JUDICI AL PROCÉS

El Suprem permetrà recollir l'acta als presos que siguin elegits diputats

Encara s'ha de determinar si podran exercir la seva funció a través del vot en els plens

L'alt tribunal respondrà demà a la Junta Electoral Central sobre actes a la presó

zentauroepp46933908 proces190212110009

zentauroepp46933908 proces190212110009 / Emilio Naranjo

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

Els líders del procés que són jutjats al Tribunal Suprem i que es presenten a les eleccions generals del 28 d’abril al Congrés i al Senat podran recollir les actes que els permetran accedir a l’escó si resulten elegits. Fonts jurídiques van assenyalar a aquest diari que, com que la llei orgànica de règim electoral no els impedeix presentar-se als comicis, perquè encara no han sigut condemnats, mantenen els seus drets electorals intactes, de manera que han de poder accedir al seu escó. 

L’article 6.2 de la LOREG nega el dret de sufragi passiu "als condemnats per sentència ferma, a pena privativa de llibertat, en el període que duri la pena" i als que ho hagin sigut, tot i que la seva sentència no sigui ferma, "per delictes de rebel·lió, de terrorisme, contra l’Administració Pública o contra les institucions de l’Estat quan la aquesta hagi establert la pena d’inhabilitació per a l’exercici del dret de sufragi passiu, la d’inhabilitació absoluta o especial o de suspensió per a ocupació o càrrec públic en els termes previstos en la legislació penal".

Per això no existeixen dubtes sobre que se’ls ha de concedir permís per poder recollir la seva acta, perquè el reglament del Congrés, a diferència del que té el Parlament, només preveu que pugui fer-se en persona.

Permís cada ple

El problema començarà després, quan s’hagi de concedir-los permís perquè assisteixin a les diferents votacions. La primera decisió consistirà a determinar si la suspensió de càrrec públic que es va aplicar al Parlament és extensible a aquesta nova responsabilitat i després a qui li correspon aplicar-ho. 

A diferència de la Cambra catalana, al Congrés no existeix la delegació del vot i el telemàtic es redueix a baixes per malaltia o maternitat i paternitat, però aquí la mesa pot ser que hagi de tenir un paper important si decideix estendre aquesta possibilitat als presos. Si no és així, excepte que quedin en llibertat, per poder exercir amb la seva funció legislativa, haurien de ser-los concedits permisos per poder abandonar la presó i assistir al ple. Una opció que planteja riscos de seguretat i davant la qual les fonts consultades de seguida recorden que tant Junts per Catalunya com Esquerra van decidir incloure en les seves candidatures persones preses amb les dificultats que això suposa.

Notícies relacionades

Fins a arribar a aquell moment, encara queda un temps. Abans, el Suprem haurà de pronunciar-se sobre l’última petició de llibertat plantejada la setmana passada per les defenses de Jordi Sànchez, Jordi Turull, Josep Rull, Oriol Junqueras i Raül Romeva (tots ells candidats al Congrés, tret de l’últim que ho és al Senat). En l’improbable cas que l’alt tribunal accedís a aquesta petició, ja no hauria de concedir-los permís per poder deixar la presó i anar a votar en cada ple. 

En qualsevol cas, la decisió més imminent de l’alt tribunal serà la referida a la celebració d’actes electorals a la presó, en especial, el debat proposat per Jordi Sànchez, la decisió del qual li ha remès la Junta Electoral Central, malgrat comptar, fins i tot, amb un informe desfavorable d’Institucions Penitenciàries. Entre les opcions que estudia l’alt tribunal figura la d’establir que aquest tipus de decisions competeixi a l’òrgan de control dels comicis o a Presons, perquè es tracta d’actes que es volen celebrar dins de la presó, i això és independent al fet que els candidats estiguin sent jutjats aquests dies.