ENQUESTA DEL GESOP

Enquesta eleccions Catalunya: L'independentisme conserva la majoria abans del judici

Una ERC a l'alça guanyaria les eleccions i podria elegir entre JxCat i un tripartit

Vox, que no s'hi va presentar el 2017, es quedaria fora amb un 2,5% de vots

escanos939

escanos939

3
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre
Daniel G. Sastre

Periodista

Especialista en política catalana i espanyola

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les crítiques d’una part de l’independentisme al gir pragmàtic que Oriol Junqueras ha imposat a Esquerra en els últims mesos no fan efecte en el partit. És més: els republicans segueixen a l’alça i, si avui se celebressin eleccions catalanes, les guanyarien amb claredat. A les portes d’un judici decisiu per al futur polític de Catalunya i Espanya, i en què el seu líder és el principal acusat, ERC tindria la possibilitat de seguir al Govern de la mà de la resta de formacions sobiranistes o canviar el guió i inclinar-se per un tripartit d’esquerres.

Les dues fórmules sumen majoria absoluta. El sondeig de Catalunya del Gabinet d’Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP), basat en 1.468 entrevistes, detecta que la simpatia que desperta Esquerra entre els ciutadans continua creixent moderadament. El partit de Junqueras obtindria entre 39 i 40 escons dels 135 del Parlament, i la seva estimació de vot creix fins al 25,5%. Són 4,2 punts més que el 21,3% que va aconseguir en les eleccions de desembre del 2017, i la xifra és també dues dècimes per sobre de la que li atorgava l’enquesta del GESOP de l’octubre passat.

El sondeig revela que, a pocs dies que declarin al Tribunal Suprem els impulsors del referèndum unilateral de l’1-O que no van triar creuar la frontera, la societat catalana continua dividida en blocs poc alterables. Els canvis en aquest àmbit són mínims respecte a l’última enquesta i també si es prenen com referència les eleccions del 2017, i només es produeixen moviments de vots significatius entre els partits que conformen cada bàndol.

La suma d’ERC, JxCat i la CUP es quedaria aquesta vegada en el 47% dels vots, davant el 47,2% que els pronosticava el sondeig d’octubre i el 47,5% que van obtenir a les urnes fa poc més d’un any. Els independentistes continuarien així sense depassar la xifra del 50% de recolzaments que s’han marcat com a objectiu per començar a canviar la indiferència internacional amb què fins ara han sigut acollides les seves reivindicacions.

Això no significa que la majoria independentista al Parlament s’evapori. El GESOP dona en aquesta ocasió a la suma d’ERC, Junts per Catalunya i la CUP una forquilla d’entre 70 i 73 escons, en tot cas per sobre dels 68 que marquen la frontera. JxCat obtindria una millora lleu: amb mig punt més d’estimació de vot, passaria dels 22-23 diputats que li augurava l’anterior sondeig a 23-24, cosa que li serviria per arrabassar la tercera plaça a l’hemicicle al PSC. En tot cas, segueix lluny dels 34 escons amb què l’expresident va derrotar Junqueras en les últimes eleccions en la batalla interna per l’hegemonia sobiranista.

En qualsevol cas, els dos grans corrents de l’independentisme continuarien necessitant el recolzament de la CUP per governar: amb els seus vuit o nou diputats, serien imprescindibles per completar la majoria.

Ciutadans i PSC aguanten

Al bloc no independentista tampoc hi ha revolucions. Ciutadans calcaria els resultats que li anunciava el sondeig anterior del GESOP, amb 30 o 31 diputats que no li servirien per tornar a guanyar les eleccions. El PSC obtindria 21 o 22 diputats, entre un i tres menys dels que l’enquesta li donava a l’octubre. No obstant, continuaria millorant sensiblement els 17 diputats que va aconseguir l’última vegada que els catalans van passar per les urnes. El PP segueix el seu lent declivi i, amb dos escons, perdria la meitat dels quatre que va aconseguir el 2017.

Notícies relacionades

El creixement d’ERC i els socialistes, unit al tímid progrés dels comuns –que passarien dels vuit diputats actuals a nou o deu–, permetria a les esquerres formar un Govern amb elements dels dos blocs. La fórmula, ja assajada dues vegades en la primera dècada del segle, tindria entre 69 i 72 representants al Parlament si es compleixen les prediccions del GESOP.

L’enquesta del GESOP també detecta que el fenomen Vox que es va donar a Andalusia no es repetiria a Catalunya. L’extrema dreta, que no es va presentar a les últimes eleccions al Parlament, es quedaria fora de la Cambra malgrat obtenir un 2,5% dels vots.