Cs es desenganxa del PP a tres mesos de les eleccions municipals

La formació taronja trenca l'acord d'investidura a l'Ajuntament de Màlaga

L'excusa és el rebuig de l'alcalde a destituir dos regidors investigats per ingerències en la tramitació d'expedients urbanístics

zentauroepp42323487 graf9782  m laga 26 02 2018   el alcalde de m laga  francisc190218135452

zentauroepp42323487 graf9782 m laga 26 02 2018 el alcalde de m laga francisc190218135452 / Daniel Perez

4
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

La proximitat delscomicis municipals obliga el PP i Ciutadans, que competeixen per un mateix espai electoral, a intentar marcar distàncies i diferenciar-se, sobretot en aquells municipis on mantenen algun mena d’acord. És el cas del’Ajuntament de Màlaga, la principal ciutat d’Espanya governada pel PP i on a escassos tres mesos de les eleccions la formació taronja ha donat per trencat aquest matíl’acord d’investidura que va permetre al veterà Francisco de la Torre continuar amb la vara de comandament que manté des de l’any 2000. L’excusa formal és la negativa del regidor conservador a destituir dos regidors investigats judicialment per una suposada ingerència política en la tramitació d’expedients urbanístics.

L’anunci de la ruptura ha sigut comunicat formalment aquest migdia, quan vencia el termini donat per Ciutadans divendres passat instant la dimissió o destitució dels regidors investigats després de conèixer-se que estan citats a declarar el pròxim 25 d’abril. No obstant, s’explica que la ruptura només afecta el Consistori malagueny, però no a la Diputació, on els taronges també han sigut crossa del PP, o fins i tot en l’Executiu regional. “La regeneració és una qüestió clau per a Ciutadans i es fan firmar documents amb cada partit que vulgui negociar investidures amb nosaltres”, explica la formació d’Albert Rivera en un comunicat, recordant que l’acord subscrit el 2015 incloïa entre els seus punts la “separació immediata de qualsevol càrrec, públic o de partit, imputats per corrupció política fins a la resolució completa del procediment judicial”, i que el mateix punt s’inclou en l’acord de Govern per a l’Executiu andalús.

El document va ser subscrit pel líder del PP a Màlaga i actual conseller de la Presidència del Govern andalús, Elías Bendodo, cosa que li ha valgut a l’alcalde malagueny per deixar anar que no incompleix cap acord perquè ell no va firmar res. Per aquesta raó, la formació taronja no dubta a carregar durament contra De la Torre, i el culpabilitzen en exclusiva de la ruptura. “Com sempre, intenta confondre, embolicar i es defensa enredant”, asseveren, “queda clar que De la Torre no només ha incomplert amb Ciutadans, sinó també amb el Partit Popular. No hi ha cap altra sortida, lamentablement, que trencar l’acord d’investidura”. "El missatge està molt clar, qui firma amb Ciutadans ha de complir el que ha firmat, i si no es compleix, es trenquen els acords", va remarcar des de Sevilla el portaveu parlamentari de la formació, Sergio Romero, que ha insistit que el seu partit "porta per bandera" la lluita i la "tolerància zero" contra la corrupció.

El distanciament, no obstant, és més un gest cap a l’electorat i els veïns de Màlaga ciutat que una altra cosa, i tindrà pocs efectes pràctics, ja que Ciutadans no té regidors a l’equip de govern i els pressupostos per a aquest any ja estan aprovats. Fonts del PP malagueny i regional reconeixen que esperaven un gest així en els últims mesos de mandat com a part de l’estratègia electoral de la formació taronja. Per aquesta raó, el divorci només es podria evidenciar en el rebuig d’alguna de les propostes que el regidor intentés tirar endavant abans de les eleccions.

Vista grossa amb irregularitats urbanístiques

Notícies relacionades

El tema de fons és la citació com a investigats, el que abans es coneixia com a imputació, dels regidors Francisco Pomares, actual responsable de l’àrea d’Ordenació del Territori i Vivenda, i Teresa Porras, en qualitat de delegada del districte Cruz de Humilladero, així com del gerent d’Urbanisme, José Cardador, a qui la Fiscalia, arran d’una denúncia interposada l’any passat precisament per Ciutadans a la qual s’hi van afegir IU, Podem i el PSOE, sol·licita ques’investigui per una suposada prevaricació per omissió, tràfic d’influències i fins i tot falsedat en document públic i malversació. L’origen del conflicte són unes irregularitats urbanístiques a la urbanització d’adossats Villa del Arenal detectades el 2013 per la policia local. Urbanisme va acabar arxivant l’expedient a l’entendre que s’havia demolit el que s’havia executat il·legalment, però poc després es va comprovar que no va ser així. I que el cas es repetia en diverses vivendes, amb expedients sancionadors que mai van aconseguir el seu objectiu i que van acabar cobrant-se diverses dimissions internes a la Gerència d’Urbanisme.

L’alcalde De la Torre, per la seva part, sempre ha defensat que no es tracta d’un cas de “corrupció política” i ha apel·lat a la presumpció d’innocència dels seus regidors i que no es tracta d’una imputació formal, sinó inicial. És més, aquest mateix dilluns, una hora abans que vencés el termini donat per Ciutadans per trencar el pacte, anunciava via comunicat que mantenia en les seves responsabilitats els regidors implicats, i que aquests, “exercint els seus drets, donaran al jutge totes les explicacions que requereixi, explicacions que no van tenir oportunitat de donar al fiscal”. El regidor defensava, a més,que el grup municipal del PP no donava per trencat un acord que “ha donat a la ciutat un molt bon marc d’estabilitat política” des del 2015 i lamentava el “tacticisme polític” de Ciutadans al trencar un acord de govern que s’ha anat complint “satisfactòriament”.