni gai, obté donatius sense límits i denigra Ciutadans i PP, els rivals d'Abascal

L'organització manté en la seva junta directiva un milionari rus, soci d'un magnat ultraortodox sancionat als EUA, i un polític italià acusat de corrupció

zentauroepp47231012 picture shows a bus chartered by conservative association  h190426193521

zentauroepp47231012 picture shows a bus chartered by conservative association h190426193521 / CARLOS MORENO

2
Es llegeix en minuts
El Periodico

OpenDemocracy (OD), una pàgina web amb base a Londres especialitzada a fomentar i aprofundir el debat ciutadà sobre la democràcia, ha publicat una detallada investigació sobre el finançament i les maneres d’actuar de CitizenGO, un polèmic grup de campanyes polítiques amb seu a Madrid, avalat per ultraconservadors nord-americans i russos, que està treballant en tot Europa per atreure votants cap a grups d’extrema dreta en les pròximes eleccions al Parlament Europeu, el 26 de maig, i en les eleccions legislatives a Espanya aquest pròxim diumenge.

Un reporter encobert de la plataforma es va presentar com un possible donant davant d’Ignacio Arsuaga, president de CitizenGO i la seva secció espanyola Hazte oir, que ha mobilitzat durant aquesta campanya autobusos en contra dels drets dels gais i les "feminazis" i que ha protagonitzat peticions 'on-line' per abolir el matrimoni homosexual, l’educació sexual a les escoles i l’avortament. Aquest, segons la informació publicada per OD, li va detallar com realitzar "donacions indirectes" a Vox, com eludir les limitacions legals al finançament de partits polítics o com entregar diners a la formació política "de forma anònima", la qual cosa va contra la llei. També li va explicar com pensava fer campanya en favor de la formació ultradretana, més que donant-li suport públicament, denigrant els seus rivals en les eleccions, PP i Ciutadans. 

Connexió amb Rússia i Trump

En la junta directiva de CitizenGO figura Alekséi Komov, un milionari rus conegut per verbalitzar opinions homòfobes i amb vincles amb Konstantin Malofeev, un oligarca d’aquest mateix país sancionat pel seu paper en l’annexió de Crimea, i Luca Volontè, exdiputat italià de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa i processat per corrupció. A més, sempre segons la mateixa font informativa, la constitució de CitizenGO va comptar amb l’ajuda d’un "consultor tecnològic" i d’un "finançador polític" vinculat a la campanya de Donald Trump. La línia defensada per CitizenGO i Hazte oir coincideix a grans trets amb la línia editorial que està seguint el canal RT, finançat directament pel pressupost federal rus, que destaca les ensopegades en què incorren les altres dues formacions de la dreta espanyola, amb les quals Vox es disputa el vot.

Durant la seva conversa amb el periodista encobert, Arsuaga va revelar que tenia importants contactes amb Fidesz, el partit de Viktor Orbán acusat de laminar l’estat de dret a Hongria, i la Lliga, de Matteo Salvini, a més dels ultresd’Alternativa per Alemanya, que "informa" de les seves activitats. 

Carta a Timmermans

Després de la publicació de les troballes d’OpenDemocracy, diversos legisladors europeus han escrit una carta a Frans Timmermans, campió de la transparència en la Comissió Europea, en la qual van assenyalar que les revelacions d’OpenDemocracy "mereixen una investigació urgent al més alt nivell per part de la Comissió Europea i les autoritats nacionals competents". La diputada britànica Molly Scott Cato ha fet una crida a l’"acció contundent i immediata... a protegir la integritat del procés democràtic", de cara també a les eleccions al Parlament Europeu. "CitizenGo és un exemple", ha afegit, de com "sovint l’extrema dreta... es presenten com a protectors de la vida, la llibertat i la família", mentre que "sota aquesta fina capa resplendeix, massa sovint, una agenda política sinistra".

Notícies relacionades