VAGA DE FAM

El TC es justifica en la falta de jurisprudència i en l'especial rellevància del cas

Els recursos d'empara admesos no solen resoldre's en pocs mesos

Comte-Pumpido coordina les respostes per la seva experiència en Dret penal

zentauroepp46090677 los pol ticos independentistas  presos181130221548

zentauroepp46090677 los pol ticos independentistas presos181130221548

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

Jordi Sànchez i Jordi Turull justifiquen la vaga de fam que van iniciar ahir en la “demora injustificable” del Tribunal Constitucional a l’hora de valorar vuit dels seus recursos, la qual cosa els impedeix elevar el seu cas a instàncies internacionals. Segons ells, el TC ha deixat els seus escrits d’empara “en un calaix”. Però en l’alt tribunal al·leguen dues raons fonamentals per explicar la situació: que la falta de jurisprudència en delictes com rebel·lió o sedició i l’“especial transcendència” del procés han provocat que encara no s’hagi pres una decisió sobre la situació dels presos independentistes.

Aquestes raons pesen també en el fet que el TC hagi admès a tràmit tots els recursos presentats pels empresonats per promoure el referèndum de l’1-O. A hores d’ara, prop d’una trentena de peticions esperen resposta. Sànchez i Turull es queixen específicament dels vuit que els afecten a ells, destinats a defensar els seus drets contra la presó preventiva, de participació en l’última campanya electoral o per assistir a sessions parlamentàries: els dos van ser proposats per JxCat com a candidats a president.

El TC ha admès a tràmit la bateria de recursos del procés pràcticament en el següent ple que se celebrava després de la seva presentació, quan l’habitual és que aquesta decisió es demori setmanes o fins i tot mesos, perquè es fa un estudi detallat del cas, si més no abans d’admetre’ls. Aquí s’està fent pràcticament de forma automàtica pel ple, no per una secció, que és l’habitual en aquests casos.

Fonts de l’alt tribunal assenyalen que, tot i que és cert que la majoria dels recursos d’empara es descarten, els que sí que acaben admesos a tràmit no es resolen en un any. A més, recorden que quan aquest tipus d’escrits són admesos sempre comporten un estudi minuciós i detallat del cas.

Decisions en el ple

Notícies relacionades

Tots els recursos presentats davant del TC seran resolts pel ple i per temàtiques. És a dir: totes les decisions que afectin la presó provisional es consideraran en bloc, i el mateix passarà amb la suspensió de funcions dels presos que van ser escollits diputats. D’aquesta manera, el tribunal busca aconseguir que les resolucions no siguin contradictòries.

En qualsevol cas, fonts properes al TC remarquen que el normal és que un reclús vulgui que els seus recursos s’admetin a tràmit. El magistrat Cándido Comte-Pumpido, que va ser fiscal general de l’Estat, s’està encarregant de coordinar tots els recursos per la seva experiència en Dret penal.