CITA AMB LES URNES

La JEC expedienta de nou Torra per emetre missatges partidistes en el discurs de Sant Jordi

L'organisme ha assegurat que alguns missatges es corresponen a aquells que han enviat formacions que es presenten a les eleccions

zentauroepp47860000 torra declaracion sant jordi190423091125

zentauroepp47860000 torra declaracion sant jordi190423091125 / Jordi Bedmar

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Junta Electoral Central ha acordat incoar expedient sancionador al president de la Generalitat, Quim Torra, pel missatge institucional del dia de Sant Jordi i per enviar correus electrònics als funcionaris catalans, doncs considera que en els dos casos va fer servir expressions identificables amb missatges electorals de partits.

Ciutadans va presentar una denúncia contra Torra per entendre que la comunicació institucional que va fer a Sant Jordi el president de la Generalitat era contrària a la Llei Orgànica del Règim Electoral General (Loreg).

Ara, la Junta Electoral Central (JEC) estima parcialment aquesta denúncia amb l’argument que durant els períodes electorals els poders públics no poden realitzar actes organitzats o finançats, directament o indirectament, amb expressions coincidents o similars a les utilitzades a les seves pròpies campanyes per alguna altra formació que es presenti als comicis.

Neutralitat política

I per això, considera que Torra va incomplir aquest deure de neutralitat política en el discurs que es va difondre per canals institucionals, en el qual es referia als presos del procés ("per segon any consecutiu viurem un Sant Jordi amb presos i exiliats polítics") i també demanava una mediació internacional per "resoldre el conflicte de forma democràtica".

La JEC insta també el president català a abstenir-se en el futur de realitzar actes similars que suposin un ús partidista de la Generalitat.

Notícies relacionades

Així mateix, l’àrbitre electoral estima el recurs del PSC i parcialment el presentat per Ciutadans per uns correus electrònics enviats als funcionaris de la Generalitat en què es feia referència a “el nefast 155” o a l’absència “del President Puigdemont i els consellers del seu govern que són amb ell a l’exili o a la presó”.

De la mateixa forma, s’incoa expedient sancionats i es requereix Torra a abstenir-se en el futur de realitzar actes similars que suposin un ús partidista d’una institució pública com és la Generalitat.