JUDICI AL PROCÉS

Montoro revela que Hisenda va presentar set denúncies per l'ús de fons per a l'1-O

L'exministre d'Hisenda admet que la Generalitat va poder haver «defraudat o enganyat»

Detalla que el Govern del PP va intensificar el control dels comptes de la Generalitat

zentauroepp47147192 montoro190227115743

zentauroepp47147192 montoro190227115743

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez / J. G. Albalat

L’exministre d’Hisenda Cristóbal Montoro ha reconegut que la Generalitat havia estat sotmesa a partir del setembre del 2017 al control de “totes les despeses i crèdits” per garantir “la legalitat” en l’ús dels fons percebuts per l’Estat. És a dir, perquè s’utilitzessin per a l’organització del referèndum unilateral. L’exalt càrrec de l’Executiu de Mariano Rajoy ha revelat que el 2017 el secretari d’Hisenda va presentar quatre denúncies davant de la Fiscalia General de l’Estat i unes altres tres davant de la fiscalia del Tribunal de Comptes pel presumpte ús de diners públics per a l’organització de l’1-O.

En aquest mateix sentit, ha assegurat que una “cosa és el control comptable i una altra les investigacions”, alhora que ha apuntat que l’Executiu de Carles Puigdemont podria haver “defraudat i enganyat” en l’ús de fons públics per a la consulta. I ha incidit:  “¿Com no va hi d’haver malversació si han utilitzat locals públics?”.

Montoro ha explicat que “tant els informes de la Guàrdia Civil com els de la fiscalia compten amb l’assessorament de personal del Ministeri d’Hisenda, molt qualificat, que es va constituir per a un equip humà”. Sobre les seves declaracions en un mitjà de comunicació que no es va destinar cap euro al referèndum unilateral, ha aclarit que es va referir al fet que veia “indicis de prevaricació” perquè uns funcionaris estaven convocant una consulta il·legal on s’obrien locals de titularitat pública, i això “era utilització de recursos públics”.  La seva intenció, segons ha precisat, era “transmetre a tots els espanyols” que no es podia “fer materialment la consulta sobiranista”, ja que la Generalitat estava intervinguda i no tenia pressupost. I ha concretat: “¿Quina classe de convocatòria és la que es fa oficialment sense pressupost públic? És una situació molt difícil de definir”. 

Control de la legalitat

Va afirmar que el novembre del 2015 es va fer un “control de legalitat” en el que s’obligava la Generalitat a informar de l’execució del seu pressupost. El 2017, aquesta vigilància mensual es converteix en setmanal davant els anuncis del govern català que es convocarà un referendum i “davant la possibilitat manifesta que s’anés a cometre una il·legalitat”. És un sistema nou de control, ha admès Montoro. Va ser recorregut per l’Executiu català davant del Tribunal Suprem i aquest òrgan judicial el va avalar. “Així es pot intervenir qualsevol institució pública davant de la sospita que s’està cometent un acte il·legal”, ha concretat.

Notícies relacionades

Sobre les explicacions de l’administradora concursal de l’empresa Unipost dient que no es va cobrar l’elaboració del material electoral encarregat per la Generalitat, ha explicat que “hi havia la intenció de pagament”, però que no es va produir perquè en aquell moment l’Administració catalana estava intervinguda i controlada per l’Estat. Al registre practicat a la seu d’aquesta companyia es van trobar una sèrie de factures.

L’exministre també ha declarat que “una anàlisi pressupostària sempre pot ser enganyós i que per això estan les investigacions policials i judicials”. A més, ha afegit que “també” va instar l’advocada de l’Estat que es personés en els processos judicials. “Em preocupa perquè temia pel patrimoni públic”, ha conclòs.